van der poel au tour de belgique

Ronde van België: Mathieu van der Poel aan de leiding in Durbuy

Deze zaterdag moest de koninginnerit van deze 92e editie het klassement een bijna definitieve wending geven. Mathieu van der Poel, die al leider was aan het begin van deze vierde dag van de Ronde van België, zette het klassement op zijn kop. Door met nog 36 kilometer weg te rijden, verstevigde de renner zijn paarse trui in Durbuy.

Een stevige klim

Met meer dan 3.000 meter klimmen was er geen twijfel dat deze etappe het lichaam zou belasten. Vijf mannen konden wegrijden uit het peloton. Dat waren: Asbjorn Hellemose (Trek-Segafredo), Aaron Van Poucke (Team Flanders-Baloise), Cériel Desal (Bingoal-WB), Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex). Het peloton hield hen in het vizier en gaf hen een maximale voorsprong van 2’15”. Van Poucke profiteerde van de situatie om punten te winnen in de tussensprint. Zo pakte hij de witte trui van de Ronde van België.

Met nog 80 kilometer te gaan, probeerden verschillende renners te anticiperen op de grote slag. Hieronder Lorenzo Rota, Aimé De Gendt, Ben Hermans en Florian Vermeersch. Het peloton, geleid door Alpecin-Deceuninck, had de controle. Het liet de groep ontploffen op de voorlaatste passage van de Mur de Durbuy. Ondertussen was de vroege vlucht geabsorbeerd.

Mathieu van der Poel zondert zich af in de Somme

Met nog 36 kilometer te gaan, ontsnapte Mathieu van der Poel op de Côte de la Petite Somme. Niemand kon hem achterhalen. De achtervolgende groep van ongeveer twintig renners kwam tot op 15 seconden voordat ze weer veren verloren. Met nog 18 kilometer te gaan, probeerde de Tsjech Matthias Vacek (Trek-Segafredo) terrein goed te maken, maar ging toen in de achtervolging. Hij werd gegrepen door zijn ploegmaat Thibau Nys, Soren Waerenskold, die vrijdag de etappe won in Beveren, en Casper Pedersen (Soudal-Quick Step).

Mathieu van der Poel, die zeker was van de ritzege, zette zijn voet op de laatste beklimming van de Mur de Durbuy. Thibau Nys werd 2e en redde zo zijn Ronde van België. Casper Pedersen maakte het podium compleet. De Deen heeft het goed gedaan, want hij staat nu op het algemene podium.

Aanstaande zondag is de laatste etappe in Brussel. Die begint en eindigt aan de voet van het Atomium en moet ons een 3e massasprint bieden, tenzij een sterke renner erin slaagt om een verrassing te forceren op de vele valse beklimmingen van het parcours.