les diables rouges lors des qualifications euro 2024

Euro 2024-kwalificatie: wat leren we over de Rode Duivels?

Na het gelijkspel tegen Oostenrijk en de overwinning in Estland is het tijd voor de Rode Duivels om de balans op te maken. Er zijn een aantal elementen waar je tevreden over kunt zijn, een aantal dingen waar het beter kan en sommige zijn echt teleurstellend. En toch (of gelukkig) is er nog een lange weg te gaan voor de EURO 2024-kwalificatie.

De waarheid van vandaag is zelden de waarheid van morgen. Deze uitdrukking wordt zelfs een pleonasme als het over voetbal gaat. Domenico Tedesco heeft laten zien dat hij minder besluitvaardig en zelfs aarzelend is in zijn aanpak. Je kunt het de coach moeilijk kwalijk nemen dat hij aan het einde van het seizoen genoegen neemt met de spelers die hij heeft.

Slechts één speler ontbreekt in de EURO 2024-kwalificatie

Eden Hazard mag dan een jubileum hebben gekregen in het Koning Boudewijnstadion. Het is niet zijn slagkracht langs de flanken die deze Duivels missen. De vindingrijkheid en visie van De Bruyne op het middenveld zijn daarentegen essentieel geworden voor deze Belgische ploeg. Youri Tielemans, die ooit werd binnengehaald om de roodharige middenvelder te ondersteunen, liet aan het einde van een vergeetbaar seizoen zien hoe slecht hij in vorm is. De middenvelder van Leicester scoorde zeker geen punten tijdens deze ontmoeting.

Het tegenovergestelde geldt voor Aster Vranckx. Met een profiel dat vergelijkbaar is met dat van Onana, was de voormalige middenvelder van Mechelen meerdere keren in staat om linies te doorbreken, vooral in Estland. Als de Duivels het volgende niveau willen bereiken, of daar in ieder geval willen blijven, zullen ze in deze Euro 2024-kwalificatie misschien wel afhankelijk zijn van De Bruyne.

Lukaku, opnieuw en opnieuw

Romelu Lukaku werd door veel Inter-fans bekritiseerd na hun gecompliceerde Champions League-finale. Het spookbeeld van Kroatië is nog ver weg voor deze Big Rom. Met een doelpunt tegen Oostenrijk en een brace tegen Talinn legde de aanvoerder niet alleen de critici het zwijgen op, maar liet hij ook zien hoe legitiem hij is als aanvoerder voor de jongere generatie. Zijn verstandhouding met Lukebakio belooft veel goeds voor de komende maanden.

Geen Courtois meer in deze Euro 2024-kwalificatie?

Sinds zijn erestart tegen Burkina Faso in maart 2022 had Sels niet meer tussen de Belgische doelpalen gespeeld. De doelman had waarschijnlijk zelfs (terecht) zijn mening gegeven over de hiërarchie. Maar dat was zonder rekening te houden met Thibaut Courtois, die afwezig was tegen Estland. Blijkbaar beledigd omdat hij de aanvoerdersband niet had gekregen, verliet de Belgische verdediger zijn team. Een versie van de gebeurtenissen die al snel werd ontkend door de entourage en de speler met een zichtbaar geblesseerde knie.

In ieder geval leek Tedesco overweldigd door de gebeurtenissen. Hij heeft de man, die één van ’s werelds beste is op zijn positie, misschien niet gerustgesteld. Zou het kunnen dat de Belg niet langer de nationale trui zal dragen aan het einde van de kwalificatiewedstrijden? Het antwoord zal de komende weken worden gegeven.

Een startende verdediging voor de andere EURO 2024-kwalificatiewedstrijden

Dit was ongetwijfeld het onderdeel van het spel waar de critici op het WK 2022 het meest op mikten. Nu lijkt het misschien wel het meest sereen. Faes en Vertonghen zijn de voor de hand liggende keuzes in het centrum van de verdediging. Op rechts krijgt Castagne steeds meer minuten, dus het is moeilijk voor te stellen dat de full-back zich zorgen maakt over de concurrentie. Tot slot, en misschien wel het meest verrassend van allemaal, is Theate perfect aan het acclimatiseren aan zijn linkerflank. De verdediger van Rennes, die gewend is om in het centrum te spelen, lijkt het goed te doen op de flanken, zoals zijn beslissende pass in Estland bewijst.

Dynamiet op de flanken

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, is Eden Hazard niet de speler die de Duivels de laatste tijd het meest missen. Het moet gezegd worden dat de aanvallende flanken van België getalenteerd zijn en een mooie toekomst voor zich hebben. Van Doku’s dribbels tot Lukebakio’s voorzetten en Bakayoko’s snelheid, België is gewapend voor deze Euro 2024-kwalificatiecampagne. En voor nóg meer zelfs. Je zou Carrasco bijna vergeten, die als een ervaren routinier naast zijn jonge landgenoten staat. Met deze vier spelers heeft Tedesco waarschijnlijk een kwartet potentiële eerste-spelers voor de twee plaatsen naast Romelu Lukaku. Het is een diepte die tot voor kort ondenkbaar was. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste om te onthouden na de twee EK 2024-kwalificatiewedstrijden van België.