Michael van Gerwen célébrant sa victoire au Canada

Hoeveel verdienen de beste dartspelers?

Darts is een populaire sport geworden die grote aantallen toeschouwers trekt, vooral bij het wereldkampioenschap darts. Zoveel aandacht betekent natuurlijk dat er grote sommen geld op het spel staan. Het zal je verbazen hoeveel een professionele dartspeler kan winnen in wat ooit werd beschouwd als een typische zondagse caféactiviteit. Maar hoeveel verdienen professionele dartspelers eigenlijk? Hoe zit het met de Nederlandse Michael van Gerwen? Je vindt alle antwoorden hier in dit artikel!

Dartsverdiensten: een nogal complexe vraag

Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren. De winst uit toernooien, sponsorcontracten en oefenwedstrijden. Vooral sponsorcontracten zijn niet altijd volledig openbaar. Het grootste deel van de inkomsten komt uit toernooiwinsten. Deze worden uitgekeerd door de Professional Darts Corporation (PDC). De PDC houdt een ranglijst bij, de Order of Merit, waarin de winsten van de laatste twee jaar bij elkaar worden opgeteld. In de dartswereld zijn consistente prestaties essentieel om een groots winnaar te worden.

Michael van Gerwen: positie op de Order of Merit

Michael van Gerwen staat momenteel op de derde plaats op de Order of Merit. Hij heeft een totale winst van £1.164.000 (ongeveer €1,3 miljoen) tussen mei 2021 en mei 2023. Dat is een indrukwekkend bedrag. Toch is het minder dan de winsten van de nummers één en twee: Michael Smith (£1.273.250 – €1,5 miljoen) en Peter Wright (£1.183.250 – €1,4 miljoen).

Toernooiwinsten

Het World Darts Championship is het toernooi met het hoogste prijzengeld. In 2023 is het totale prijzengeld £2.500.000 (bijna €3 miljoen). De winnaar ontvangt £500.000 (ongeveer €600.000) en de runner-up £200.000 (ongeveer €240.000). Michael van Gerwen heeft het wereldkampioenschap darts drie keer gewonnen: in 2014, 2017 en 2019. Hij moest in 2021 en 2022 genoegen nemen met een plaats in de kwartfinales. In 2023 trok de Nederlander zich terug vanwege een tandoperatie, maar hij heeft dit jaar tot nu toe een aantal zeer solide prestaties geleverd.

Grote sponsors en andere kleine contracten: lucratief, maar niet altijd winstgevend

Naast toernooiwinsten verdient Michael van Gerwen ook geld met sponsordeals en tentoonstellingswedstrijden. Hij heeft met name contracten met KeukenConcurrent, XQ Max Darts en Van Mossel Automotive Groep. We weten niet hoeveel hij precies verdient aan deze sponsors, maar het is zeker een aanzienlijk bedrag. Darts wordt alsmaar populairder, en niet alleen in Groot-Brittannië. Het aantal fans voor deze flamboyante sporters groeit wereldwijd exponentieel. Als gevolg daarvan is de naamsbekendheid die kan worden verkregen door het sponsoren en promoten van dergelijke evenementen zeer gewild.

Veel geld, veel gegadigden: een gegarandeerde toekomst!

Kortom, dartspelers als Michael van Gerwen en de anderen die voorkomen in de lijst van best betaalde dartspelers ter wereld verdienen veel geld. Ze moeten wel hard blijven werken om hun concurrenten voor te blijven. van Gerwen heeft al veel bereikt in zijn carrière, maar hij zal in de toekomst ongetwijfeld nog veel meer titels willen winnen. In de toekomst zullen steeds meer kanshebbers mee willen doen aan deze prijzen, die steeds meer bekendheid krijgen en spectaculair hoge uitbetalingen hebben. Het tekort aan dartspelers zal niet snel een zorg zijn voor de dartswereld!