des cyclistes au Tour de France

Cijfers voor de eerste week van de Tour de France

Jonas Vingegaard leidt momenteel het algemeen klassement in de Tour de France na negen etappes. Hij zorgt voor een spannend duel met Tadej Pogacar. Een duel waar wielerfans zeker van zullen smullen. De strijd om de derde plaats tussen Carlos Rodriguez, de gebroeders Yates en Jay Hindley belooft ook een open strijd te worden. Jasper Philipsen heeft al een aanzienlijke voorsprong genomen op Bryan Coquard voor de groene trui. We bekijken samen de belangrijkste cijfers van de eerste negen dagen van de Tour de France.

Jasper Philipsen bedwelmt de tellers in de Tour de France

Zijn overwinning in Bordeaux op vrijdag stuwde hem naar een andere dimensie. De Belg is nu de 101e renner (of 102e als je Lance Armstrong meetelt) die drie etappes wint in één Tour de France. Zijn streak werd zaterdag in Limoges echter onderbroken door Mads Pedersen. Pedersen won één etappe in zijn laatste vier Grote Rondes.

Jasper Philipsen (25) is ook de 125e renner die vijf etappes wint in zijn carrière in de Grande Boucle. En hij is nog steeds sterk. Hij voegt zich bij een selecte groep van 40 renners die deze prestatie op zijn leeftijd hebben neergezet. Met zijn drie Vuelta-overwinningen heeft hij nu acht Grand Tour-overwinningen. Een prestatie die slechts 41 renners op zijn leeftijd hebben behaald.

De zegereeks van de Alpecin-Deceuninck-ploeg gaat verder dankzij Jasper Philipse. Dit maakt acht opeenvolgende Grote Rondes waarin de ploeg van Christoph Roodhooft ten minste één etappe heeft gewonnen, sinds de Giro van 2021.

Tadej Pogacar verbreekt het record in de witte trui

De renner van UAE-Team Emirates vestigde een nieuw record door de eerste negen etappes de witte trui te dragen. Hij heeft nu het record voor de meeste witte truien in de Tour de France (63). Zo haalde hij Jan Ullrich. De jonge Sloveen werd ook de op vier na jongste renner in de geschiedenis die 10 etappes won in de Tour de France. Het record behoort nog steeds toe aan François Faber. Die deed dit op de leeftijd van 22 jaar en 178 dagen. Pogi won ook voor het vierde jaar op rij een etappe op de wegen van Frankrijk.

Soudal-Quick Step blijft achter

Qua prijzengeld springt de ploeg Alpecin-Deceuninck eruit met een prijzengeld van 48.200 euro. Dit vooral dankzij de drie etappezeges van Jasper Philipsen. UAE Team Emirates (43.310 euro) en Jumbo-Visma (37.160 euro) maken de top drie compleet. Soudal Quick-Step daarentegen blijft achter met slechts 3600 euro aan prijzengeld. Dit is het gevolg van kopmannen Fabio Jakobsen en Julian Alaphilippe die niet op hun best zijn.

Andere cijfers uit de eerste week van de Tour de France

De een-twee finish van Yates, Adam en Simon in de openingsetappe was de eerste door broers sinds de Tour de France van 2011. In etappe 18 versloeg de Luxemburger Andy Schleck zijn broer Frank. Met 523 kilometer is de Amerikaan Neilson Powless de renner die de meeste afstand op kop heeft afgelegd sinds het Grand Départ in Bilbao. De huidige bolletjestrui heeft een voorsprong van 351 op Jonas Gregaard (Uno-X Pro Team) en 256 op Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic).

Door de etappe in Puy de Dôme te winnen, werd Michael Woods de oudste renner (36 jaar en 270 dagen) die een bergetappe won in de Tour de France sinds Raymond Poulidor. Die won op de top van Saint-Lary-Soulan in 1974 op de leeftijd van 38 jaar en 91 dagen. De renner van Israel-Premier Tech is de oudste etappewinnaar in de Tour de France sinds Alexandre Vinokourov in 2010.

Victor Lafay’s overwinning in San Sebastián maakte een einde aan een droogteperiode voor Cofidis, die al sinds 2008 op een Tour-zege jaagde. Wout van Aert, hoewel hij nog geen etappe heeft gewonnen, zette een uitstekende prestatie neer en pakte de prijs voor de strijdlust in etappes 5 en 6. Een prestatie die niet meer is vertoond sinds Peter Sagan met pensioen ging in 2015. Hoewel David Gaudu (Groupama-FDJ) slechts 8e werd, behaalde Frankrijk zijn beste algemene resultaat sinds 2014, met 5 Franse renners in de top 20. In 2014 waren dat er 6.

Ontdek hier alle weddenschappen voor de tweede week van de Tour de France!