UEFA Euro 2024: een update van de kwalificatierace

De komende week belooft een cruciale week te worden voor landen die zich willen kwalificeren voor de UEFA Euro 2024. Dat EK vindt plaats van 14 juni tot 14 juli 2024 in Duitsland. In de tien kwalificatiepoules voor UEFA Euro 2024 bieden de komende twee speeldagen de mogelijkheid om verder te komen dan de halve eindstrijd. Sommige teams die aan het begin leken af te glijden, hebben nu geen ruimte meer voor fouten. Vergeet niet dat alleen de beste twee landen in elke groep zich rechtstreeks kwalificeren voor dit Europees voetbalkampioenschap. De Nations League 2022-ranglijst zal worden gebruikt om drie namen toe te voegen. Drie groepen hebben 6 teams, de andere 5, wat het niet gemakkelijk maakt om de ranglijst in dit geval te lezen.

Groep F (België)

Groep F is voor ons van het grootste belang is. De Duivels zullen het opnemen tegen de twee ploegen die het meest te kloppen zijn. Eerst in Azerbeidzjan op zaterdag en daarna op dinsdag Estland. Er wordt een zes op zes verwacht. Zelfs met een enigszins experimenteel team door de afwezigheid van de onwrikbare Courtois en De Bruyne. Zweden speelt ook twee wedstrijden. Eerst in Estland en daarna tegen Oostenrijk, de huidige groepsleiders. De ploeg van Magnus Eriksson moet winnenom hun hoop op kwalificatie voor Euro 2024 levend te houden.

Groep A

In groep A heeft Schotland een verbluffend record van 12 op 12 behaald. Dit mede dankzij een vurige Scott McTominay. De reis naar Cyprus zou de winnende reeks van Steve Clarke niet in de weg moeten staan. In dezelfde groep zou Spanje, nog maar twee wedstrijden gespeeld, veel punten moeten pakken. Zeker tegen Georgië en Cyprus. Het Noorwegen van Haaland zou op 11 september ook moeten winnen tegen Georgië.

Groep B

In groep B lijkt Nederland een beetje op Spanje. Met slechts twee wedstrijden op zak, waaronder een zware nederlaag in het Stade de France. Eerst neemt Oranje het op tegen Griekenland en daarna tegen Ierland. Depay en Co hebben geen ruimte voor fouten tegen twee andere kandidaten voor het tweede ticket naar Duitsland. Frankrijk lijkt al buiten bereik lijkt voor de toppositie.

Groep C

In groep C probeert Oekraïne eerst punten te pakken tegen Engeland, dat tot nu toe ongeslagen is, voordat het afreist naar Italië in de wedstrijd die de winnaar al een goede optie op kwalificatie kan geven. Voor die tijd zullen de Italianen waarschijnlijk de maximale punten hebben gepakt tegen Noord-Macedonië, dat vervolgens afreist naar Malta waar de ploeg van Teddy Teuma op zoek zal gaan naar hun eerste punten.

Groep D

Groep D is open, met Kroatië en Turkije die respectievelijk Letland en Armenië ontvangen. Terwijl de Baltische staten kansloos lijken te zijn, hebben de Armeniërs al voor een verrassing gezorgd door bijvoorbeeld te winnen van Wales. Wie weet doen ze dat op 11 september opnieuw tegen Kroatië in Jerevan. Wat de Welshmen betreft, die lijken al uit de running voordat ze maandag naar Letland reizen.

Groep E

Hoewel ze niet duidelijk in het nadeel zijn in Groep E, zullen de Polen het hoofd boven water moeten houden als ze op donderdag de Faeröer Eilanden ontvangen en daarna Albanië, de huidige runners-up in Groep E. Albanië staat tweede na Tsjechië, de huidige leider.

Groep G

In Groep G, waar Bulgarije al uit de running lijkt te zijn, strijden Servië en Hongarije donderdag om de eerste plaats, terwijl Montenegro op bezoek bij Litouwen probeert aansluiting te houden en zelfs tweede kan worden als ze Bulgarije verslaan, terwijl Servië zondag naar Litouwen reist.

Groep H

Met zes teams in Groep H worden de bovenste twee plaatsen momenteel bezet door outsiders Finland en Kazachstan, op de voet gevolgd door de twee favorieten, Denemarken en Slovenië. Op wedstrijddag 5 neemt Kazachstan het op tegen Finland en op wedstrijddag 6 reist Denemarken af naar Finland. De mannen van Kasper Hjulmand hebben niet echt het recht om nog meer veren te verliezen als ze Duitsland volgend jaar juni willen zien.

Groep I

Zwitserland zou zijn voorsprong op zijn rivalen in Groep I moeten uitbreiden, gezien het buitenproportionele karakter van de confrontaties in Kosovo en Andorra. Roemenië-Israël op zaterdag kan al beslissend zijn als de ploeg van Natkho verliest in Boekarest bij de runner-up van de groep.

Groep J

Tot slot, in Groep J, staat Portugal ongeslagen bovenaan. Toch moet het vrijdag oppassen voor hun reis naar Slowakije, hun naaste achtervolgers. Ondertussen zal Luxemburg, onder leiding van een zekere Moris, proberen hun goede reeks in deze groep voort te zetten als ze gastheer zijn van een (tot nu toe) teleurstellend IJsland. Op 11 september zullen de Grand-Ducaux proberen de schade te beperken in Portugal, na de 0-6 nederlaag in de eerste wedstrijd.