Luton town FC

Maak kennis met Luton Town FC

Luton Town FC is een professionele voetbalclub uit Luton, Bedfordshire, Engeland. De ploeg komt uit in de Premier League, het hoogste niveau van het Engelse voetbal. In 1885 werd Luton opgericht. Het heeft de bijnaam ‘The Hatters’ vanwege de historische band van de stad met de hoedenindustrie. De club speelt zijn thuiswedstrijden sinds 1905 op Kenilworth Road. Vanaf het seizoen 2022-2023 maken de Hatters hun debuut in de hoogste competitie van Engeland (en misschien wel van de wereld). Maar hoe is hun reis geweest? Wij vertellen je er alles over. Ontdek het verhaal van een club die nooit is gestopt met dromen en groeien!

Een geschiedenis van ups en downs

Luton Town FC heeft een lange geschiedenis met onder andere een grote bekerwinst, verschillende financiële crises en talloze promoties en degradaties. Tussen 1982 en 1992 was de club lid van de Eerste Divisie en won haar eerste grote titel, de League Cup, in 1988. Luton Town FC heeft een langdurige rivaliteit met het naburige Watford. Met hun recente promotie is deze rivaliteit helemaal niet minder geworden, integendeel!

De eerste professionele club in het zuiden van Engeland en FA Cup-finalisten

In 1981-82 won de club de Second Division en promoveerde naar de First Division. Luton versloeg Arsenal met 3-2 in de League Cup-finale in 1988. De club degradeerde uiteindelijk uit de First Division aan het einde van het seizoen 1991-1992. Tussen 2007 en 2009 zagen financiële problemen de club van de tweede klasse van het Engelse voetbal naar de vijfde klasse zakken. De laatste van deze degradaties, in het seizoen 2008-2009, ging gepaard met de intrekking van 30 punten wegens financiële onregelmatigheden.

De opkomst

Luton bracht vijf seizoenen buiten de Football League door voordat het de Conference Premier won in 2013-14. Zo was promotie terug naar de Football League verzekerd. Luton promoveerde van League Two naar League One in opeenvolgende seizoenen 2017-2018 en 2018-2019, voordat het in de finale van de EFL Championship play-offs in 2022-23 promoveerde naar de Premier League. Luton Town FC is het eerste voetbalteam dat terugkeert naar het hoogste niveau van het Engelse voetbal na opeenvolgende degradaties naar het vijfde niveau. Dat alleen al is een bewijs van hun ongekende veerkracht en vechtlust. Het zal interessant zijn om te zien wat de Hatters bereiken in de Premier League. Hun traditionele identiteit, hun ongeëvenaarde passie en hun fervente supporters zijn zeker een grote troef voor hun voortzetting op het hoogste niveau!