Champions League 2023-2024: Volgt Man City zichzelf op?

31 augustus was de terug-naar-de-schooldag voor alle Europese clubs. De dag na de laatste play-offs trok UEFA, het hoogste Europese voetbalorgaan, de lootjes. Zo werden de groepen voor de Champions League 2023-2024 bepaald. Laten we eens kijken naar het oordeel.

Groep F, de ‘groep des doods’

Na elke loting is er altijd wel een ‘groep des doods’. Dit is een groep met een meerderheid aan prestigieuze clubs. Deze loting was geen uitzondering. Groep F is tijdens de Champions League 2023-2024 de groep waar alle ogen op zijn gericht. Die Groep bevat Borussia Dortmund, AC Milan, Newcastle en Paris Saint-Germain.

Zonder Neymar en Lionel Messi lijken de Parijzenaars vervloekt. PSG wist de meest prestigieuze Europese trofee nog nooit te winnen. Zelfs met Kylian Mbappé als aanvoerder hebben de troepen van Luis Enrique nog heel wat werk. Het behalen van een plaats voor de laatste 16 willen is niet eenvoudig. De confrontatie met Dortmund is ook er ook één tussen Thomas Meunier en zijn oude club. Meunier is alleen bij Dortmund gebleven vanwege een blessure die hij opliep in de aanloop naar de wedstrijd, toen werd gezegd dat hij op het punt stond om te vertrekken.

Remake van de finale van 1999 in Groep A

De confrontatie waar het meest naar wordt uitgekeken, vindt plaats in groep A. Het gaat om de confrontatie tussen het Duitse Bayern München en het Engelse Manchester United. Net zoals bij de finale van 1999, die zo spectaculair was. Manchester United zette in de slotminuten de wedstrijd op zijn kop, want Bayern stond op het punt te winnen.

Zou dat scenario zich kunnen herhalen? Aangezien United al een tijdje uit de gratie is en de Duitsers van de Champions League een belangrijke doelstelling hebben gemaakt? Ze hebben zichzelf de middelen gegeven om dat te doen door de Harry Kane voor €103 miljoen over te nemen van Tottenham. Wat de uitkomst van hun wedstrijden ook wordt, deze twee clubs zouden weinig moeite moeten hebben om zich te kwalificeren ten koste van het Deense FC Kopenhagen en het Turkse Galatasaray.

Manchester City, gezegend door de loting

Manchester City, de titelverdediger, is gespaard gebleven van de loting. Kevin De Bruyne is momenteel out door een blessure. Zijn team werd in Groep G geloot tegen het Leipzig van Loïs Openda, Rode Ster Belgrado en Bern. Deze drie tegenstanders zijn duidelijk niet van dezelfde klasse als de troepen van Pep Guardiola. Pep werd ook uitgeroepen tot UEFA Coach van het Jaar door de triple te winnen: UCL, FA Cup en de competitietitel.

Erling Haaland, uitgeroepen tot UEFA Speler van het Jaar, Kevin De Bruyne en het recente transfertarget Jérémy Doku hebben allemaal een veelbelovende start gemaakt. Ondersteund door hun overwinning op Sevilla voor de Europese Supercup, begint City aan de ideale start van het seizoen. Nu met het oog op een herhaling van de prestaties van vorig seizoen.

Favorieten in groep B en H (groep van Antwerp)

In Groep B zou er weinig spanning moeten zijn in de race voor kwalificatie. Napoli en Real Madrid zouden het gemakkelijk moeten hebben tegen het Portugese Braga en het Duitse Union Berlin (vorig seizoen nog Europa League-tegenstanders van Union Saint-Gilloise). Beide ploegen debuteren in de Champions League.

Hetzelfde geldt voor Groep H, waar het moeilijk is om te zien hoe het Spaanse FC Barcelona, ook al hebben ze momenteel niet dezelfde uitstraling, en het Portugese Porto de Ronde van 16 zouden kunnen mislopen tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk en… nieuwkomer Royal Antwerp.

Evenwichtige groepen

Groep E bevat Atlético de Madrid, Feyenoord, Lazio Roma en Celtic Glasgow. B bestaat uit Sevilla, Arsenal, PSV Eindhoven en RC Lens. Ook Groep D is moeilijk om de favorieten aan te duiden: Benfica, Inter Milan, Salzburg en Real Sociedad.