Wedden op sport: Een goede dag voor avonturiers?

De tweede week van de Tour de France 2023 begint op dinsdag 11 juli met een heuvelachtige etappe rond Clermont-Ferrand. Een route die te moeilijk is voor de sprinters, te makkelijk voor de koplopers en een perfecte kans voor de waaghalzen. De waaghalzen kunnen zich onderscheiden van de massa en iets te winnen wat maar weinigen in hun carrière zullen meemaken: een etappe in de Tour. Welke namen moet je markeren voor je sportweddenschappen?

Een perfecte kans voor avonturiers

Vulcania – Issoire (167,2 kilometer): de start van deze tweede week van de Tour de France 2023 met een korte etappe over een ruig- en golvend parcours. De gevarieerde topografie van deze etappe biedt mogelijkheden voor een tactische finale met aanvallen en solopogingen. Het doel is om een massasprint te vermijden. De meest veelzijdige sprinters zullen er goed aan doen om de open weg op te gaan in een poging om een mooie lijn aan hun palmares toe te voegen. Maar als ze hopen hun snelheid te tonen, zullen ze begeleid moeten worden om niet ingesloten te worden.

Een sterke start

Er is meer dan 800 meter klimmen te overwinnen om weg te breken uit het peloton in de 27 kilometer. De vroege vlucht moet, met verschillende moeilijkheidsgraden, wegkomen. Voordat het zijn krediet laat valideren, zodat het kan strijden voor de overwinning. Binnen de kopgroep zal het een kwestie van tijd zijn, het verwerken van de 3.000 meter klimmen op de dag en race intelligentie.

Een spannende finale

Op 25 kilometer van de finish: de côte de la Chapelle Marcousse is het ideale speelterrein voor iedereen die problemen wil veroorzaken in de kopgroep en de snelste renners uit de weg wil ruimen. Als sommigen van hen de klim nog niet voorzien hebben, zal deze slotklim het ‘geldmoment’ zijn voor de kopgroep. Vooral omdat de wind een gunstige richting zal vinden vanaf Espinchal, op 60 kilometer van de finish.

Oneffen terrein, met weinig zicht op de voorkant van de race. Dit moedigt beweging in de race aan, ten nadele van een ongeorganiseerde achtervolging.

700 meter van de finish: laatste bocht van de dag.
Uitzicht vanaf de finish

Ze hebben verklaard dat deze fase hun doel is

Bahreinse plannen

Op de ochtend van de etappe naar Limoges was er enige onzekerheid of de sprintersploegen de etappe zouden kunnen controleren. Het was een kans die sommige koplopers hadden kunnen grijpen. Matej Mohoric (19) had laten doorschemeren dat hij in etappe 10 niet voluit zou gaan, maar dat mocht niet zo zijn, want hoewel de Sloveen zich in etappe 8 koest hield, komt de achtervolgende natuur in galop terug. De rouleur van Bahrain Victorious reed zijn tank leeg in etappe 9 in de Puy-de-Dôme. Zijn team heeft duidelijk zijn zinnen gezet op het ploegenklassement. De Bahreiners zullen geïnteresseerd zijn in het overtreffen van hun rivalen.

Wout Poels zou moeten kunnen ontsnappen uit het peloton na een moeilijke start. Een uitbarsting van energie die hem in de slotfase van veel etappes heeft doen terugslaan. Fred Wright (26) is een goede optie als je het veld in aantal wilt overtreffen en wilt profiteren van de snelheid van de Brit in een gegroepeerde finish. En waarom niet Nikias Arndt (201), die gemakkelijker door de moeilijkheden komt dan zijn sprinter Phil Bauhaus, voor wie hij de pilootvis is. Bahrein heeft duidelijk de kaarten in handen om zijn rivalen te overtreffen, de vraag is: hoe gaat het zijn troeven uitspelen?

