Belgen in het buitenland: breken deze talenten nu volledig door?  

We hebben als Belgen stilaan een eer hoog te houden. Waar we tot voor kort bang waren om na onze ‘gouden generatie’ in een zwart gat te belanden, zien we steeds meer hoopgevende signalen. Meer en meer jonge Belgische voetbaltalenten tonen zich in staat om zich te meten met de wereldtop. Denk maar aan spelers als Doku, Lavia, Lukebakio, Theate… De huidige transferperiode creëert alweer grote verwachtingen voor Belgische toptalenten in het buitenland. We bekijken hier enkelen die zich ongetwijfeld zullen tonen in de grootste Europese competities:

Serie A:

Charles De Ketelaere           

Charles De Ketelaere krijgt een nieuwe kans bij Atalanta Bergamo. De Ketelaere komt officieel op huurbasis over van AC Milan, met een aankoopoptie. De 22-jarige spits speelde een betreurenswaardig seizoen bij AC Milan. Na een uitdagend jaar onder Stefano Pioli, biedt deze overgang De Ketelaere een kans op heropleving. Met zijn prille- en imposante carrière tot dusver, 90 wedstrijden en 18 goals in de Jupiler Pro League, en 12 caps voor de Rode Duivels, verdient hij nog steeds de titel van opkomend talent. Bij Atalanta krijgt hij de kans om opnieuw zijn stempel te drukken en te groeien. Landgenoot Timothy Castagne deed het hem voor.

Bundesliga:

Loïs Openda  

Ook Loïs Openda heeft bij RB Leipzig een mooie toekomst voor de boeg na zijn vertrek bij RC Lens. De Belgische aanvaller verlangde naar een hoger niveau en zag zijn wens dus vervuld. Met een overgang naar Leipzig voor ongeveer 40 miljoen euro wordt hij de duurste verkoop in de geschiedenis van de Franse club. Openda wil zijn carrière naar nieuwe hoogtes tillen en ziet Leipzig als de perfecte springplank om dat te doen. Hij gelooft dat de club hem kan helpen zijn ambities te verwezenlijken, met de uitdaging van Bundesliga en Champions League in het verschiet.

Premier League:

Leandro Trossard

De aspiraties van Leandro Trossard om de rol van vaste aanvallende middenvelder bij Arsenal op zich te nemen, staan onverwacht op de helling. Arsenals openlijk flirten met Mohammed Kudus in een deal ter waarde van £40 miljoen zou Trossard kunnen degraderen in de pikorde. Sinds zijn overstap uit Brighton in januari heeft Trossard nochtans een positieve indruk gemaakt en zijn veelzijdigheid in verschillende posities meer dan bewezen. Hoewel hij met de hoop kwam om de vaste creatieve kracht op het middenveld te worden, suggereren de recente transferactiviteiten van Arsenal dat Trossard mogelijk een bredere rol moet omarmen. Met Kudus op de radar en de tactische overwegingen van Arteta, zal Trossard wellicht zijn verwachtingen voor het komende seizoen moeten bijstellen. Boeiende ontwikkelingen in elk geval!

Amadou Onana        

Ook indrukwekkend: Manchester United benaderde Everton voor een mogelijke deal rond Amadou Onana. Ze zijn op zoek naar versterking voor het middenveld. Onder Erik ten Hag willen ze de fysieke aanwezigheid op het veld vergroten, met dus de focus op een dominante centrale middenvelder. Everton aarzelt echter om Onana te laten gaan, ondanks Uniteds interesse. De club waardeert hem op minimaal £50 miljoen. Terwijl Everton Onana’s waarde ziet stijgen, is verkoop niet noodzakelijk voor hun aanvalsversterking. De balans tussen behouden en Uniteds interesse blijft logischerwijze een uitdaging. Ten Hags openlijke voorkeur voor Onana’s veelzijdigheid en kwaliteit versterkt de aantrekkingskracht natuurlijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd…