Dagboek 1: Remco Evenepoel: een voorzichtige Vuelta-start

Van 26 augustus tot 18 september staat de Vuelta a España 2023 centraal in het wielernieuws. In dit dagboek kijken we onder het oog van Remco Evenepoel naar de sleutelmomenten van elke etappe.

Zaterdag van Remco Evenepoel

Zaterdag 26 augustus 2023: Barcelona – Barcelona of de ploegentijdrit der schande

18:46: 80% vochtigheid en zwaar weer voor de opening van de 78e editie van de Ronde van Spanje. Maar bovenal werden de eerste regendruppels aangekondigd, die de hele middag de lucht doorboorden in dreigend weer.

18:55: Caja-Rural gaat als eerste van start in deze openingsetappe. Het lanceerplatform is al vochtig en het asfalt begint net te weken. Niets om je zorgen over te maken op dit moment. Het is maar lichte regen.

19:09: Het regent hard in de straten van Barcelona. Iedereen krijgt vanaf nu te maken met natte bochten en gladde witte stroken.

19:13: Caja-Rural komt als eerste over de finish en het asfalt glanst.

19:38: De eerste valpartijen, waarbij Arkea-Samsic alarm slaat.

19:58: Laurens De Plus crasht voor Ineos-Grenadiers, drie minuten na de start van de ploeg. De Belgische landgenoot zal niet meer starten, helaas gedwongen tot opgave.

20:01: Crash in de laatste rotonde voor Jayco-AlUla. Een sector die er gevaarlijk uitziet. Alpecin-Deceuninck ging ook onderuit op hetzelfde punt.

20:16: Beroering bij Jumbo-Visma. Later blijkt dat Jonas Vingegaard een mechanisch probleem had en dat de Deen van fiets moest wisselen.

20:19: De tijdrit vindt plaats in het donker. Tussen de eerste en de laatste starter is het dag en nacht… letterlijk en figuurlijk.

20:32: Movistar heeft slechts vijf tienden achterstand op DSM-Firmenich.

20:36: Soudal Quick Step finisht als vierde… Aan de finish is Remco Evenepoel woedend. Sportief gezien zijn de resultaten uitstekend. Bijna een halve minuut voorsprong op het leidende duo van Jumbo-Visma. Maar het was een dag om snel te vergeten, want de omstandigheden waren niet berekend op het evenement.

Een natte zondag voor Remco Evenepoel

Zondag 27 augustus 2023: Mataro – Barcelona of de welkome wapenstilstand

9:10: De eerste beelden van Barcelona komen naar beneden, de regen heeft zijn tol geëist.

De finish moet tijdens de etappe opnieuw worden ingedeeld.

12:15: De tijd wordt geneutraliseerd op de top van de Montjuïc. Een ongeloofwaardige beslissing. Zeker aangezien de bonussen op de top en aan de finish gehandhaafd blijven. Hoe kan de veiligheid van de renners worden gehandhaafd door twee diametraal tegenovergestelde bepalingen in te voeren?

12:53: Gezien de verwarring en de kronkelige aanloop naar Montjuïc wordt de neutralisatie uitgesteld tot 9 kilometer van de finish. Een stap terug die zinvoller is voor de veiligheid van de renners. Vooral met het oog op het algemeen klassement. Voor de start wordt Jonas Vingegaard gezien bij de Movistar-bus om een algemene neutralisatie af te spreken tussen de leiders.

Tijd voor Remco Evenepoel om te schitteren

14:50: Live tv-verslaggeving begint, niets te melden. Het weer wordt milder.

15:48: Remco Evenepoel keert terug in het peloton, goed ondersteund, na een mechanisch incident.

16:02: De finish ziet er weer goed uit.

16:46: Oscar Onley trekt zich terug voor DSM-Firmenich.

16:53: Primoz Roglic komt ten val, even later gevolgd door Andrea Piccolo in de kopgroep. De renners zitten op eierschalen.

17:05: Lorenzo Milesi, leider in de rode trui, komt opnieuw ten val.

