les gagnants du tour de belgique

Lessen uit de Ronde van België

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) heeft zondag de 92e editie van de Ronde van België gewonnen. De Nederlander versloeg Søren Wærenskjold en Casper Pedersen. Wat kunnen we meenemen uit deze vijfdaagse?

De oger Mathieu van der Poel compromisloos

Intens, onverslaanbaar, ongenaakbaar. Er is geen tekort aan woorden om de prestaties van Mathieu Van der Poel van de afgelopen vijf dagen te beschrijven. Vanaf de eerste etappe rond Scherpenheuvel-Zichem was de renner van Alpecin-Deceuninck dé grote animator van de dag. De volgende dag werd hij tweede in de sprint van Knokke-Heist. Op vrijdag werd hij nipt geklopt door de Noor Søren Wærenskjold. In Durbuy kwam Mathieu sterk voor de dag. Niemand was in staat om de minste weerstand tegen hem te bieden in de Ardennen.

Is de concurrentie te zwak? Is hij te vroeg in vorm? De tijd zal het leren. “Het was een goede week, zowel individueel als collectief. Met een beetje rust ben ik klaar voor de Tour de France”, vertelde hij aan de finish.

Soren Warenskjold, de revelatie van de Ronde van België 2023

Mathieu van der Poel was misschien ongenaakbaar. Dat weerhield andere renners er niet van om zich te tonen. De Noor Søren Wærenskjold (23) was de revelatie van de voorbije vijf dagen. Uno-X Pro CT-renner verraste de beste rouleurs in de tijdrit in Beveren. Hij weerstond de volgende dag weerstond op briljante wijze de serie beklimmingen in Durbuy. De U-23-wereldkampioen tijdrijden bevestigt hiermee zijn ritzege in de Saudi Tour in februari. De opvolging van Alexander Kristoff is verzekerd.

Vacek – De jonge Tsjech maakt indruk in de Ronde van België

Een andere jonge renner heeft zich gemeld: Mathias Vacek. De Trek-Segafredo-renner eindigde 9e in het algemeen klassement. De Tsjech zit in de lift. Vorig jaar behaalde hij topplaatsen in de belangrijkste evenementen op de U23-kalender. Hij werd 2e op het WK U-23, 3e in de Vredeskoers. Na een paar maanden wennen aan de profs laat de 21-jarige nu zijn talent zien. Hij zal de komende seizoenen iemand zijn om in de gaten te houden.

Pedersen

Tot slot was de 3e plaats van Casper Pedersen ook een beetje een verrassing. Terwijl Yves Lampaert werd verwacht, was het uiteindelijk de 27-jarige Deen die de eerste vertegenwoordiger was van Soudal-Quick Step. De voormalige winnaar van Parijs maakte indruk met zijn veerkracht gedurende de vijf dagen.

Jasper Philipsen – Fabio Jakobsen, 50-50 in de Tour de France?

Jasper Philipsen of Fabio Jakobsen, de twee zullen het tegen elkaar opnemen in de eerste massasprint van de Tour de France. Philipsen domineerde zijn rivaal op de eerste dag. Toch gaf de Nederlander hem zondag in de straten van Brussel het nakijken. De Europees kampioen won zelfs twee etappes door op donderdag te profiteren van de valpartijen van Jasper Philipsen en Caleb Ewan. De Australische renner van Lotto-Dstny blijft zich zorgen maken met nog twee weken te gaan voor de Tour de France. Jasper De Buyst redde de Ronde van België van het Belgische ProTeam door 6e te worden in het algemeen klassement.

Na een teleurstellende start van de Ronde van België maakte Thibau Nys het goed. Hij werd tweede in Durbuy en sloot de wedstrijd af met een derde plaats in Brussel achter Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. Een andere sprinter verdient een vermelding in deze analyse: Timothy Dupont. De renner van Tarteletto-Isorex werd woensdag 3e in de eerste sprint. Hij liet op zijn 35e zien dat hij nog lang niet versleten is.

Team Flanders-Baloise krijgt zijn trui

In de vier etappes plaatste Team Flanders-Baloise een renner in de kopgroep. Alex Colman en Aaron Van Poucke klokten vele kilometers vooraan. De ploeg van Walter Planckaert werd uiteindelijk beloond met de witte trui. Een welverdiende eer die de belangrijkste sponsor (Baloise) zal plezieren.

De Ronde van België 2024: nóg beter!

Nu de editie van 2023 voorbij is, is het al tijd om aan volgend jaar te denken. De route van de etappes is min of meer bekend. Een aantal etappesteden zullen terugkeren, waaronder Durbuy, Knokke-Heist, Brussel, Merelbeke en Scherpenheuvel-Zingem. Turnhout is de startplaats. En organisator Christophe Impens is van plan om dezelfde plaats op de kalender te behouden. We kijken er nu al naar uit!