Ronde van Spanje 2023: Lessen uit de tweede week

Twee derde van de Ronde van Spanje en één ding is zeker. Remco Evenepoel zal niet in zijn eigen voetsporen treden. De Belg kreeg op de Col d’Aubisque de eerste grote tegenslag uit zijn carrière te verwerken. Hij kwam 27 minuten later aan dan ritwinnaar Jonas Vingegaard. De Belgisch kampioen leek een van de weinige renners te zijn die de ongenaakbare geel-zwarte armada van Jumbo-Visma van zich af kon houden. Wat kunnen we meenemen uit deze tweede wedstrijdweek?

Een grote nederlaag en een geweldige reactie voor Remco Evenepoel in de Ronde van Spanje 2023

Deze Ronde van Spanje 2023 was de eerste grote test voor Remco Evenepoel tegen grote rivalen. Vorig jaar viel Primoz Roglic uit. Dit jaar in de Giro moest de man van Scheepdaal opgeven na een positieve test op het coronavirus. Daardoor was het moeilijk om zijn niveau in te schatten tegen echte tegenstand, ook al gaven Enric Mas en Juan Ayuso hem vorig jaar een goede terugslag.

Na een lichte dip in Javalambre in de eerste week, hoopte Remco Evenepoel zijn dag van zwakte gehad te hebben. Hij heeft nog niet het lichaam om drie weken achter elkaar te presteren. Helaas was die donkere dag slechts een voorbode van de vervloekte Tourmalet-etappe. Hij heeft nog niet genoeg basis om drie weken te rijden zonder breuken. Deze tegenslag zal de verwachtingen voor de volgende Tour de France temperen. Positief is dat het ook gezien kan worden als een stap in zijn leercurve. Remco is pas 23 jaar oud en heeft pas één Grote Ronde gereden. Door de superlatieven over hem te overdrijven, vergeten we bijna dat hij nog steeds een mens is.

Maar niet zoals de anderen. De dag na zijn hartverscheurende nederlaag, na het vergieten van elke traan in zijn lichaam, maakte hij het op spectaculaire wijze goed door samen met Romain Bardet te ontsnappen en te zegevieren op de veeleisende hellingen van Larra-Belagua. Het algemeen klassement is nu buiten bereik, maar de Belg kan nu genieten van de derde week en de sceptici bewijzen dat hij een geduchte tegenstander blijft. Wie weet pakt hij wel een glorieuze overwinning op de onvergeeflijke hellingen van de Angliru.

Jumbo-Visma en nog eens Jumbo-Visma in de Ronde van Spanje 2023

Terwijl de legende op de hellingen van de Aubisque werd geweven met de val van Remco Evenepoel, schreef Jumbo-Visma een nieuwe pagina in zijn geschiedenis. Het plaatste drie renners in de top drie op de top van de Tourmalet, een ongekende prestatie. De geel-zwarte armada leek onoverkomelijk en hun zoektocht om alle drie de Grand Tours te winnen leek realistischer dan ooit. Het trio Kuss, Vingegaard en Roglic lijkt onoverwinnelijk, maar de directe rivalen moeten zich niet laten ontmoedigen.

Zal Sepp Kuss een derde Grand Tour zonder kleerscheuren kunnen voltooien? Jonas Vingegaard is niet helemaal op hetzelfde niveau als in de Tour de France. De prestaties van Primoz Roglic, die ooit drie opeenvolgende Vuelta’s had gewonnen, leken een beetje achter te blijven bij zijn vroegere prestaties. Hoewel een van hen kan wankelen in deze laatste week, is het idee dat ze alle drie tegelijk bezwijken een illusie. Vanaf nu hoeft Jumbo-Visma niet langer het tempo van de wedstrijd te dicteren. Het enige wat ze hoeven te doen, is controleren, in de wetenschap dat als een van hen faalt, de andere twee altijd klaar staan om het over te nemen.

Dus de cruciale vraag blijft: wie van deze drie titanen zal de Ronde van Spanje 2023 winnen? Het vooruitzicht om Sepp Kuss te belonen voor bewezen diensten is aannemelijk. Bovendien krijgt hij nooit meer zo’n kans. Dit zou wel eens de laatste thriller van de Ronde van Spanje kunnen zijn. Spektakel of optocht naar Madrid? Het is aan Jumbo-Visma.

Bevestiging van het talent van Cian Uijtdebroeks

Voor zijn vuurdoop in de Grand Tour voldeed het jonge Belgische wonderkind Cian Uijtdebroeks niet alleen aan de verwachtingen, hij overtrof ze zelfs. De klimmer van Bora-Hansgrohe kon zich meten met de besten op de bergbeklimmingen, hoewel hij nog steeds de snelheid mist die nodig is om zijn rivalen voor te blijven. Hij zal ook zijn tijdritvaardigheden moeten verbeteren als hij hogerop wil in de Grote Rondes. Hoe het ook zij, zijn Ronde van Spanje was al een succes.

De 20-jarige klimmer, die droomt van een top 10-klassering, zal dit probleem in de derde week moeten oplossen of het risico lopen dat zijn lot onomkeerbaar bezegeld is. Stef Cras deed het ook goed in de Ronde van Spanje. 12e op de avond van de tweede etappe, de TotalEnergies-renner kan nog steeds streven naar een top 10 finish.

De derde week

Na een welverdiende rustdag staan de beste puncheurs en klimmers tegenover elkaar op de steile Mur de Reyes (4,9 km aan 8,8%), de enige moeilijkheid van de dag. Er zullen veel kandidaten zijn voor de overwinning. De favorieten zullen zich willen sparen voor de Angliru, die al op ieders lippen ligt. Deze helse pas (13,1 km aan 9,5%) zal de meedogenloze rechter van de week zijn. De volgende dag zullen uitgeputte renners veel tijd verliezen tussen Pola de Allande en La Cruz de Linares, met vijf passen op het programma. De sprinters van hun kant zijn al aan het watertanden over vrijdag en zondag, het criterium van Madrid. Het steekspel van zaterdag, een echte wedstrijd bergop, biedt het ideale speelveld om de zaken om te draaien, zolang er nog iets op het spel staat.