Einde van de zomermercato 2023: een overzicht

Op een paar uitzonderingen na is de mercato op 1 september vrijwel overal beëndigd. Niet iedereen zit echter in een crisis. Zeker niet als je kijkt naar wat clubs wereldwijd hebben uitgegeven tijdens de zomermercato 2023. Hier is een overzicht van de 11 duurste deals deze zomer.

1. Declan Rice (West Ham naar Arsenal) – de nummer 1 van de zomermercato 2023

Arsenal aarzelde niet om aan West Ham 116,60 miljoen te betalen voor Declan Rice. Zo ging het de concurrentie aan met Manchester City. De 24-jarige verdedigende middenvelder is een vaste waarde geworden bij de Hammers (245 wedstrijden, 15 goals). Rice heeft ervoor gekozen om zijn geboorteplaats, waar hij op 12-jarige leeftijd overkwam van Chelsea, te verlaten en zich tot juni 2028 aan de Gunners te binden. Gezien de start van het seizoen heeft hij zijn draai al gevonden in Arteta’s ploeg.

2. Moises Caicedo (Brighton naar Chelsea) – zomermercato 2023

Op plaats twee komt Moises Caicedo. Chelsea heeft Caicedo overgenomen van Brighton (53 optredens, 2 goals) voor de prijs van €116 miljoen. Dit is bijna een derde van de totale uitgaven van de Londenaren van €450 miljoen deze zomer. De 21-jarige Ecuadoraanse middenvelder speelde eerder tussen augustus 2021 en januari 2022 voor Beerschot. Hij heeft een al even uitbundig contract getekend tot… 2031.

3. Jude Bellingham (Dortmund naar Real Madrid) – dé ster van de zomermercato 2023

Real Madrid heeft aan het begin van het seizoen misschien niet veel indruk gemaakt. Ze hebben wel 103 miljoen euro uitgegeven om zich te verzekeren van de diensten van Jude Bellingham. Jude was drie seizoenen lang de levendige middenvelder van Dortmund (132 wedstrijden, 24 goals). De Engelse international, die nog maar net 20 is en een contract heeft tot juni 2029, geniet van zijn nieuwe club: hij heeft al 5 doelpunten gemaakt in 4 LaLiga-wedstrijden.

4. Harry Kane (Tottenham naar Bayern München)

Bayern München heeft de portemonnee open getrokken om een vervanger te vinden voor Robert Lewandowski. Die verliet Bayern in 2022 om naar Barcelona te trekken. Bayern betaalde 100 miljoen betaald aan Tottenham voor Harry Kane. De aanvoerder van de Engelse nationale ploeg heeft zich vastgelegd tot juni 2028 en is nu de duurste transfer in de Duitse competitie. De Engelsman, die al drie keer scoorde in zijn eerste drie competitiewedstrijden, zal geen tijd hebben om zich aan te passen.

5. Randal Kolo Muani (Frankfurt naar Paris Saint-Germain)

Een jaar na zijn vertrek uit Frankrijk is Randal Kolo Muani via de voordeur terug in Ligue 1. Hij werd voor 95 miljoen ingelijfd door Paris Saint-Germain. De Frans international heeft een goede indruk nachtergelaten op het Duitse voetbal, zoals ook blijkt uit zijn statistieken: 26 doelpunten in 50 wedstrijden! Luis Enrique is verheugd om hem terug te verwelkomen, want hij heeft tot juni 2028 getekend. De 24-jarige aanvaller staat momenteel aan de kant met een verstuikte rechterenkel.

6. Josko Gvardiol (RB Leipzig naar Manchester City)

De felbegeerde Josko Gvardiol, die met Kroatië een prima WK in Qatar beleefde, verkast van RB Leipzig naar Manchester City. Hij heeft City 90 miljoen gekost en op de transferlijst staan ook onze landgenoot Jeremy Doku, Mateo Kovacic en Matheus Nunes. De 21-jarige international, winnaar van de Europese Supercup, heeft tot nu toe nog geen minuut Premier League-actie gemist!

7. Neymar (PSG naar Al-Hilal)

Nadat hij zes seizoenen geleden van Barcelona naar PSG kwam (173 wedstrijden en 118 doelpunten) voor een bedrag van €222 miljoen, ging Neymar, die vriendelijk werd verzocht om een andere club te zoeken, in op de lokroep van Saoedi-Arabië. Maar de Parijse club verdiende slechts €90 miljoen van zijn oorspronkelijke uitgave terug. De 31-jarige Braziliaanse ster heeft een contract getekend dat loopt tot 2025 en een geschat jaarsalaris van tussen de €80 en €100 miljoen met zich meebrengt.

8. Kai Havertz (Chelsea naar Arsenal)

Na drie seizoenen bij Chelsea (139 wedstrijden, 32 goals), dat hem niet wilde houden, is Kai Havertz van club veranderd. De Duitse aanvallende middenvelder heeft getekend voor Arsenal voor €75 miljoen en een contract dat loopt tot juni 2028. Met zijn nieuwe club heeft de 24-jarige al de Community Shield tegen City gewonnen.

9. Rasmus Hojlund (Atalanta naar Manchester United)

Rasmus Hojlund, bij PSG genoemd, is geland bij Manchester United, dat 75 miljoen euro voor hem heeft betaald. De Deense aanvaller – die slechts één seizoen voor Atalanta Bergamo speelde (34 wedstrijden, 10 goals) – heeft een contract tot juni 2028 getekend bij de club die wordt gecoacht door Erik ten Hag.

10. Dominik Szoboszlai (RB Leipzig naar Liverpool)

Dominik Szoboszlai heeft RB Leipzig verlaten na twee en een half succesvolle seizoenen (46 wedstrijden, 10 goals en 13 assists) en tekent voor Liverpool, de toekomstige Europa League-tegenstanders van Union Saint-Gilloise, voor een bedrag van 70 miljoen euro. De 22-jarige Hongaarse aanvallende middenvelder heeft een contract getekend dat loopt tot juni 2028.

11. Mason Mount (Chelsea naar Manchester United)

De overstap van Mason Mount naar Manchester United ter waarde van 64 miljoen euro was nog zo’n grote zomertransfer. De 24-jarige speler, die zijn opleiding genoot bij Chelsea, heeft een vijfjarig contract getekend bij de Red Devils. Mount is international van Engeland en won de Champions League, UEFA Super Cup en Club World Cup met Chelsea. Hij wil zijn ervaring en dynamiek meenemen naar Old Trafford.