Vuelta

Vuelta 2023: Is het pad uitgestippeld voor Vingegaard?

De klinkende aankondiging van de deelname van Jonas Vingegaard aan de Vuelta had het effect van een deflagratie in de verlichte geest van Patrick Lefevere. Die werd geconfronteerd met de opkomst van een belangrijke concurrent voor zijn veulen Remco Evenepoel. De constellatie van rivalen is uitgegroeid tot illustere namen als Primoz Roglic, Geraint Thomas, Joao Almeida, Juan Ayuso, Richard Carapaz, Enric Mas en Alexander Vlasov, om er maar een paar te noemen. Op 26 augustus komen al deze pedaalvirtuozen samen in Barcelona voor deze 78e editie van de Vuelta 2023. Dat belooft een spektakel van exquise opwinding.

De komst van Jonas, een leerervaring voor Remco in de Vuelta 2023

De komst van de Deense wielrenner, met zijn recente overwinning in de Grande Boucle, heeft de machtsverhoudingen ongetwijfeld verstoord. Natuurlijk moeten we ervan uitgaan dat Jonas Vingegaard in ongeveer dezelfde vorm zal zijn. Want als de oogverblindende ‘Danish Dynamite’ er niet in slaagt om weer op krachten te komen en niet in staat is om een belangrijke rol te spelen in Spanje, dan zal Remco de favoriet zijn. Als Vingegaard beide Grote Rondes in hetzelfde jaar wint, voegt hij zich bij de eliterenners die deze prestatie hebben geleverd. Naast Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) in de mei-edities van de Vuelta, evenals Chris Froome in 2017.

Bovendien past het parcours perfect bij hem, met acht topfinishes en nog eens twee na een korte, droge inval. De Tourmalet (etappe 13) en de Angliru (etappe 17) zijn ideaal voor hem. Het enige kleine probleem is dat de beklimmingen verspreid zijn over de drie weken. Het is niet ondenkbaar dat de Deen aan het einde barst. “Als ik de wedstrijd analyseer, zie ik dat er bijna één etappe per week is die je een koninginnenrit zou kunnen noemen. Je moet fris blijven tot de laatste week, maar probeer geen 3 of 4 minuten te verliezen in de 1e bergetappe. Je moet je momenten kiezen, het beste halen uit de ‘goede dagen’ en de ‘slechte dagen’ overleven”, legt Remco Evenepoel uit in aanloop naar de Clasica San Sebastian.

Het sterkere Jumbo-Visma-blok

Het Jumbo-Visma-team heeft nog een grote troef achter de hand. De eerste ploegentijdrit van 14,6 kilometer door de straten van Barcelona. Het is een oefening waar Jumbo-Visma dol op is. Bovendien heeft de ploeg met Primoz Roglic een kopman van vrijwel hetzelfde kalibe. Iemand die het makkelijk kan overnemen als Jonas Vingegaard uitvalt. Vingegaard, drievoudig Vuelta-kampioen, is klaar om deze aangekondigde tweestrijd aan te grijpen om te schitteren.

Dit betekent dat Remco Evenepoel niet één, maar twee rivalen tegenover zich krijgt in de Jumbo-Visma-ploeg. “Als ik bang zou zijn, zou ik beter niet kunnen koersen. Zij hebben een team dat het zwaarste deel van de race aankan. Laat ze het maar doen… wij proberen bij te blijven. Zij hebben de twee grote favorieten. In ieder geval zal de winnaar van de Tour altijd gezien worden als de grote favoriet. Ze zijn een sterke ploeg, dus het zal een goede leerervaring voor mij zijn met het oog op volgend jaar,” vervolgt Remco Evenepoel. Remco zal erop gebrand zijn om op dag 10 in de 25 kilometer vlakke etappe in Valladolid tijd goed te maken op zijn rivalen.

Een interessante Vuelta-strijd

Met twee tegen één, zal Remco Evenepoel zijn handen vol hebben, vooral omdat zijn team zwakker zal zijn. Zonder zijn luitenant Ilan Van Wilder zullen Mauri Vansevenant en Louis Vervaeke het moeilijk krijgen om de geel-zwarte armada. Remco heeft iets om naar uit te kijken volgend jaar. De komst van nieuwe renners om hem te ondersteunen in de Tour de France.

Veteraan Mikel Landa (33) lijkt zich aan te sluiten bij de Belgische ploeg, waarmee de grote overgang van Soudal-Quick Step van een klassiekerploeg naar een Grand Tour-georiënteerde outfit een feit is. Om deze transformatie te voltooien, zal het nodig zijn om loonruimte vrij te maken. Hierdoor zullen veel renners (Rémi Cavagna, Fabio Jakobsen, Michael Morkov, Davide Ballerini, etc.) de ploeg verlaten, waardoor de metamorfose van Soudal-Quick Step wordt geaccentueerd.