Wedden op de Tour: de apotheose op de Puy-de-Dômination?

Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, van Bilbao naar Clermont-Ferrand, via Marie Blanque en Cauteret Cambasque, gaan rug aan rug. De eerste week was veel bewogener dan verwacht. De kloof tussen de twee grote favorieten en de kandidaten voor de derde plaats is al verschrikkelijk. Zullen ze de kloof blijven vergroten? Wie van de twee zal de overhand krijgen op de ander? Wie zal er winnen op de top van de Puy-de-Dôme? Dit zijn slechts enkele van de vragen die we moeten proberen te beantwoorden als we willen weten op wie we moeten wedden op de Tour.

Een legendarische overwinning op de top van Puy-de-Dôme

Saint-Léonard-de-Noblat – Puy-de-Dôme (182,4 kilometer): het lijdt geen twijfel dat de afsluiting van de eerste week van de Tour de France een majestueuze epiloog kent. De finish in Puy-de-Dôme is bijna heilig, met de kroning van een kampioen op de top. De legendarische klim is niet meer beklommen sinds 1988. Toen werd de locatie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De ‘Géant des Dômes’ drukte zijn stempel op de geschiedenis van de Tour met het duel Poulidor-Anquetil in 1964. Met winnaars als Coppi, Bahamontes, Jimenez, Gimondi, Ocana en Thevenet bestaat er geen twijfel dat de winnaar van vandaag de Tour-geschiedenis zal ingaan.

Een overzicht

Het was geen volledig vlakke dag, hoewel het gewoon een heuvelklim was. Er waren 3.200 meter te klimmen gedurende de dag, waarvan 2.200 voor de laatste 13 kilometer. Een slijtageslag dus, voor de grote strijd op de angstaanjagende hellingen die beginnen aan de voet van Clermont-Ferrand. De beklimming van de Puy-de-Dôme is zo iconisch en zo zeldzaam dat een overwinning op de top de geschiedenisboeken in zal gaan. Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, die voor het laatst gereden werden in 1988, zullen ongetwijfeld hun naam in zwarte inkt willen schrijven. Maar zullen ze hun team de hele dag aan het rollen willen houden met het risico dat ze hun kansen op de slotklim in gevaar brengen?

Het is waarschijnlijk dat een van de teams zal bezwijken onder het gewicht van de onverzadigbare honger van zijn leider. De ochtendontsnapping zal daarom moeten bestaan uit een sterke groep als het enige hoop wil hebben om stand te houden tegen het peloton. Zonder de klap in het gezicht op de hellingen van Cauterets had Jumbo-Visma waarschijnlijk een kans gewaagd. Maar dat was niet zonder Tadej Pogacar. De Sloveen, vastbesloten om de verloren tijd in Laruns goed te maken, zal op zoek gaan naar bonussen op de top. De kansen op een ontsnapping liggen dus bij de Emirati-ploeg, die geen moeite zal hebben om te rijden als de tweevoudig Tour-winnaar zich goed voelt.

Marie-Blanque moeilijker

De legendarische pistes van de Puy-de-Dôme openen na bijna vier decennia weer hun deuren. Meer dan vijf kilometer klimmen op hellingen met dubbele cijfers is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist kwaliteiten die slechts een handjevol hardlopers ter wereld hebben. Maar voordat je het laatste deel van de slotklim bereikt, moet je bijna 9,5 kilometer aan 6% afleggen. Dit kan worden opgedeeld in twee verschillende delen:

  • de voet van de Montgiève (5,5 kilometer aan 7,2%);
  • het vlakke stuk bij La Baraque (4 kilometer aan 4%).

Dit brengt de totale beklimming van de Puy-de-Dôme op 13,33 kilometer aan 7,7%. Een echte niet-categorie klim dus. Met een zuidwestenwind zullen de eerste 11 kilometer ongunstig worden aangepakt. Dit zal aanvallen op de steilste hellingen natuurlijk vertragen. En meer in het algemeen zal het aanvallen in de laatste twee kilometer aanmoedigen.

