le FC antwerp qui gagne la Jupiler Pro League

Jupiler Pro League 2023-2024: Een duidelijk- en beknopt overzicht

Het nieuwe seizoen 2023-2024 van de Jupiler Pro League staat op het punt van beginnen. Na een sensationeel einde van het seizoen vorig jaar is de aandacht voor de Jupiler Pro League alleen maar toegenomen! Vorig jaar veroverde Royal Antwerp Football Club in de slotminuten van de competitie op dramatische wijze de landstitel. Met een nieuwe competitieopzet belooft dit seizoen vol verrassingen en spanning te zitten.

Een nieuw formaat voor de Jupiler Pro League 2023-2024

Alle teams beginnen met een reguliere competitiefase, waarin elk team twee keer tegen elkaar speelt. Daarna volgen de play-offs, waarin de beste zes teams in de Champions’ play-off strijden om de kampioenstitel. De punten die zijn verzameld in de reguliere competitie worden gehalveerd, zodat elk team een eerlijke kans heeft om de titel te winnen. Nummer zeven tot en met nummer twaalf nemen deel aan de Europese play-offs, waar de punten ook gehalveerd worden. Wie deze play-offs wint, verdient het laatste ticket voor een Europese competitie.

De laatste vier ploegen spelen in de degradatieplay-offs, waar beslist wordt welk team degradeert naar Divisie B. De punten behaald in de reguliere competitie blijven behouden. Hoe werkt de degradatie? Wel, de twee laatste teams degraderen automatisch, terwijl het derde laatste team tegen het als derde geplaatste team in de eerste divisie B speelt voor een plaats in de volgende divisie.

Wie zijn de favorieten?

Royal Antwerp is weer helemaal terug. Ze willen nog steeds winnen! Maar Club Brugge, dat in het begin van het jaar enkele teleurstellingen kende, heeft zich duidelijk versterkt. Racing Genk en Union lijken minder klaar om mee te strijden voor de toppositie… Maar schijn bedriegt vaak en competitievoetbal blijft onvoorspelbaar. Voor AA Gent, Anderlecht en Standard Luik, die nog aan het heropbouwen zijn, lijkt het nog te vroeg. Royal Antwerp en Club Brugge lijken momenteel de grote favorieten.

Jongeren om naar uit te kijken in de Jupiler Pro League 2023-2024

Ook dit seizoen zullen er weer een aantal getalenteerde jongeren opstaan. Hier zijn een paar namen om in de gaten te houden.

Genk en Anderlecht

  • Nu Luca Oyen weer fit is, verwachten we veel van hem bij Genk;
  • Théo Leoni bij Anderlecht maakt een belangrijke periode door.

Standard, Westerlo en Union

  • Het vertrek van ervaren spelers als Noë Dussenne en mogelijk Kostas Laifis van Standard opent de deur voor jonge talenten als Lucas Noubi (18) en Ibe Hautekiet (21). Hautekiet wordt bij Standard ook herenigd met een oude bekende, coach Carl Hoefkens;
  • Bij Westerlo is Van den Keybus gebleven en zijn Arthur Piedfort (18) van PSV en Tuur Rommens (20) van Jong Genk aangetrokken. Twee veelbelovende jonge talenten voor de toekomst. USG heeft Fedde Leysen (20) uit de jeugd van PSV gehaald. Hij zou kunnen profiteren van het vertrek van spelers als Siebe Van der Heyden en Ismaël Kandouss.

De Brugse ploegen

  • Een andere jonge speler om in de gaten te houden is Nils De Wilde (20), die RSCA Futures heeft verlaten om zijn geluk te beproeven bij Cercle Brugge. Hij zal het vertrek van aanvoerder Charles Vanhoutte naar USG moeten goedmaken op het middenveld;
  • Club Brugge beschikt ook over een aantal veelbelovende jonge talenten, zoals Romeo Vermant (19), Kyriani Sabbe (18) en Chemsdine Talbi (18), die vorig jaar al wat speeltijd kregen in de play-offs. Het zal interessant zijn om te zien of deze spelers de nieuwe coach Ronny Deila kunnen overtuigen van hun kwaliteiten.

RWDM en KV Mechelen

  • Bij het gepromoveerde RWD Molenbeek krijgen Théo Gécé (22) en Zakaria El Ouahdi (21) de kans om te laten zien wat ze waard zijn.
  • Voor KV Mechelen is Rafik Belghali (21), geboren in België en opgeleid bij Zulte Waregem en de laatste jaren spelend voor Lommel, een speler om in de gaten te houden.

Een seizoen om naar uit te kijken… En niet alleen vanwege de nieuwe competitieformule!