Voetbaltips EK U-21: Hou deze 5 Belgen in de gaten

Zondagavond ging het licht uit toen Spanje Kroatië versloeg op strafschoppen in de Nations League. Het seizoen is echter nog niet voor iedereen voorbij. De Rode Duivels reizen dinsdag naar Estland. Onze Diablotins beginnen aan het EURO U-21 2023. Er wordt volop voorspeld of onze U-21’s net zo goed zijn als die van 2007. Ontdek hier alle voetbaltips.

Nederland, Georgië en Portugal op het EURO U-21-menu

De spelers van Jacky Mathijssen zijn ingedeeld in de eerste van vier groepen van vier landen. Ze ontmoeten het geduchte Nederland op woensdag 21 juni. Nadien Georgië op zaterdag 24 juni en Portugal op dinsdag 27 juni. Zoals je kunt zien, zal het menu overvloedig zijn. De kwaliteit is aanwezig in de Belgische ploeg. Tot het punt om te verwijzen naar de 2007-editie, waar België derde werd en zich zo kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Deze competities zijn altijd de moeite waard om aan deel te nemen. Jonge spelers worden geholpen hun stempel te drukken en kunnen later in het seniorenteam terechtkomen. In 2007 waren Laurent Ciman, Guillaume Gillet, Nicolas Lombaerts, Sébastien Pocognoli, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Marouane Fellaini, Axel Witsel en Kevin Mirallas van de partij. Twintig van de drieëntwintig leden van de selectie van Jean-François de Sart gingen later spelen voor de Rode Duivels. Sommigen met meer succes dan anderen. Helaas duurde het twaalf jaar voordat België weer te zien was op het EK U-21.

Voetbaltips: serieuze Belgische troeven

Voor deze nieuwe verschijning op het EK lijkt België een aantal serieuze troeven achter de hand te hebben. Het kan het ver schoppen in de competitie.

Maarten Vandevoordt (RC Genk)

De Limburgse doelman maakte naam toen hij 17 jaar oud was. 4 jaar later is hij al twee seizoenen lang een vaste waarde in de Pro League. De doelman werd in 2022 gekocht door RB Leipzig, maar wordt nog steeds uitgeleend aan zijn ouderclub. Hij zag hoe Toby Alderweireld de wereldgoal maakte om de titel te pakken voor Antwerp. Het lijdt geen twijfel dat hij deze grote teleurstelling zal kunnen vergeten door een straffe prestatie op dit EK.

Zeno Debast (Anderlecht)

Na een moeilijk seizoen voor zijn club Anderlecht heeft de Brusselse middenvelder zijn spel aanzienlijk verbeterd aan de zijde van Jan Vertonghen, die in 2022 bij de club kwam. Hij houdt ervan om de bal te onderscheppen en op te pikken, om hem vervolgens oordeelkundig terug te spelen naar een van zijn teamgenoten, maar hij heeft vaak kritiek gekregen omdat hij risico’s neemt in plaats van de bal op de tribune te schieten. Het is iets wat hij niet kan laten: het mooie gebaar boven alles voor de man die al drie caps heeft gehad voor de Rode Duivels onder Roberto Martínez, op slechts 19-jarige leeftijd!

Michel-Ange Balikwisha (Antwerp)

Michel-Ange Balikwisha, winnaar van de Beker van België en kort geleden nog Belgisch kampioen met Antwerp, moest de champagnebubbels snel uit zijn hoofd zetten. Bij Bosuil heeft de 21-jarige Brusselse vleugelspeler, die net als Michy Batshuayi zijn opleiding genoot bij Standard, dit seizoen een nieuwe dimensie gekregen die hem ongetwijfeld in staat zal stellen om een mooi EURO U-21 2023-contract te tekenen. Dankzij zijn snelheid, techniek en oog voor doel zal de in Antwerpen geboren vleugelspeler onder leiding van Jacky Mathijssen misschien de beruchte onregelmatigheid uitwissen die hem tot nu toe verhinderde om een volwaardige starter te worden, maar aan het einde van het seizoen liet hij zien dat hij klaar was om naar een hoger niveau te tillen…

Loïs Openda (RC Lens)

Na een kort optreden van de Rode Duivels tegen Oostenrijk op zaterdag 17 juni werd de aanvaller van RC Lens, vierde in Ligue 1 met 21 doelpunten, de volgende dag teruggeroepen door Jacky Mathijssen om de aanvalslinie te versterken. Hij moet zo effectief mogelijk zijn tegen de tegenstanders van België in de groep. Zijn troef? Openda scoorde 13 goals in 15 wedstrijden voor Les Espoirs tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden.

Charles De Ketelaere (AC Milan)

Dit 22-jarige talent werd afgelopen zomer getransfereerd van Club Brugge naar AC Milan en is nog steeds getraumatiseerd door een heel moeilijk seizoen, ondanks de steun van zijn coach en managers. De jongeling die altijd schitterde op onze velden had zeker zijn hoofd vol toen hij naar de U-21’s vertrok, maar in een Belgisch shirt kan hij zijn zelfvertrouwen terugwinnen voordat hij terugkeert naar Italië.