De TGV

Als je het over Clermont-Ferrand hebt, vergeet dan de TGV niet. Rémi Cavagna (81), een inwoner van de regio, heeft het ideale profiel om zijn volledige potentieel tot uiting te brengen. Vooral omdat de Fransman van Soudal Quick Step duidelijke bedoelingen heeft. “De etappe […] zou me goed kunnen liggen. Het is een beetje heuvelachtig en, gezien mijn profiel als rugzaktoerist, een beetje allround. Bovendien wordt hij gereden over wegen die ik bijna als mijn broekzak ken”. Met het voordeel van het terrein, zou de TGV uit Clermont kunnen verrassen en nooit meer gezien worden in een benedenwindse finish. Hij is een van de beste rouleurs ter wereld, dus veel succes als hij besluit te vertrekken.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel (9) maakte er in een interview geen geheim van dat hij zijn kaart wilde spelen op het podium van dinsdag. Jasper Philipsen van zijn kant vertrouwde hem toe dat hij zijn luxeploeggenoot een wederdienst wilde bewijzen. Het is waar dat de Nederlander geen onbekende is van de drie successen van ’s werelds beste sprinter. In de Giro d’Italia 2022 zagen we dat MVDP behoorlijk goed klom. In de sprint zullen maar weinig renners laag kunnen klimmen. Zijn aanwezigheid vooraan zal hem een vogelverschrikker maken en een doorn in het oog van een groot aantal renners die van hem af willen. Zijn aanvallende temperament zou ertoe kunnen leiden dat hij vroeg in de finale de clip leeg rijdt. Goed nieuws voor degenen die een race met beweging willen. Het enige wat overblijft, is de fantastische renner van Alpecin Deceuninck in te sluiten. Wat als Mathieu onderweg steun krijgt van Quinten Hermans (81) of Soren Kragh Andersen (51)?
Uit de race voor het algemeen klassement heeft Mattias Skjelmose nu vrij spel om een persoonlijke overwinning na te jagen. Een ambitie die de Deen niet onder stoelen of banken stak tegenover een Deense journalist. Het profiel past hem als een handschoen, maar de vraag is hoe hij het doet na een eerste week die zijn sporen heeft nagelaten.

Wedden op het succes van Wout van Aert

In dit soort etappes is er één renner die de grote favoriet zou zijn. Wout van Aert (4,25) is natuurlijk de logische kandidaat voor een ritzege op de baroudeurs. Op zoek naar nog een ritzege in de Tour de France, heeft de Belgische renner van Jumbo-Visma een profiel gevonden dat past bij zijn karakteristieken. Op de rand van de overwinning in San Sebastian en Limoges, is hij nog nooit zo dicht bij het heffen van zijn armen geweest. Maar de tiende etappe van de Grande Boucle blijft hem tegenhouden. De moeilijke start is geen probleem voor hem. Het grootste probleem zal zijn vermogen zijn om de teams in de minderheid te manoeuvreren. Zal hij vergezeld worden door een ploegmaat die toegewijd is aan zijn zaak? Niets is minder zeker.

Er wordt een krachtige wind voorspeld op het laatste stuk. Een driekwart wind in de rug die voor nerveuze situaties zou moeten zorgen op de winderige wegen. We zullen dus wat mankracht rond Jonas Vingegaard moeten houden om hem te beschermen tegen eventuele Trafalgar-klappen. Als het risico op een volle wind wordt bevestigd, krijgt WVA dan een uitweg? Dat is moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker, als er een ommekeer komt. Een race binnen een race zou in gang gezet kunnen worden en de dag zou wel eens niet zo triviaal kunnen zijn.

