Ronde van België ’23: Fabio Jakobsens rit aan zee

Met een finish in Knokke-Heist was er 99% kans op een massasprint op donderdag in de tweede etappe van de Ronde van België ’23. Die startte in Merelbeke. De Nederlander Fabio Jakobsen werd woensdag 2e in Scherpenheuvel-Zingem. Nu wist Fabio revanche te nemen en hij is ook de nieuwe leider in de wedstrijd.

Zes waaghalzen kregen een bye bij de start van de dag. Daan Van Sintmaartensdijk (Volkerwessels CT), Aaron Van Poucke (Team Flanders-Baloise), James Fouché (Bolton Equities Black Spoke), Stijn Daemen (BEAT Cycling Club), Javier Serrano (EOLO-Kometa) en Etienne Van Empel (Team Corratec – Selle Italia). De vluchters hadden slechts drie minuten voorsprong op het peloton, dat hen inhaalde op 34 kilometer van de finish. Moment gekozen door het peloton om te versnellen. De teams van Alpecin-Deceuninck en Soudal-Quick Step werkten samen om een grens te creëren. Tien kilometer later was alles weer normaal.

Met nog 14 kilometer te gaan, gaf de gouden kilometer grote kanonnen als Yves Lampaert (Soudal-Quick Step), Mathias Vacek (Trek-Segafredo), Rasmus Tiller (Uno-X Pro CT) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) de kans om bonificatieseconden te pakken.

Val van Jasper Philipsen en Caleb Ewan in de tweede etappe van de Ronde van België ’23

De nervositeit in het peloton was voelbaar. Met nog vier kilometer te gaan, resulteerde dit in een zware valpartij. Twee kandidaten voor de etappeoverwinning waren betrokken. Het gaat om Jasper Philipsen, winnaar op woensdag in Scherpenheuvel-Zingem, en de Australiër Caleb Ewan. Ewan liep gelukkig heen breuken op, aldus de eerste onderzoeken.

Met zijn grootste rivalen uit de weg en met Casper Pedersen en Michael Morkov die zijn gewicht in de strijd gooiden als een prins, miste Fabio Jakobsen geen kans om een gemakkelijke overwinning te pakken voor Mathieu van der Poel en Jasper De Buyst, die in grootse vorm zijn sinds het begin van deze 92e Ronde van België.

De Nederlander pakte ook de paarse leiderstrui. Hij werd op dezelfde seconde gevolgd door zijn landgenoot Mathieu van der Poel. De Europees kampioen leidt ook de puntentabel (gesponsord door Ladbrokes). Mathias Vacek (Trek-Segafredo) is de beste jonge renner, terwijl Jacob Scott de witte trui heeft voor de Ronde van België ’23.

Aanstaande vrijdag strijden de kanshebbers op de eindzege in de volledig vlakke tijdrit van 15 kilometer door de straten van Beveren in de regio Waes. In theorie maakt Fabio Jakobsen geen kans om zijn paarse trui te behouden. Mathieu van der Poel, Yves Lampaert, Florian Vermeersch en Mathias Vacek zijn de favorieten voor de overwinning.