Célébration triomphale de Manchester City avec trois trophées majeurs à Manchester le 12 juin 2023

De Jupiler Pro League: de vijfde beste competitie in Europa! 

Europees voetbal bundelt de beste competities ter wereld. En België met de Jupiler Pro League staat zowaar mee bovenaan! De UEFA European League Ranking zet ons land op de vijfde plaats. We duiken samen even in de nieuwe, ietwat verrassende top 7.

Engelse Premier League: Heersende kampioenen van het Europees voetbal

De Engelse Premier League blijft oppermachtig als de beste voetbalcompetitie in Europa. Met een indrukwekkend trackrecord in de Champions League de afgelopen seizoenen etaleerden de Engelse clubs consequent hun hoge niveau op het grootste podium. Het is geen toeval dat Manchester City de prestigieuze Champions League-trofee eindelijk binnenhaalde. Het bevestigt alleen maar de positie van deze competitie als de allerbeste van Europa. En wellicht ter wereld. 

De Serie A: Het Italiaans voetbal leeft op 

Napoli viert zijn Scudetto

Na een opleving in de afgelopen jaren claimt de Serie A de tweede plek op de UEFA European League Ranking. De indrukwekkende prestaties van Inter Milan in de Champions League-finale, de sterke optredens van AS Roma in de Europa League-finale en de aanwezigheid van Fiorentina in de finale van de Europa Conference League hebben bijgedragen aan de knappe klim van Italië op deze ranglijst. Italiaanse clubs blinken opnieuw uit in veerkracht en tactisch vernuft. Dit maakt de Serie A weer een boeiende competitie om te volgen. 

Duitse Bundesliga: Voedingsbodem voor jong talent 

Op de derde positie prijkt de Duitse Bundesliga als een broedplaats voor jong talent. Het is een competitie die bol staat van aanvallend voetbal. Duitse clubs hebben consequent een levendige- en competitieve geest getoond op de Europese toernooien. Daarom zijn ze een geduchte tegenstander voor iedere Europese topploeg. 

Spaanse LaLiga: Altijd dominant 

LaLiga: bekend om zijn technische excellentie en om een aanvallende, op balbezit gebaseerde speelstijl. De Spaanse competitie staat op de vierde plek van de UEFA European League Ranking. La Liga-clubs hebben een rijke geschiedenis vol Europese successen, maar krijgen ook steeds meer te maken met zware concurrentie van andere, opkomende competities. De typerende flair en balvaardigheid van LaLiga blijven echter voetbalfans wereldwijd boeien. 

Jupiler Pro League: mooie groeicurve 

De grootste verrassing in de UEFA European League Ranking is natuurlijk deze vijfde positie van de Belgische Pro League, waarmee we verschillende traditioneel sterkere competities overtroeven. Belgische clubs hebben een ronduit indrukwekkende vooruitgang geboekt in Europese competities en tonen daarmee hun potentieel om op het hoogste niveau te concurreren. Erg knap, gezien onze veel kleinere budgetten en bevolkingsaantal. 

Nederlandse Eredivisie: veerkracht troef 

Op de zesde positie staat de Nederlandse Eredivisie. Een vernieuwde mentaliteit en wilskracht in de voorbije periode leidden tot een indrukwekkende kwaliteitsinjectie. Nederlandse clubs brengen nog steeds consequent toptalenten voort, maar vooral hun onbevreesde speelstijl levert hen nu ook internationaal weer mooie resultaten op. 

Franse Ligue 1: Nood aan nieuwe impulsen 

Hoewel ooit beschouwd als één van de beste in Europa, bevindt de Franse Ligue 1 zich nu op de zevende positie van de UEFA European League Ranking. Met de opkomst van andere competities en een afname van Europees succes voor Franse clubs, staat de Ligue 1 voor de uitdaging om zijn voormalige glorie te heroveren. 

Conclusie 

De UEFA European League Ranking blijkt een accurate- en objectieve waardemeter voor de kwaliteit van de Europese voetbalcompetities. De Engelse Premier League blijft op kop, met de Italiaanse Serie A, Duitse Bundesliga en Spaanse La Liga in het kielzog. Grotendeels blijven de machtsverhoudingen dus gerespecteerd. De opkomst van onze Jupiler Pro League en de Nederlandse Eredivisie zorgen echter voor een verfrissende extra dimensie.