Zonen van de wind en de storm

Mads Pedersen (18), winnaar in Limoges, heeft zijn buik nog niet vol. De Deen van Lidl-Trek heeft zijn laatste woorden nog niet gezegd. Hij is geïnteresseerd in de groene trui van beste sprinter en zou kunnen profiteren van een moeilijke start om mee te glippen in de ontsnapping. Als doortastende renner kan er niet op hem gerekend worden dat hij wacht op een kleine groepssprint. Hij weet van tevoren dat de leden van de kopgroep tegen hem zullen rijden. Een detail dat hem niet stoort, zoals we vorig jaar zagen in Saint Etienne. De beste verdediging is aanvallen. De wereldkampioen van 2019 heeft dat al bewezen. Ook een ontsnappingsvechter, zijn aanwezigheid vooraan is nooit zonder reden.

Magnus Cort Nielsen (12), een scherpe speurneus, zou kunnen profiteren van een zware week om zijn herstelvaardigheden te laten zien. Snel in de sprint, niemand wil het tegen hem opnemen in een finale waar explosiviteit en snelheid tellen. Zijn ploeg, EF Education EasyPost, moet met het verlies van Richard Carapaz elke kans grijpen. Als ze in de minderheid zijn, kunnen ze profiteren van de kwaliteiten van Neilson Powless (101) als rouleur die op punten jaagt in het klassement. Maar ook van de klassieke kwaliteiten van Alberto Bettiol (26). Met de benen van Mendes en meer intelligentie, mist de Italiaan dat laatste te vaak om een overval uit te voeren.

Sportweddenschappen op spelers in de minderheid?

Andere ploegen kunnen kiezen voor een oververtegenwoordiging vooraan. Afhankelijk van het risico op een ontsnapping kunnen sommige ploegen in het algemeen klassement ervoor kiezen om hun pionnen vooraan te plaatsen of daar te houden ter bescherming. Dit is het geval voor Groupama-FDJ, die renners als Valentin Madouas (51), Quentin Pacher of Stefan Küng (61) vooraan kan zetten. Dit zijn de mannen van Marc Madiot die eerder hebben zien aanvallen in etappes waar ze carte blanche hadden. Nu zou de zwakte van David Gaudu kunnen leiden tot vrees voor het ergste in de permissies van dinsdag.

Soortgelijke overwegingen gelden voor de Ineos Grenadiers, die Tom Pidcock en Carlos Rodriguez moeten beschermen. Terwijl een Michal Kwiatkowski-type profiel (51) interessant zou kunnen zijn. Dit is een team dat vaak ontsnappingen in gang zet in de Grote Rondes. Als de wind aantrekt en er geen Grenadiers vooraan zitten, zal dat ongetwijfeld een teken zijn van een onrustige finale in het peloton. De Britten zouden hiervan kunnen profiteren om een paar koppen af te hakken bij de koplopers.

Van de ploegen die niets te verliezen hebben in het algemeen klassement, houdt Movistar haar kaarten dicht bij de borst in de ontsnappingen. De Spaanse ploeg is nog niet beloond voor zijn inspanningen, maar slaat nu wel toe. Matteo Jorgenson (81) kwam dichtbij in Puy-de-Dôme en het lijdt geen twijfel dat de inwoner van Nice het opnieuw zal proberen. De favoriet zal echter Gregor Muhlberger zijn, die de Ronde van de Alpen won op een vergelijkbaar profiel. Dezelfde logica geldt voor Uno-X, die hun geld zouden kunnen zetten op Tobias Halland Johannessen (51), Jonas Gregaard of zelfs Rasmus Tiller (151) of Soren Waerenskjold (201).

Namen die we eerder hebben gezien

Victor Campanearts (81), Lawson Craddock, Krist Neilands (101), Georg Zimmermann (101), Anthony Perez, Matis Louvel (301), James Shaw (151) kunnen allemaal namen zijn om af te vinken. Namen die we gewend zijn vooraan te zien of die we al hebben gezien op dit soort podia. Nogmaals, in een ‘ontsnappingsscenario’ zijn de namen niet uitputtend en alle ideeën goed om mee te nemen om te weten wie je moet inzetten. 

Onze voorspelling: Een bewogen dag op alle fronten en een solo-overwinning voor Rémi Cavagna op eigen bodem. De lokale renner is onze weddenschap van de dag.