Les supporters du sport belge

9 belangrijke gebeurtenissen in de Belgische sport

21 juli is de Belgische feestdag. Ter gelegenheid daarvan blikt Ladbrokes.be terug op de geschiedenis van de Belgische sport, vol met klinkende prestaties. Hier zijn de negen meest memorabele gebeurtenissen uit de Belgische sport.

1. Twee halve finales op het WK voetbal

In Mexico 1986 bereikte België de halve finale van het toernooi. Daar werden de Duivels verslagen door het Argentinië van Diego Armando Maradona. België verloor daarna de wedstrijd om de derde plaats van Frankrijk. Beide landen ontmoetten elkaar opnieuw in 2018 op het WK in Rusland. Het was een krappe halve finale, waarin het doelpunt van Samuel Umtiti het beslissende hoogtepunt was. Maar anders dan in 1986, zegevierden de Duivels in de wedstrijd om de derde plaats door Engeland te verslaan.

2. Kim en Juju, de koninginnen van het wereldtennis

In 2003 plaatsten de soepele Kim Clijsters en de gracieuze Justine Henin zich allebei voor de finale van Roland Garros, de eerste 100% Belgische Grand Slam-finale. De wedstrijd ging in het voordeel van Justine Henin en ze won nog zes Grand Slam-titels (en niet te vergeten haar Olympische titel in Athene in 2004). Kim Clijsters won zes Grand Slams. België kan bogen op de gelijktijdige aanwezigheid van twee van de meest eminente tennisspeelsters uit zijn geschiedenis.

3. Jacky Ickx, de heer van Le Mans

Met de bijnaam ‘Monsieur Le Mans‘ vanwege zijn indrukwekkende staat van dienst in deze prestigieuze competitie, verlichtte deze man de wereld van de autosport gedurende zo’n dertig jaar. Ook in de Formule 1 onderscheidde Jacky Ickx zich door twee keer tweede te worden in 1969 en 1970. Hij won ook acht Grands Prix tussen 1968 en 1972 en liet daarmee een blijvende stempel achter op de geschiedenis van de sport.

4. Nafi, de enige die haar olympische titel behield

De opvallende carrières van de broers Borlée (400 meter), Kim Gevaert (100 meter) en Tia Hellebaut (hoogspringen) kunnen niet worden ontkend. Ze zijn echter nog ver verwijderd van de uitzonderlijke prestatie van Nafissatou Thiam in de zevenkamp. De in La Bruyère geboren atlete kan bogen op een indrukwekkende palmares: drie Europese indoortitels, twee Europese en wereld outdoortitels en vooral een dubbele Olympische titel. Tot nu toe is ze de enige Belgische vertegenwoordigster die haar gouden medaille heeft weten te behouden op een nieuwe Olympiade.

5. De kannibaal van de Belgische sport, Eddy Merckx

Met een ongeëvenaard palmares is Eddy Merckx misschien wel de kampioen der kampioenen. De man uit Tervuren, uitgeroepen tot Belgisch sportman van de twintigste eeuw, won vijf Tours de France, vijf Giro’s, één Vuelta en drie wereldkampioenschappen op de weg. De wielrenner won ook alle eendaagse monumenten: Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

6. Anderlecht voor altijd eerst

RSC Anderlecht won de UEFA Cup Winners’ Cup in 1976. Ze bereikten de finale nadat ze prestigieuze teams als Bayern München en Southampton FC hadden uitgeschakeld. In de finale versloegen ze de Engelse club West Ham United op strafschoppen (4-2) na een 2-2 gelijkspel. Deze historische overwinning maakte van de Mauves de eerste Belgische club die een Europacup won. Twee jaar later werd FC Brugge de enige Belgische club die de finale van de UEFA Cup haalde en verloor van Liverpool. In 1988 bezorgde KV Mechelen België een tweede en laatste Cup Winners Cup-succes tegen Ajax Amsterdam.

7. Fred Deburghgraeve, van depressie naar goud

Na een mislukt experiment op de Spelen van Barcelona in 1992 besloot Fred Deburghgraeve het zwemmen op te geven. Zijn vastberaden coach deed er echter alles aan om hem weer in zijn element te brengen. Geleidelijk aan kwam de Belgische zwemmer uit zijn somberheid en keerde hij terug naar de competitie. In 1996 nam ‘Fred Rocket’ deel aan de Olympische Spelen van Atlanta. Hij versloeg het wereldrecord op de 100 meter schoolslag tijdens de series. Fredje bereikte de finale en won de eerste gouden medaille van België.

8. Nina Derwael, Belgisch sportgoud aan de rekstok

Op de wereldkampioenschappen turnen 2018 in Qatar onderscheidde Nina Derwael zich door als eerste Belgische turnster een grote titel te veroveren met goud op de ongelijke liggers. Het jaar daarop bewees de Trudonnaire dat dit geen toevalstreffer was, want ze verdedigde haar wereldtitel met succes. Op de Spelen van Tokio in 2021 won ze de ultieme eer met de Olympische titel, opnieuw op de ongelijke liggers.

9. Bart Swings, 74 jaar later

Het is onmogelijk om de enige twee gouden medailles van België op de Olympische Winterspelen niet te vermelden. In 1948 brak het kunstschaatspaar Micheline Lannoy uit Brussel en Pierre Baugniet uit Antwerpen het ijs in Saint-Moritz (Zwitserland) in hun enige optreden op de Spelen. 74 jaar later, op de laatste Olympische Spelen in 2022, bezorgde Bart Swings ons land eindelijk een tweede medaille. In zijn favoriete discipline, de massastart, won de Leuvenaar een ademloze race om zijn tweede persoonlijke medaille op de Olympische Spelen op te eisen, na zijn zilveren medaille in hetzelfde evenement op de Spelen van Pyeongchang 2018.