Deze zullen specifiek zijn: op een smalle weg, zonder haarspeldbochten en geen ander visueel herkenningspunt dan de eindeloze horizon van een weg, die als een slak rond de spies van de Puy-de-Dôme kronkelt.

300 meter van de finish: splitsing naar de laatste finishhelling.

Een helling met hellingen van bijna 17% waar de motor niet mag afslaan.

Een duel op de top wacht

De Puy-de-Dôme wordt soms vergeleken met de Fedaia vanwege de algehele moeilijkheidsgraad. Ook vanwege de laatste kilometers, die tot de zwaarste ter wereld behoren. Maar het is waar dat de laatste 4,4 kilometer, aan bijna 12%, in alle opzichten vergelijkbaar zijn met de beklimming van de Marie-Blanque. Een moeilijkheid die het peloton te lijf ging tijdens de etappe van Laruns. Een moeilijkheid die de balans deed doorslaan in het voordeel van Jonas Vingegaard (4,5). De Deen domineerde de klim en maakte korte metten met al zijn rivalen, inclusief Tadej Pogacar.

Een helling vol herinneringen

De steile hellingen van de Puy-de-Dôme moeten mooie herinneringen oproepen. De kopman van Jumbo-Visma is een van de beste ter wereld als het gaat om het beklimmen van steile hellingen. In de warme omstandigheden is hij ook in het voordeel ten opzichte van Tadej Pogacar, die minder van de hitte houdt. De etappe van vandaag is zonnig en 33°C. Een hitte die de klim nog gecompliceerder zal maken dan hij al is.

Maar de echte kracht van Vingegaard ligt in zijn team. In het bijzonder Sepp Kuss, die uitblinkt op hellingen met dubbele cijfers. Sepp, die wordt omschreven als de beste ploegmaat ter wereld, droeg zijn kopman de hellingen van Marie-Blanque op. De tegenwind is een groot obstakel, dat elke poging tot een aanval zo lang mogelijk uitstelt. De balans zal precair zijn tussen het vangen van Kuss tegenwind en het wachten op het deel met de wind in de rug (1,3 kilometer van de finish). Dit deel van de klim zal in het voordeel zijn van Tadej Pogacar, als hij nog aanwezig is. Wilco Kelderman zal zijn best moeten doen om Kuss op afstand te houden.

Pogi vs de rest

Als de verschillen echter uitblijven, gaat Tadej Pogacar (3.25) de wedstrijd in. De Sloveen werd verrassend verslagen op zijn thuisgrond in Marie-Blanque, maar vond een ondergrond naar zijn smaak in Puy-de-Dôme. De truc ligt in het verteren van de eerste uitlopers van de klim, die Jumbo-Visma agressief zal moeten gebruiken. Een taak die wordt bemoeilijkt door de windrichting. Dat is goed nieuws voor de leider in de VAE- Emiraten.

Later probeert Jonas Vingegaard aan te vallen. Dat is beter voor de Sloveen, die aan de ene kant hoopt op een aanval. En aan de andere kant de mogelijkheid om het verlies te beperken als de Deen domineert. Zal hij de hitte aankunnen en niet lijden zoals hij deed op de Mont Ventoux in 2021? Als Pogi doorgaat met het vestigen van carrière wattagerecords, zoals hij deed in Cauterets, zal hij moeilijk te breken zijn.

Een groot aantal leiders die geen partij voor je zijn

Met twee grote favorieten, ver voor op de concurrentie, vergezeld door XXL-selecties. Het is moeilijk om een verrassing te voorspellen als ze allebei kans maken op de overwinning. Dit is waar de rol van Sepp Kuss (41) tot zijn recht komt. Zijn estafettes verdeelden de kopgroep in duizend stukken. Zozeer zelfs dat de strijd werd gereduceerd tot een mano-a-mano tussen de twee hoofdrolspelers van de laatste twee edities.

