Ronde van België ’23: Soren Wærenskjold, niet zo verrassend

Het is niet verrassend dat de tijdrit op vrijdag in Beveren zorgde voor heel wat opschudding in de Ronde van België ’23. De Noor Søren Wærenskjold klopte de favorieten om de 15,2 kilometer lange tijdrit te winnen. Mathieu van der Poel is (Alpecin-Deceuninck) de nieuwe algemene leider.

De rode lantaarn Ward Huybs (Baloise-Trek Lions) begon de klok op 14u15 en kon tijdelijk de eerste plaats overnemen. Het eerste belangrijke moment van de middag kwam echter van Alex Edmondson die de rit eindigde op 17’22”. De Australiër houdt de meeste van zijn rivalen op afstand. Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland en de Duitse Jannik Steimle waren de eersten die in de buurt kwamen van de coureur van Team DSM maar zonder succes.

De Noor Søren Wærenskjold, die werd beschouwd als een outsider voor deze etappe, zal de kwelgeest zijn van Edmonson. De U23-wereldkampioen van vorig jaar had op het tussenpunt vier seconden voorsprong op zijn rivaal. Hij kwam dertien seconden sneller over de streep en zette een tijd neer van 13’09”. Een geweldige tijd in afwachting van de aankomst van de top tien van alle finishers.

Yves Lampaert verliest alles in het tweede deel van deze Ronde van België

De favoriet van de dag, Yves Lampaert, leek op een zekere overwinning af te stevenen nadat hij op het tussenpunt de tijd van Søren Wærenskjolds met vijf seconden had verbeterd. De Belg ging echter te snel van start en moest zijn inspanningen bekopen met een tweede plaats in de etappe.

Alleen Mathieu van der Poel kon de Noor nog van zich afschudden. Net als Lampaert was ook de Nederlander op het tussenpunt sneller dan de Uno-X Pro CT-renner. Ook hij reed echter een minder overtuigende tweede helft en finishte op vijftien seconden achterstand.

In het algemeen klassement steelt Mathieu van der Poel de paarse trui van zijn landgenoot Fabio Jakobsen. Hij heeft een marge van slechts één seconde op de Noorse Søren Wærenskjold en tien op Yves Lampaert. De top tien lag binnen de 42 seconden van elkaar.

Aanstaande zaterdag zal de Top 10 er weer anders uitzien rond Durbuy en zijn 25 geklasseerde hellingen. Een echt achtbaanfestival dat een meeslepend spektakel belooft, met als hoogtepunt de finish op de top van de Mur de Durbuy. Tot nu toe ongezien in deze Ronde van België ’23, heeft Thibau Nys aangekondigd dat hij zich richt op deze etappe. Het is tijd dat hij uit zijn schulp kruipt.