Barcelona en Real Madrid hernieuwen titelstrijd LaLiga

Na vier competitieronden heeft Real Madrid twee punten voorsprong op Barcelona. Het duel tussen de twee grote namen in LaLiga is begonnen! Wie wordt er gekroond tot kampioen aan het einde van de 93e editie van de Spaanse competitie? Alle weddenschappen zijn afgesloten.

LaLiga: Real Madrid of FC Barcelona als kampioen

Als meest succesvolle club in de geschiedenis van het Spaanse voetbal, met 35 competitietitels op hun naam, is Real Madrid dé logische favoriet. Barcelona veroverde aan het eind van vorig seizoen de 27e titel in hun geschiedenis. De spanning is totaal na drie seizoenen waarin drie verschillende clubs tot kampioen werden gekroond. Atlético Madrid in 2021, Real Madrid in 2022) en FC Barcelona in 2023. Real Madrid en FC Barcelona ontmoetten elkaar eind juli in een vriendschappelijke wedstrijd in Dallas (VS). De Blaugrana wonnen met 3-0, maar die tegenslag heeft Madrid er niet van weerhouden om het seizoen sterk te beginnen, met vier overwinningen uit evenveel gespeelde wedstrijden.

De twee grote favorieten in LaLiga volgens kunstmatige intelligentie

Voorafgaand aan de drie speelrondes van het seizoen deed de supercomputer van Opta zijn voorspellingen. Volgens deze kunstmatige intelligentie zal de titel van LaLiga in 2023-2024 beslist worden tussen Barcelona en Real Madrid. En hoewel de Catalanen vorig seizoen tot kampioen werden gekroond, slaat de balans door in het voordeel van Real. Los Blancos kwamen als beste uit de bus in 47,71% van de 10.000 simulaties, terwijl de supercomputer Barcelona 25,91% kans op de titel gaf. Atlético Madrid kreeg 19,34%.

De analyses van de kunstmatige intelligentie omvatten ook de komst van Jude Bellingham en zijn impact. En het meest ongelooflijke is dat zijn seizoensstart bij Madrid dit bevestigt. De Engelse international kwam deze zomer voor het bescheiden bedrag van 103 miljoen euro over van Borussia Dortmund. Jude heeft nu al de harten van de fans veroverd. In vier wedstrijden gaf hij één assist en scoorde hij vijf doelpunten, waarmee hij bewees de echte drijvende kracht achter Los Merengues te zijn. En er komt ongetwijfeld nog meer. Real-coach Carlo Ancelotti is vol lof over de 20-jarige en heeft ook hoge verwachtingen van hem op het Europese podium.

Oorlog verklaard tussen Barcelona en Real Madrid

In de afgelopen dagen is de controverse tussen de twee clubs duidelijk geëscaleerd en de media hebben al snel olie op het vuur gegooid. Volgens het Spaanse dagblad AS heeft Barça een lijst opgesteld van bepaalde scheidsrechterlijke beslissingen die de resultaten van de eerste vier ronden van LaLiga zouden hebben beïnvloed. De Catalaanse club is van mening dat ze oneerlijk zijn behandeld in hun wedstrijden, terwijl hun grootste rivalen hebben geprofiteerd.

Barça heeft een aantal omstreden acties naar voren gebracht. De officials van Barça zetten ook vraagtekens bij het gebruik van VAR bij al deze beslissingen. Real is in de tegenaanval gegaan op sociale netwerken en beweert dat Barcelona ook heeft geprofiteerd van bepaalde scheidsrechterlijke beslissingen. Er is geen officiële klacht ingediend bij de Spaanse voetbalbond, maar het lijdt geen twijfel dat deze beschuldigingen, verspreid door de Iberische media, de gesprekken zullen blijven voeden. Vanaf nu zal elke scheidsrechterlijke beslissing worden gevolgd, geanalyseerd en vooral uitgebreid becommentarieerd…

Atlético Madrid als scheidsrechter in de Spaanse titelstrijd?

De twee clubs staan tegenover elkaar op wedstrijddag 11 eind oktober. Ze ontmoeten elkaar weer in april, maar er zullen tijdens de hele competitie genoeg valkuilen zijn. Zoals zo vaak het geval is, zal consistentie zich uitbetalen en het is te hopen dat blessures bij spelers de plannen van de coaches niet in de war sturen. Atlético Madrid, kampioen in 2020-2021, is goed begonnen aan het nieuwe seizoen en zal ongetwijfeld zijn zegje willen doen in de titelrace. Het nieuwe seizoen lijkt net zo spannend te worden als altijd…