Standard vs Charleroi - Duel entre Aron Donnum et Stefan Knezevic lors d'un match de football, 05 décembre 2021, Jupiler Pro League, Championnat belge.

Belgisch voetbal: Vijf belangrijke feiten over de Waalse clash

Charleroi en Standard ontmoeten elkaar deze zondag in een intense wedstrijd die riekt naar angst. Deze twee toonaangevende teams in het Belgisch voetbal zijn al jaren rivalen en hebben geen ruimte voor fouten.

De Clash van Wallonië

Vaak verkeerd voorgesteld als een Waalse derby. Wij geven de voorkeur aan de term ‘Clash van Wallonië’. Charleroi – Standard is altijd een lastige wedstrijd om aan te pakken. Gespannen, felbevochten, gepassioneerd en het onderwerp van menig kroeggesprek voor, tijdens en na de wedstrijd. Zondag, om 18u30 treffen de twee teams elkaar in de Mambourg voor een wedstrijd die naar zwavel ruikt. Omdat de fans van beide teams een vijandschap koesteren die vaak omslaat in haat. Omdat beide teams slecht zijn begonnen aan hun competitiecampagnes. Tegen deze achtergrond is het makkelijk te begrijpen waarom de club die als winnaar uit de strijd komt alle reden zal hebben om te ontploffen van vreugde. Tegelijkertijd zullen ze hun eeuwige rivalen kastijden. Tenminste tot de volgende Waalse confrontatie, die gepland staat voor half december…

Een rivaliteit versterkt in de jaren ’90

Om de oorsprong van de vijandigheid tussen de twee ploegen te begrijpen, moeten we teruggaan naar het begin van de jaren ’90. Beide ploegen komen uit de kolenmijnen. Omdat ze allebei uit de steenkoolbekkens komen, waren ze al veel eerder rivalen, maar de rivaliteit is blijven groeien en giftig geworden sinds een Belgische bekerfinale in 1993. Standard won de finale (2-0), maar de controversiële scheidsrechterlijke beslissing van Alphonse Costantin maakte de Carolos-fans woedend. Toen Costantin een paar jaar later algemeen directeur van Les Liégeois werd, was de maat vol. Sindsdien zijn er talloze vechtpartijen geweest, wedstrijden gestaakt wegens rook, beledigingen en ga zo maar door. Dit alles tegen een achtergrond van (niet altijd) sportieve rivaliteit om de beste Waalse ploeg van het moment te bepalen.

Een clean sheet aan de ene kant…

Ook al eindigde Charleroi de afgelopen zeven seizoenen vier keer voor de club uit de Cité ardente in de klassieke fase, over de geschiedenis van de trofee valt niet te twisten. In de 96 jaar van zijn bestaan is Sporting er nooit in geslaagd om plaats te maken voor een prijzenkast. De club begon in 1947-48 en is nu voor het 59e seizoen in de hoogste klasse in 1A, het 12e op rij sinds het winnen van de D2-titel in 2011-12. De Zebra’s hebben echter nog nooit een trofee in de prijzenkast weten te krijgen. Ze zijn er echter nooit in geslaagd om hun naam toe te voegen aan de erelijst van de competitie.

Hun beste resultaat? Een 2e plaats in het seizoen 1968-69, 5 punten achter… Standard. In een recenter verleden slaagden de Hennuyers er ook niet in om op de derde trede van het podium te eindigen in 2019-20, maar het kampioenschap werd stilgelegd vanwege Covid. Nog verrassender is dat Charleroi er nooit in geslaagd is om de Belgische beker te winnen. Niemand aan de kant van Charleroi is dat ongelofelijke epos vergeten dat gevolgd werd door de finale die verloren ging van Standard in 1993, maar Charleroi slaagde er ook niet in om die te winnen in 1978. Deze keer tegen Beveren.

Standard wachtte te lang

Bij Standard is de wedstrijd van het jaar die tussen de Rouches en Anderlecht. Laatstgenoemden wijzen er graag op dat Standard “slechts om de 25 jaar kampioen wordt”, verwijzend naar de tijd die verstreek tussen de titels van 1983 en 2008. Maar hun rivaliteit met Charleroi wordt steeds belangrijker. Historisch gezien is Standard een belangrijke club in de Belgische 1A, met 10 titels en 8 Belgische bekers op hun naam. De laatste was echter 14 jaar geleden. En nu ze weer een meer ‘gemiddelde’ club lijken te zijn, is de rivaliteit met Charleroi, die niet langer vechten om te overleven, versterkt. Dat maakt sportwedden nog ingewikkelder.

Een lastige start van het seizoen

Na een teleurstellend gelijkspel met OHL ging Charleroi afgelopen weekend zonder slag of stoot onderuit tegen Cercle. Met deze 1 op 6 staan de Hennuyers nog steeds voor op Standard in het klassement. Slap en zonder aanvallende kracht is Luik de enige club, samen met Kortrijk, die twee nederlagen op rij leed – een statistiek die ze konden missen, aangezien de laatste keer dat ze twee openingsnederlagen leden in 2006 was. Erger nog, de ploeg van Carl Hoefkens is de enige die geen enkel doelpunt heeft gescoord in 180 minuten. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1975…

Sportweddenschappen in het voordeel van Charleroi

Met een groot aantal online sportweddenschappen beschikbaar via Ladbrokes.be lijken de experts te neigen naar een overwinning van Charleroi, terwijl de noteringen voor een overwinning respectievelijk 2.1 en 3.35 zijn. Een gelijkspel levert 3,55 keer de oorspronkelijke inzet op.