Harry Kane signant son transfert au Bayern Munich, un nouveau chapitre commence

Mercato: de 7 meest memorabele transfers van de zomer

Van Kane en Messi tot Kepa, Dembélé, Bellingham, Gvardiol en Openda. Ze hebben allemaal deel uitgemaakt van de Europese mercato. Sommigen zijn sportweddenschappen voor de toekomst, anderen zijn sterren aan het einde van hun carrière. Maar deze transfers wekken ongelooflijke verwachtingen.

Nu het einde van augustus nadert, weten we dat er nog veel transfers zullen plaatsvinden. Het is onvermijdelijk dat er een spel van gigantische dominostenen zal ontstaan, met gevolgen voor vrijwel elke club. Van de grootste tot de kleinste. Van de sterkste tot de zwakste. Ondertussen zijn de grote stappen al gezet. Hier zijn 7 van de meest memorabele transfers uit de 5 grote competities.

Europese mercato: Kane naar Bayern om eindelijk wat trofeeën te winnen

De laatste grote transfer is die van Harry Kane. De international van Engeland, de 2e topscorer in de geschiedenis van de Premier League (213 doelpunten tegenover 260 van Alan Shearer), had een nieuwe uitdaging nodig. Bij Tottenham (435 wedstrijden en 280 doelpunten in totaal) was de cirkel rond. De 30-jarige speler speelde sinds 2011 bij Spurs, maar had nog nooit een beker gewonnen. Zijn wens om ergens anders heen te gaan, gekoppeld aan de behoefte om zijn prijzenkast aan te vullen, was daarom begrijpelijk. Daarom belandde hij bij Bayern, dat net elf keer op rij het nationale voetbalkampioenschap heeft gewonnen. Volgens de Duitse media is de transfer 100 miljoen euro waard, plus 10 miljoen euro aan bonussen. Bayern heeft nog nooit zoveel geld uitgegeven aan een speler…

Mercato: Josko Gvardiol is de duurste verdediger in de geschiedenis geworden

Josko Gvardiol heeft met zijn komst naar Manchester City een droom waargemaakt. Zijn overstap naar de Premier League was een droom die uitkwam. Maar de transfer van de Kroaat van Leipzig legt waarschijnlijk een enorme druk op zijn schouders. Door voor 5 jaar voor 90 miljoen euro te tekenen, heeft hij een record gebroken. Dat van duurste verdediger in de geschiedenis. Vóór hem was dat Harry Maguire, die in 2019 door de buren van Manchester United werd overgenomen van Leicester (87 miljoen).

Transfer: Jude Bellingham zal het beter moeten doen dan Eden Hazard

Jude Bellingham (20), een fenomeen van vroegrijpheid, maakt zijn dromen ook op een grote manier waar. Nadat hij zich bij Dortmund en de nationale ploeg als sleutelfiguur heeft geprofileerd, heeft de international zich nu aangesloten bij Real Madrid. Om zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Om deze veeleisende Liga intens te beleven. De club uit Madrid betaalde €103 miljoen, waarmee hij de op één na duurste transfer van de club werd. Achter wie? Achter een zekere… Eden Hazard (115M), die hij niet moet evenaren.

Mercato: Courtois’ tegenslag maakt Kepa blij

Thibaut Courtois heeft een ernstige knieblessure opgelopen en zal pas in 2024 weer spelen. De tegenslag van de Real-doelman maakt de Spanjaard Kepa Arrizabalaga (28, Chelsea) blij. De duurste keeper in de geschiedenis (voor €80m gekocht van Bilbao) zal slechts een jaar naar de Koninklijke komen. Tijd genoeg voor Thibaut om zijn blessures te verzorgen…

Transfer: Lionel Messi, de gouden schemering van een icoon

7-voudig Ballon d’Or-winnaar Lionel Messi heeft de schemer van zijn carrière bereikt. Het Argentijnse icoon slaagde er niet in om Champions League-glorie naar PSG te brengen. Aan het einde van zijn contract koos hij ervoor om naar de Verenigde Staten te gaan voor een (laatste?) uitdaging met Inter Miami. Hoewel hij niets heeft gekost (qua transfersom), zou hij veel geld kunnen opleveren voor de club uit Florida, met wie hij al 8 doelpunten heeft gemaakt in 5 wedstrijden.

Mercato Europe: Ousmane Dembélé moet PSG nieuw leven inblazen

Het is opnieuw een hete zomer geweest bij PSG. Eerst was er sprake van de (tijdelijk?) afgebroken overstap van Kylian Mbappé naar Real. Daarna was er het uitstelgedrag van Neymar, die naar Saoedi-Arabië zou verhuizen. In een poging om (opnieuw) een solide team op te bouwen, heeft de clubleiding Ousmane Dembélé aangetrokken. De Franse international van Barça kostte 50 miljoen euro. Maar hij zal geen genoegen nemen met het winnen van zijn thuiscompetitie. Vooral omdat PSG ook Manuel Ugarte (Sporting Portugal, 60 miljoen euro), Lucas Hernandez (Bayern, 45 miljoen euro) en Gonçalo Ramos (Benfica, gratis uitgeleend) heeft aangetrokken…

Sportweddenschappen: Openda heeft de Duivels-markt verlevendigd

Terwijl een aantal spelers nog steeds stand-by staan (Lukaku, Onana, Lavia, Dendoncker, Carrasco, Castagne, etc.), zijn er deze zomer meerdere Duivels van club veranderd. Youri Tielemans verliet Leicester voor Aston Villa, terwijl Charles De Ketelaere (AC Milan) werd uitgeleend aan Atalanta. Maar de man die het gesprek van de dag was op de Europese markt is Loïs Openda. Na een geweldig seizoen bij Lens (21 doelpunten in Ligue 1) ging hij voor 43 miljoen euro (plus mogelijk 6 miljoen aan bonussen) naar Leipzig. Daarmee is hij de 6e duurste Belgische speler in de geschiedenis geworden.