Rugby WK 2023: een finale om het toernooi te openen

Frankrijk tegen de All Blacks: in Frankrijk droomt men van een finale tussen deze twee ‘XV’s’ op 28 oktober in het Stade de France. Deze vrijdag zal deze finale naar de letter van de wet dienen als openingswedstrijd van het tiende Rugby WK. Dit WK is snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste sportevenementen ter wereld.

Voorbereiding op het Rugby WK 2023

De hervorming van de regels door de jaren heen heeft rugby toegankelijker en spectaculairder gemaakt. En de waarden die de sport voortbrengt, hebben het tot een van de meest respectabele ter wereld gemaakt. Deze ‘ruige en onstuimige sport gespeeld door heren’ kende een enorme bloei in België na het WK van 2007. Dat WK werd voornamelijk in Frankrijk gespeeld, met enkele verplaatsingen naar Wales en Schotland.

In 2023 wordt de competitie volledig in Frankrijk gespeeld. Bovendien worden de groepswedstrijden in Lille gehouden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het Stade de France op minder dan twee uur met de trein en de RER ligt. Nice, Bordeaux, Saint-Étienne, Lyon, Toulouse en Nantes zullen ook gastheer zijn voor de groepswedstrijden. Net als Marseille, waar ook twee kwartfinales en een halve finale zullen plaatsvinden. Dat lijkt allemaal nog ver weg, omdat de competitie dit jaar een week langer duurt dan voorheen. Dit werd gedaan om de spelers meer tijd te geven om te herstellen.

Vier poules van vijf, twee kwalificatiewedstrijden: er zullen wat keuzeslachtoffers zijn

De eerste wedstrijd Frankrijk vs Nieuw-Zeeland op vrijdagavond kan een gala worden tussen de twee uiteindelijke gekwalificeerden uit poule A. Met alleen de eerste plaats in de groep op het spel en vooral een ongeslagen record in dit stadium voor de mannen van Ian Foster. Dat zou een belediging zijn voor Italië (13e in de wereld), Uruguay (17e) en Namibië (21e). Italië, een vaste gast van het zeslandentoernooi, heeft zijn rugby zichtbaar zien verbeteren. Het heeft Wales geëvenaard in recente edities van het beroemde toernooi.

Poule B – Rugby WK 2023

Terwijl de legendarische All Blacks (nr. 4 van de wereld) al drie sterren hebben (1987, 2011 en 2015) en als derde eindigden in de laatste editie, is het Frankrijk van Fabien Galthié (3e) nog steeds op zoek naar een eerste Webb Ellis Trophy. Dit na twee keer te zijn verslagen door de Nieuw-Zeelanders in 1987 en 2011 en één keer door Australië in 1999. Poule B zou wel eens de toekomstige winnaar van de competitie kunnen bevatten.

Schotland en poule B – Rugby WK 2023

Schotland, 5e op de wereldranglijst, krijgt het moeilijk om voorbij de groepsfase te komen. Dit gezien de huidige dominantie van Ierland in het rugby op het noordelijk halfrond. Het andere monster in de groep is Zuid-Afrika, de titelverdediger. De Springbokken hebben al gewonnen in 1995 en 2007. De Ieren en de Zuid-Afrikanen domineren de huidige wereldranglijst.

Maar in de groepsfase van het WK zijn er altijd verrassingen. Vooral van de ‘kleine’ landen uit Oceanië, die altijd voor een frisse wind en dynamiek zorgen. Zal Tonga (15e in de wereld) een van hen zijn? Ook Roemenië (19e), een oude rugbynatie, maakt deze interessante Groep B compleet. Ierland mag dan wel de nummer 1 van de wereld zijn, maar ze lijken een beetje op onze Rode Duivels. Ze slagen er niet in de Wereldbeker te winnen en komen nooit verder dan de kwartfinales.

Poules C en D wagenwijd open

In poule C vertegenwoordigen Wales (4e in 2019) en Australië (twee keer gekroond in 1991 en 1999) weliswaar de rugbytraditie. Maar hun XV’s zijn veel minder dominant dan in het verlede. Ze staan respectievelijk 10e en 9e in de wereld. Fiji (7e), Georgië (11e) en Portugal (16e) zullen niet naar Frankrijk afreizen om het aantal aan te vullen, ook al doen de Portugezen pas voor de tweede keer mee.

Argentinië en Engeland zouden als beste uit de bus moeten komen in poule D. Maar ook hier zullen twee teams vechten voor hun leven tegen de Puma’s (6e) en het team met de Roos (8e op de ranglijst). De Japanners (14e) zullen allereerst hun enthousiasme onder controle moeten houden, wat ze in 2019 perfect deden (kwartfinalisten). Samoa (12e), vooral aan het begin van het toernooi, schittert en verrast graag. Chili, tot slot, is de debutant van het toernooi. En terwijl de openingswedstrijd van vrijdag een grote klassieker is, wordt Japan-Chili ongetwijfeld de origineelste van de eerste groepswedstrijden.