Zinho Vanheusden van Standard Luik tijdens de wedstrijd tegen Sint-Truiden VV, 30 juli 2023

De terugkeer van Zinho Vanheusden: een win-winsituatie?

Sclessin was te klein geworden voor het talent dat hij toen had. Twee jaar en enkele blessures later is Vanheusden terug bij Standard. Een voordeel voor beide partijen?

Nuchterheid en efficiëntie. In zijn eerste officiële wedstrijd bij Les Rouches gaf Zinho ons een Vanheusden-optreden tegen Sint-Truiden. De man met één cap voor de Rode Duivels had Standard toch meer inspiratie en nauwkeurigheid in zijn voorwaartse spel gegeven. Het bewijs dat de laatste twee seizoenen de grote man niet hebben geholpen om (opnieuw) vertrouwen te krijgen in het centrum van de verdediging.

Een ingewikkeld laatste seizoen bij Standard Luik

De geboren Hasseltmer werd kort voor het seizoen 2020-2021 gepromoveerd tot kapitein en werd het speerpunt geworden van het Standard-team van Philippe Montainer. Elegant en charismatisch, de jonge speler weet hoe hij zijn shirt aan moet trekken. Een essentiële eigenschap als hij de harten van de fans aan de Maas-oevers wil veroveren. Les Liégeois begonnen het seizoen goed met drie doelpunten in hun eerste vier wedstrijden. Aan het einde van speeldag 6 stonden Amallah en co op de 2e plaats. Hoewel ze niet altijd even geïnspireerd waren, herontdekten ze een zekere soliditeit in eigen huis en slaagden ze erin om in een laat stadium waardevolle punten te pakken.

Toch voelen de volgers van Standard dat ze op scherp staan. Klaar om te breken bij het minste probleem. En dit tegenslag zou een naam krijgen: Vanheusden. Op 1 november tegen Oostende zakte de verdediger in elkaar na een duel met de aanvaller van de tegenpartij. Het verdict was duidelijk: de centrale verdediger had een gescheurde kruisband. De speler stond enkele maanden aan de kant. Zijn ploeg zakte volledig in elkaar in de competitie. Pas in januari won het weer. Na zijn herstel aan het einde van het seizoen nam hij met zijn ploeg deel aan de Play-offs 2, maar zonder hen aan een belangrijke plaats te helpen.

Zinho Vanheusden de l'AZ Alkmaar pendant le match de l'Eredivisie néerlandaise
UTRECHT, NEDERLAND – 9 oktober: Zinho Vanheusden van AZ Alkmaar tijdens de Eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en AZ Alkmaar in stadion Galgenwaard op 9 oktober 2022 in Utrecht.

Een vertrek van Standard naar Inter, een voortzetting van de galeien

De Belg, opgeleid bij Inter Milaan, werd in 2019 verkocht aan Standard. Een clausule in het contract bepaalde echter dat Vanheusden twee jaar later moest terugkeren naar Inter. Uiteraard kwam deze deal op een slecht moment. De speler had een bijna leeg seizoen achter de rug en miste tempo. Standard bood aan de speler nog een jaar uit te lenen, maar de Milanezen gaven de voorkeur aan Genoa. Op deze manier kan de rechtsbuiten alvast wennen aan de Italiaanse competitie. Op papier tenminste.

Na een bemoedigend begin waarin hij minuut na minuut maakte, werd Vanheusden al snel overvallen door zijn lichaam. Gehinderd door spierproblemen miste hij voor de winterstop zeven Serie A-wedstrijden. Wat volgde was niet veel beter. In februari zorgden knieproblemen ervoor dat hij tot het einde van het seizoen niet in actie kon komen. Genoa degradeerde aan het einde van het seizoen en Vanheusden werd naar AZ Alkmaar gestuurd.

Hij had een gebrek aan snelheid en speelde zijn eerste minuten in oktober voordat hij weer een blessure opliep. Deze keer was het een gebroken voet die de Belg uit zijn doen bracht. Hij keerde terug in januari, maar kreeg opnieuw een terugslag. Toen hij in maart terugkeerde, draaide het team goed. Verzwakt paste Vanheusden niet in de plannen van de coach en zo keek hij vanaf de bank toe hoe zijn ploegmaats vooruitgingen in de Conference League.

Terug naar huis: Standard Luik

Na twee seizoenen voor niets te hebben gespeeld, wist Inter Milan niet meer wat het aan moest met hun voormalige beloftevolle jongeling. De oplossing leek voor de hand te liggen: een terugkeer naar Sclessin. Vanheusden werd daarom deze zomer uitgeleend aan Standard. De aankoopoptie is vastgesteld op 7 miljoen euro.

Standard haalt een speler in huis die de weg kent binnen de club en snel zijn draai zou moeten kunnen vinden. Vanheusden van zijn kant keert terug naar een competitie waar hij ooit een van de beste verdedigers was. Het is niet duidelijk of dit een echte stap voorwaarts is voor de speler. Maar het is in ieder geval geen stap terug. En gezien de afgelopen twee seizoenen is dat misschien wel het belangrijkste.