manchester city gagne la ligue des champions

Manchester City verovert eerste UEFA Champions League-titel

Nadat Manchester City in 2021 de Champions League-finale had verloren van Chelsea, nam het revanche met een verdiende 1-0 overwinning tegen Inter Milan. Zo voltooide het een historische treble met de Engelse competitietitel en FA Cup-overwinning.

Manchester City is jarenlang het mikpunt geweest van veel spot. De ploeg werd vaak vergeleken met Paris Saint-Germain vanwege hun extravagante uitgaven, die maar weinig leken bij te dragen. Deze keer kreeg de club echter eindelijk hun verdiende loon door de Champions League te winnen.

Een nieuwe rij toegevoegd aan de prijzenkast van de Champions League

De overwinning in de Champions League-finale betekent dat Manchester City een grote stap voorwaarts heeft gezet. Het werd de 23e club in de geschiedenis van het Europese voetbal die deze prestigieuze competitie wint.

Sinds de club is gekocht door een publiek investeringsfonds uit de Verenigde Arabische Emiraten, is Manchester City uit de schaduw getreden. Ze hebben maar liefst €2,3 miljard uitgegeven op de transfermarkt, waarmee ze het duurste team tot nu toe zijn.

Guardiola wint Champions League-finale voor derde keer

Pep Guardiola won de UEFA Champions League tweemaal als trainer van Barcelona. Met deze UCL-zege heeft Pep een belangrijke Europese trofee toegevoegd aan zijn erelijst. Hij bedankte het management voor hun vertrouwen. Dit ondanks verschillende mislukte pogingen om de naam van de club te laten schitteren in de Champions League. Het is nu een uitgemaakte zaak. Dit met een knipoog naar de buren Manchester City, die dezelfde triple wonnen in 1999.

Deze overwinning van een Engelse club in de Champions League is een historisch moment voor het Europese voetbal. Ook al waren ze niet zo dominant als ze hadden kunnen zijn in deze finale, de Cityzens maakten het verschil dankzij hun individuele kwaliteiten. Kevin De Bruyne viel na 35 minuten geblesseerd uit. Zelfs toen leek Manchester City nooit in gevaar. Ondanks het feit dat de Belgische middenvelder een van Pep Guardiola’s belangrijkste spelers is.

Rodri’s gouden doelpunt

De collectieve kracht van de Cityzens maakte het verschil. Dat verschil kwam na een beslissende infiltratie van Bernardo Silva en een voorzet die Rodri met wat geluk vond. De rest is geschiedenis en het einde van de wedstrijd deed denken aan Lukaku’s wedstrijd tegen Kroatië op het WK. Romelu verzuimde de gelijkmaker te maken en zag zijn schot gered worden door het been van Ederson met nog twee minuten te spelen. Dimarco raakte ook de lat en het been van Lukaku, terwijl Foden de kans miste om de wedstrijd uit te spelen.

Het was misschien niet de mooiste of spannendste finale uit de geschiedenis, maar Sjeik Mansour, die voor de tweede keer op de tribune zat sinds hij de club in 2008 overnam, kreeg wat hij wilde. Kevin De Bruyne gaf geruststellend nieuws over de hamstringblessure waardoor hij het veld voortijdig moest verlaten. Erling Haaland won zijn eerste Champions League op 22-jarige leeftijd en eindigde de wedstrijd in tranen.

De vreugde van het City-publiek stond in schril contrast met de droefheid van het Milanese team, wiens seizoen en run naar de Champions League-finale geprezen moeten worden. Inter komt volgend seizoen terug met andere ambities, terwijl Manchester City zijn uiterste best zal doen om het minstens zo goed te doen als dit seizoen. We kijken nu al uit naar de volgende editie van de Champions League.