Wereldkampioenschap basketbal: lessen uit de eerste ronde

De 16 teams die zich hebben geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap basketbal zijn nu bekend. Over het algemeen waren de grote favorieten erbij. Maar er waren ook een paar verrassingen. Hier is een blik op wat we kunnen leren uit deze eerste ronde. En een paar voorspellingen voor wat ons nog te wachten staat…

Wereldkampioenschap basketbal: Acht ongeslagen teams, de Dominicaanse Republiek als revelatie

In elk van de acht groepen van de eerste ronde wist één team drie keer te winnen. Dat waren de VS, Canada, Duitsland, Litouwen, Servië, Slovenië, Spanje en de Dominicaanse Republiek. Al deze landen zijn tot nu toe allemaal ongeslagen gebleven in het Wereldkampioenschap basketbal. Alle grote kanonnen zijn aanwezig, met uitzondering van Frankrijk. De Dominicaanse Republiek is een van de revelaties. Onder leiding van Karl-Anthony Towns (gemiddeld 19,3 punten), de NBA-ster van de Minnesota Timberwolves, liet het Caribische team zien dat het met iedereen kan concurreren. Ze versloegen Italië in de eerste ronde.

Frankrijk gaat er in de eerste ronde uit

Dit is wat we een fiasco noemen! Frankrijk, bronzen medaillewinnaars op de vorige twee WK’s, had nieuwe ambities om op het podium te eindigen. In plaats daarvan gaan Les Bleus naar huis met uitschakeling in de eerste ronde. Het was een onverwachte tegenslag die zal leiden tot serieus soul-searching met minder dan een jaar te gaan voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Nicolas Batum gebruikte sterke woorden na deze uitschakeling: “Het is de eerste keer dat ik me schaam met het Franse shirt op mijn schouders.” In een gesprek met BeIn Sports riep hij verder op tot “een grote heroverweging door de spelers, de staf en de federatie. Ik heb het over iedereen, want het is een algehele mislukking.

Wat heeft de toekomst in petto voor Les Bleus? Blijft Vincent Collet aan als coach? Zal NBA-superster Joel Embiid samen met Victor Wembanyama de ploeg versterken? Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen in de Franse clan.

Voorspellingen: Canada en de Verenigde Staten maken indruk

In de tweede ronde worden de 16 gekwalificeerde teams in vier groepen ingedeeld, met behoud van de punten uit de vorige ronde. De ongeslagen teams zullen dus zeker in een sterke positie aan deze tweede fase beginnen. De twee beste teams in elke groep plaatsen zich voor de kwartfinales. Alle informatie over de samenstelling van de groepen en het programma vind je terug op de officiële website van de competitie.

Tot nu toe hebben vooral twee landen een sterke indruk gemaakt met relatief weinig problemen. De Verenigde Staten en Canada hebben hun favorietenstatus verstevigd. In de tweede fase moet Team USA het opnemen tegen Litouwen en Montenegro, die hen er niet van mogen weerhouden hun perfecte record voort te zetten. Canada moet het opnemen tegen Brazilië en Spanje. De wedstrijd tegen La Roja zal opnieuw een goede test zijn voor het Canadese team, dat sinds het begin van het toernooi speelt met een hoge intensiteit.

Luka Doncic bovenaan de scorelijst

Het is geen verrassing dat Luka Doncic bovenaan de scorelijst van het toernooi staat. Met 37 punten tegen Venezuela, 34 tegen Georgië en 19 tegen Kaapverdië scoorde de Sloveense vleugelspeler gemiddeld 30 punten. Het wordt interessant om te zien hoe hij het er in de tweede ronde vanaf brengt tegen de Duitse- en Australische verdediging. Dit zullen twee serieuze tests zijn voor de NBA-ster uit Dallas. Slovenië zal in ieder geval een geweldige Luka Doncic nodig hebben om hun avontuur in dit toernooi voort te zetten.