WK basketbal: 5 sterren om in de gaten te houden

De afgelopen weken hebben verschillende grote NBA-sterren aangekondigd zich terug te trekken van het WK 2023. Onder andere Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, Kristaps Porzingis en Jamal Murray hebben het onlangs moeten stellen zonder het WK basketbal dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Japan, Indonesië en de Filipijnen (25 augustus tot 10 september). Ondanks deze afwezigheid is de line-up niet minder indrukwekkend. Hier zijn de vijf sterren om in de gaten te houden op het WK basketbal.

Luka Doncic (Slovenië)

Hij is ongetwijfeld dé speler waar het meest naar wordt uitgekeken in dit toernooi. Met zijn 24 jaar is Luka Doncic een van de supersterren van de wereld. De Sloveense vleugelspeler uit Dallas, vier keer NBA All Star, is een waar fenomeen geworden dat overal waar hij komt mensen op de been brengt. Nadat hij Slovenië in 2017 naar de titel van het Europees kampioenschap leidde, droomt ‘Luka Magic’ er nu van om zijn land een wereldtitel te bezorgen.

In de voorbereiding heeft hij al laten zien dat hij vastberaden is, zoals zijn indrukwekkende statistieken laten zien. In de laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Japan scoorde hij bijvoorbeeld 23 punten, 7 rebounds en 7 assists in 28 minuten.  Ondanks een dijbeenblessure, die nu wordt behandeld, lijkt Luka Doncic in topvorm. Hij zal zeker meedingen naar de prijs voor topscorer van het toernooi.

Anthony Edwards (VS)

Anthony Edwards is nu de leider van de Minnesota Timberwolves, waar hij een contractverlenging heeft getekend ter waarde van 205 tot 260 miljoen dollar over een periode van vijf jaar. Met zijn 22 jaar neemt de explosieve Amerikaanse vleugelspeler deel aan zijn eerste grote internationale toernooi. Maar hij wordt een van de sterren van het WK 2023.

Anthony Edwards, die in 2023 deelnam aan zijn eerste NBA All Star, is een ster in opkomst. Hij heeft in de voorbereiding laten zien dat hij klaar is om een leider voor zijn team te worden, ook al wordt hij omringd door elf andere NBA-spelers in de Amerikaanse ploeg. “We zien hem elke dag in de training. Hij gelooft echt dat hij elke avond de beste speler in de zaal is”, zei Team USA-coach Steve Kerr. “Hij is een jonge, dynamische speler. Ik denk dat hij een grote stap voorwaarts maakt.”

Shai Gilgeous-Alexander (Canada)

Met een seizoen van gemiddeld meer dan 31 punten in de NBA is Shai Gilgeous-Alexander een nieuwe dimensie binnengetreden. Daardoor is de Oklahoma City guard, dit jaar voor het eerst een NBA All Star, ook de leider geworden van een Canadees team dat er goed uitziet. De 25-jarige heeft alles in zich om een van de hoofdattracties te worden op het WK, omdat hij in staat is om de rand aan te vallen of van afstand te schieten met grote efficiëntie.

Shai Gilgeous-Alexander heeft zeker geen gebrek aan ambitie. “Spelen voor het land, de natie en alle fans, met ‘Canada’ op het shirt, is een eer”, zei hij. “We zijn in staat om grootse dingen te bereiken. Onze groep is getalenteerd genoeg om het WK te winnen.”

Rudy Gobert (Frankrijk)

Rudy Gobert is nu een vaste waarde op grote internationale toernooien met het Franse team. Sinds zijn debuut voor Les Bleus in 2014 heeft de NBA-pivot van 2m16 zich gevestigd als de belangrijkste verkeerstoren van Les Bleus. Na bronzen medailles op de WK’s van 2014 en 2019 en zilver op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio en Euro 2022 hoopt Rudy Gobert dit keer een gouden medaille om zijn nek te kunnen hangen. De Fransman werd drie keer uitgeroepen tot NBA-verdediger van het jaar. Hij zal opnieuw een belangrijke rol spelen met zijn verdedigende volume onder de ringen en in de rebound.

Lauri Markkanen (Finland)

Zijn naam is misschien niet zo bekend als die van de vier spelers hierboven, maar Lauri Markkannen is een van de spelers waar dit WK naar wordt uitgekeken. De Finse inside speler komt uit een goed NBA-seizoen met Utah en was aanwezig bij de laatste All Star Game. Op de Euro’s afgelopen zomer had hij al naam gemaakt met Finland, dat helemaal doorging naar de kwartfinales. In de 16e ronde sloeg hij 43 punten langs de Kroatische verdediging! Het hele land rekent weer op de prestaties van zijn ster…