NBA Draft: wat moet je onthouden?

De 2023 NBA Draft heeft donderdagavond in het Barclays Center in Brooklyn zijn oordeel geveld. Het was geen verrassing dat het Franse wonderkind Victor Wembanyama als eerste werd gekozen door de San Antonio Spurs.

Victor Wembanyama, de beste van de klas

Het was natuurlijk geen publiek geheim. Van Wembanyama werd verwacht dat hij de onbetwiste nummer 1 van deze NBA Draft zou worden. De 19-jarige Franse speler, een nieuw fenomeen in de wereldbasketbalwereld, werd inderdaad als eerste opgeroepen. Hij werd geselecteerd door de San Antonio Spurs. De reus van 2,22 m werd de eerste Franse speler die op de eerste plaats werd gekozen.

Hij wordt dus het nieuwe icoon van de Texaanse franchise. Dit in navolging van Tony Parker, een andere Franse speler die bij het team schitterde. In ieder geval wordt hij als de messias verwacht door de fans van de Spurs. Die fans zich al hebben gehaast om seizoenskaarten te kopen voor volgend seizoen.

Een historisch ontwerp voor Frans basketbal

Victor Wembanyama is niet de enige Franse speler die heeft geprofiteerd van deze NBA Draft 2023. Vier van zijn landgenoten zouden zich bij hem op de big league kunnen voegen. Bilal Coulibaly, zijn teamgenoot dit seizoen bij Boulogne-Levallois, werd op de 7e plaats geselecteerd door Indiana (voordat hij werd verhandeld naar Washington). Ryan Ruper, die in Australië speelde, en Sidy Cissoko, een G-League speler, werden in de 2e ronde van de Draft geselecteerd door respectievelijk Portland en San Antonio.

Brandon Miller tweede en Scoot Henderson derde

Naast Wembanyama waren de andere twee hoofdrolspelers van de avond Brandon Miller en Scoot Henderson. De voorspellingen lagen erg dicht bij elkaar voor de nummer 2-positie. Uiteindelijk was het Brandon Miller, de schutter van de University of Alabama, die naar de Charlotte Hornets ging. Scoot Henderson, de robuuste point guard van het Ignite team in de G-League, werd als derde gekozen door Portland.

In een historische zet werd de Top 5 van de draft vervolledigd door de tweelingbroers Amen (4e keuze door Houston) en Ausar Thompson (5e keuze door Detroit). Zij zijn de eerste spelers uit de Overtime League die worden opgesteld voor de NBA.

Toumani Camara, tweede Belgische speler die werd opgesteld voor de NBA

De NBA Draft Mass had ook een Belgisch tintje. Op 23-jarige leeftijd werd Toumani Camara uit Brussel de tweede Belgische speler die in de NBA werd opgesteld, na Axel Hervelle in 2005 (maar die uiteindelijk niet naar de Great American League ging). De enige Belgische speler die in de NBA heeft gespeeld, is Didier Mbenga, tweevoudig kampioen bij de Lakers (in 2009 en 2010), maar hij kwam niet door de Draft.

Toumani Camara werd als 52e opgesteld door de Phoenix Suns en zou de teamgenoot kunnen worden van sterren als Devin Booker, Kevin Durant en Bradley Beal. Het valt nog te bezien of de Suns hem direct een contract zullen geven, want dat is niet gegarandeerd als een speler in de tweede ronde wordt opgesteld.