Komt hij hierdoor in aanmerking om de derde man te worden? Niets is zeker. Als de offensieven tussen de twee monsters eenmaal zijn ingezet, zal Kuss niet meer opstaan. Neutralisatie is mogelijk. Terugkomen op zijn leider en een tempo instellen om elk offensief van zijn tegenstander te vernietigen, moet worden gezien als een noodoplossing. Als dit de enige mogelijkheid was, zou de Durango Eagle zich op de derde trede van het podium kunnen bevinden.

Vergelijking met Fedaia

Maar als de vergelijking met Fedaia opgaat, zou Jai Hindley (31) een zekere weerklank moeten hebben. Hij is bedreven in lange, steile beklimmingen en staat momenteel derde in het algemeen klassement. Het is een voorsprong die hij met hand en tand probeert te verdedigen. Maar in plaats van onderschat te worden, heeft hij weinig kans om het beter te doen dan derde te worden, als de overwinning beslist moet worden door het peloton. Dezelfde logica geldt voor Carlos Rodriguez (61), de grootste bedreiging voor zijn laatste podiumplaats. De Spanjaard maakt steeds meer naam en had op de hellingen van de Tourmalet het verschil gemaakt met de Australiër. Voordat Adam Yates hem terughaalde.

Deze keer zal het op de hellingen van de Puy-de-Dôme ieder voor zich zijn, waar de leider van de Ineos Grenadiers sterker naar voren kan komen. Maar hoe zit het met Simon Yates (51) en de gevolgen van zijn valpartij? De droge klim van de Puy-de-Dôme is typerend voor hem, dus de kopman van Jayco-AlUla mag niet worden uitgeschakeld. Net als zijn broer Adam Yates (51) die een goede bondgenoot kan zijn voor Pogacar en de superioriteit van Wasps kan counteren. We zouden graag geloven in David Gaudu (51) of Romain Bardet (81), de lokale van het podium, maar de dichtheid van de concurrentie laat weinig hoop.

Wedden op een race om de leiders te laten wachten?

Niets staat van tevoren vast. Jumbo-Visma en UAE Emirates zouden all-in kunnen gaan op de slotklim. Dit zou betekenen dat ze de kopgroep laten gaan en hen meer dan vijf minuten krediet geven in Montgiève. Als dit het geval is, zijn er maar weinig renners die kunnen hopen om zowel te zegevieren over hun vluchtgenoten als de adem van de koplopers te weerstaan. Slechts een selecte groep is tot zulke prestaties in staat op de hellingen van de Puy-de-Dôme.

In de Tour de France van 2023 moet de eerste van hen Félix Gall (21) zijn. De Oostenrijker klimt constant op de passen en is een vogelverschrikker geworden in de ontsnapping. Hij zal het ongetwijfeld moeten opnemen tegen Daniel Felipe Martinez (36), Giulio Ciccone (16) en zelfs Egan Bernal (151), die weer op zijn best lijkt te zijn. Maar percentages met dubbele cijfers betekenen zakklimmers. Het is dus moeilijk om een aantal aanvalslustige klimmers die het moeilijk vinden om vooraan te komen niet mee te tellen. Dit was het geval voor Guillaume Martin (81) en vooral Louis Meinjtes (81), die zich onderscheidde op de hellingen van Les Praeres (3,8 km aan 13%). De lijst is natuurlijk niet volledig, maar er zijn er maar weinig die zo’n prestatie kunnen leveren.

Onze voorspelling: er wordt een overwinning van een kampioen verwacht. Jonas Vingegaard noch Tadej Pogacar zullen zo’n kans voorbij laten gaan. We hebben een winnaar en een verliezer nodig. De Deen is de winnaar van deze ronde. Hij was echter ver verwijderd van de fatale uppercut voor zijn tegenstander. Zoals je kunt zien, is Jonas Vingegaard onze weddenschap van de dag.