Vuelta 2023 – Etappe 1: Kan Remco de schade beperken?

De Ronde van Spanje zich voor om te vertrekken vanuit het schilderachtige Catalaanse land. Met als aftrap van deze 78e editie van de Vuelta 2023 een ploegentijdrit van 14,8 kilometer rond het prachtige Barcelona. Het is niet alleen een race tegen de klok. Het is een kans voor de grote namen in de Vuelta 2023 om hun territorium af te bakenen, kleine maar waardevolle verschillen te creëren en hun zelfvertrouwen op te bouwen voordat ze de komende weken de pittige beklimmingen trotseren.

Een ploegentijdrit om te beginnen aan deze Vuelta 2023

Voor de derde keer in vijf edities zal de Vuelta beginnen met een ploegentijdrit. Deze keer zal het echter korter zijn dan de vorige editie (14,8 kilometer ten opzichte van 23,3 kilometer vorig jaar in Utrecht). Hoewel technisch, zal dit circuit waarschijnlijk geen grote tijdsverschillen opleveren tussen de beste ploegen. Vanaf de Port Olympique komen de renners langs de emblematische plekken van Gaudi’s stad. Ze komen voorbij de Sagrada Familia, de Passeig de Gràcia en het Plaça d’Espagne voordat ze finishen op de Avenida de la Reina Maria Cristina bij de magische fontein van Montjuïc.

Met hun Star Wars-helmen op en in de jacht op hun eerste rode trui, zullen Remco Evenepoel en zijn teamgenoten van Soudal-Quick Step hun uiterste best doen om geen tijd te verliezen aan de reus Jumbo-Visma. Die reus start met een ongelofelijke line-up aan de Vuelta 2023. Met Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Dylan Van Baarle, Jan Tratnik, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Sepp Kuss en Attila Valter. De Nederlandse ploeg is de favoriet op deze eerste dag tegen een notering van 1.90.

De Belgische ploeg Soudal-Quick Step (gewaardeerd op 16) zal proberen de schade te beperken. Dat zou wel eens kunnen lukken. Dit seizoen won de ploeg van Patrick Lefevere nog de ploegentijdrit in de UAE-Tour. Natuurlijk zal de samenstelling van de ploeg voor de Vuelta compleet anders zijn. Remco Evenepoel is de recente wereldkampioen in de discipline. Matteo Cattenao is geen one-trick pony in deze oefening. Casper Pedersen is een ijsmaker en kan een heel peloton achter zich scharen. Louis Vervaeke, James Knox, Jan Hirt, Pieter Serry en Andrea Bagioli hebben genoeg ervaring om Remco Evenepoel te helpen niet meer dan dertig seconden te verliezen op deze eerste dag.

Finish zo dicht mogelijk bij de grote drie

De Nederlandse overwinning lijkt een uitgemaakte zaak lijkt te zijn. Toch is het de vraag of andere teams erin zullen slagen om het Belgische team voor te blijven. Team UAE-Emirates, met zijn dubbelteam van João Almeida en Juan Ayuso, ziet er goed uit. Zeker met renners als Jay Vine, Marc Soler, Finn Fisher-Black en de gebroeders Oliveira. Ineos Grenadiers, tweede in de ploegentijdrit van vorig jaar, heeft ook een indrukwekkende line-up. Die bestaat uit Thymen Arensman, Geraint Thomas, Jonathan Castroviejo en vooral de immense Filippo Ganna. De Britse ploeg zou zelfs voor een verrassing kunnen zorgen voor de overwinning. Evenals het UAE-Team Emirates. De belangrijkste taak van Soudal-Quick Step zal zijn om het gat op deze drie teams te dichten en de anderen, zoals Movistar en Bora-Hansgrohe, achter zich te laten.

EF Education, de GROTE klim

De grootste kansmaker in deze ploegentijdrit is ongetwijfeld de EF Education – Easy Post-ploeg. De Amerikaanse ploeg is beide keren als tweede geëindigd. Slechts één seconde achter de ploegentijdrit in de UAE-Tour (gewonnen door Soudal-Quick Step) en Parijs-Nice. De ploeg van Jonathan Vaughters staat op 61.

Hoewel het belangrijk is om goed van start te gaan en een goede start goed is voor het vertrouwen, zullen de verschillen over deze 14,8 kilometer lachwekkend lijken gezien de verschillen aan het einde van de drie weken van racen en deze tien topfinishes. De Tourmalet en de Angliru zullen ongetwijfeld de hiërarchie op zijn juiste plaats zetten.