17:23: Het non-agressiepact, als overeenkomst beschouwd voor de start van de wedstrijd, is bevestigd. Geen enkele leider heeft het risico genomen om voor bonussen te gaan. Hierdoor zijn de puncheurs-sprinteurs vrij om voor de etappeoverwinning te gaan.

17:30: Andrea Kron valt aan in Montjuïc. De Deen wordt nooit meer gezien. De ‘Danish Dynamites’ hebben de wind in de zeilen als het stormt. Voor Soudal Quick Step waren de resultaten positief. De uittredende winnaar doorstond de vele valpartijen. Aan de Belgische kant won Lotto Dstny de wedstrijd als eerbetoon, 48 uur na de bekendmaking van de dood van een van hun renners. Tijl de Decker, deze overwinning is voor jou.

Remco Evenepoels maandag

Maandag 28 augustus 2023: Suria – Arinsal of de eerste steriele uitleg

14:24: 37 kilometer – dat is hoe ver de ontsnapping van de dag moest rijden voordat ze zich wist te vormen, ondanks talloze pogingen.

14:58: Na het loslaten nemen de Ineos-Grenadiers de controle over het peloton over. De Britten laten er geen gras over groeien. Op 5 minuten achterstand rekken de mannen van Geraint Thomas en Thymen Arensman het peloton op in één file. Er is geen sprake van om een renner als Damiano Caruso meer tijd te geven.

15:32: De Grenadiers krijgen gezelschap van Soudal en Jumbo om het gat op de elf koplopers te dichten.

16:16: Er verschijnen een paar druppels. Het is van korte duur.

16:42: De kopgroep nadert de voet van de eerste grote klim van de dag. De Coll d’Ordino doet niemand vooraan een plezier. Damiano Caruso heeft het begrepen, niet vertragen.

16:51: Het duurt niet lang voordat er drie voorop zijn. Alleen Lennard Kämna en Eduardo Sepulveda kunnen de versnellingen van Damiano Caruso bijhouden.

17:00: In het peloton is het DSM dat hard doortrekt. Chris Hamilton laat zijn laatste krachten gaan. De voorsprong op de kopgroep is 1’54”. Dit is een kans voor Jay Vine, Wilco Kelderman en Romain Bardet om te proberen weg te komen. Maar Jumbo houdt ze goed in de gaten. Robert Gesink controleert het peloton en brengt ze terug in lijn.

Een nieuwe aanval

17:02: Romain Bardet valt aan. Wilco Kelderman maakt de sprong maar werkt niet mee. Dit dwingt Soudal Quick Step om te rollen. Het plan van de Wasps is in gang gezet.

17:21: Niemand wil het peloton aanvallen. De tegenwind is een belemmering. 1’27” voor Kämna en Caruso.

17u33: Jay Vine leidt het peloton. De voorsprong is teruggebracht tot 1’06”.

17u35: Kämna, onder de 3 kilometerboog, laat Caruso vallen. Vanuit de lucht gezien is het peloton nog maar op korte afstand.

17u37: Caruso wordt opnieuw gegrepen. Juan Ayuso profiteert en valt aan.

17:38: Sepp Kuss countert, gevolgd door Marc Soler.

17:40: Enric Mas brengt het peloton van leiders terug naar voren. Mogelijk met de lokale renners als satellieten. De Emiraten counteren onmiddellijk. Een poging van korte duur.

Het Remco Evenepoel-moment

17:43: Remco Evenepoel valt aan met nog 300 meter te gaan. De Belgische kampioen slaat weg. Is hij de beste puncher van de koplopers geworden? Vanaf nu is het een wedstrijd met Primoz Roglic. Met dit succes pakt de Belgische renner van Soudal Quick Step de algemene leiderstrui. De eerste fysieke- en psychologische strijd is gewonnen.

Maar er is een schaduw aan de horizon… Elke dag heeft zijn deel aan vervelende verrassingen. Deze keer kwam Remco in botsing met een persvoorlichter na de finish. Een beeld dat we hadden kunnen missen na twee eerste etappes die niet voldeden aan de standaard van een Grand Tour-evenement.