Giro d’Italia 2023: Evenepoel of Roglič?

De Giro d’Italia 2023 heeft er alle schijn van een prijsgevecht te worden tussen Primos Roglič en Remco Evenepoel. Een herhaling van hun onderbroken duel in de Vuelta van vorig jaar.

Een onverbloemde uitnodiging voor Evenepoel in de Giro d’Italia

Toen het parcours van de Giro in oktober werd onthuld, vielen meteen zo’n 70 km aan tijdritten op. Hieronder twee vlakke races in de openingsweek. Met andere woorden; deze wedstrijd leek getekend op maat van de kersverse wereldkampioen Evenepoel. Het duurde niet lang voordat Evenepoel gehoor gaf aan de oproep en formeel zijn deelname aan de Giro bevestigde. Evenepoel geniet van langetermijnprojecten. Deze tweede deelname aan de Giro kent vele paralellen met zijn succesvolle curve van de Vuelta vorig jaar. Belangrijkste parallel? Ook Primos Roglič is in uitstekende doen!

Twee toppers in topvorm

De voortekenen zijn alvast bemoedigend voor beide renners. Afgelopen zomer nam Evenepoel een time-out van zijn hoogtetraining om de Clásica San Sebastián te kunnen winnen, een waarschuwingsschot dat weergalmde in Luik-Bastenaken-Luik. Laat er geen twijfel over bestaan, onze 23-jarige landgenoot is klaar! Maar dat geldt ook voor Roglič, ondanks tegengestelde berichten afgelopen winter. De crash die een einde maakte aan de Vuelta van de Sloveen in Tomares, leidde tot een schouderoperatie die zijn voorbereiding op het seizoen vertraagde en vragen deed rijzen over zijn geplande programma voor 2023. Die twijfels werden snel weggevaagd toen Roglič drie etappes en het algemeen klassement won in de Tirreno-Adriatico. Nog meer geruststelling kwam toen hij de verschillende aanvallen van Evenepoel in Catalunya weerstond om ook daar de winst te pakken. Ook voor Roglič zit er genoeg lekkers in dit Giro-parcours, niet in het minst tijdens de bergtijdrit op de Italiaans-Sloveense grens de voorlaatste dag.

Twee haat-liefdeverhoudingen met de Giro

Zowel Evenepoel als Roglič hebben een eitje te pellen met de Giro. In 2019 domineerde Roglič de eerste twee weken, maar toen nam Jumbo-Visma de twijfelachtige tactische beslissing om Richard Carapaz veel speelruimte te geven omwille van hun obsessie met Vincenzo Nibali. De Ecuadoriaan greep dankbaar de roze trui. Roglič, die in de derde week ziek werd, kon hem nooit meer terugwinnen en bereikte Verona als derde.
Evenepoel leerde belangrijke lessen toen hij zijn grote ronde-debuut maakte in de Giro van 2021. Meteen ook zijn eerste wedstrijd nadat hij acht maanden eerder zijn bekken had gebroken. Achteraf gezien was het zelfs voor een jonge man te veel om te verwerken. Toch deed hij tien dagen lang mee voor de roze trui, waarna hij langzaam maar zeker vervaagde.

Ook de teams spelen hun rol

Beide mannen keren terug naar Italië na een enorm beklijvende tweestrijd in de voorbije Vuelta.  Meer nog: op 6 mei in Pescara staan ze aan de start als absolute topfavorieten, ze ogen zelfs beter in vorm dan alle anderen in het peloton. Zoals de Ronde van Catalonië aantoonde, heeft Roglič de power om Evenepoel te kloppen in sprints op bergtoppen, maar vorig jaar in de Vuelta was zijn tijdrit helemaal niet opgewassen tegen die van onze jonge landgenoot. Het Jumbo-Visma-team van Roglič heeft natuurlijk de grotere grote ronde-ervaring, met Sepp Kuss die waarschijnlijk een sleutelrol zal spelen, maar Evenepoel’s Soudal-QuickStep-team heeft dan weer de drive van een opkomende grootmacht.

Het is met andere woorden moeilijk om Roglič en Evenpoel met elkaar te vergelijken. 3.451 km koersen onder alle mogelijke, zware omstandigheden tussen Abruzzo en Rome: dát zal ons ongetwijfeld één en ander duidelijk maken! Al is een enkele race, en al zeker niet de Giro, ooit gewoon een wedstrijd tussen twee renners. Afwachten dus… en vooral: genieten!

Dus wie van Evenepoel of Roglič zal de Giro van 2023 winnen? Zet nu in op je favoriete wielrenner!