Dagboek van Remco 4 – Remco verslagen, maar niet verslagen

Van 26 augustus tot 18 september staat de Vuelta a España 2023 centraal in het wielernieuws. In dit dagboek van Remco 4 bekijken we de sleutelmomenten van elke etappe door de ogen van Remco Evenepoel.

HET BEGIN: DAGBOEK VAN REMCO 1

DEEL 2: DAGBOEK VAN REMCO 2

DEEL 3: DAGBOEK VAN REMCO 3

Vrijdag 8 augustus 2023: Formigal – Col du Tourmalet of de dag zonder (einde)

13:50: De start van de koninginnenrit is gegeven. De leiders in het algemeen klassement hebben een afspraak met de geschiedenis, hun eigen geschiedenis. De Vuelta zal daar niet gewonnen worden, dat is nog ver weg. Maar het kan alle ambities en dromen van een podiumplaats of eindzege de kop indrukken.

13:53: De motoren moeten heet zijn, de echte start wordt gegeven aan de voet van de Puerto de Portalet.

14:02: Een vlaag van aanvallen ziet het peloton de leiding nemen op de eerste klim van de dag.

14:12: Jonas Vingegaard krijgt een lekke band en moet afrekenen met een mechanisch probleem in de afdaling naar de Col de l’Aubisque. De inspanning was echter van korte duur, want hij was al snel weer terug in het peloton.

14:50: Het peloton wordt aangevoerd door Jumbo-Visma. De Wasps lijken hun plan ten uitvoer te brengen. Achteraan het peloton zijn Lenny Martinez en Joao Almeida te zien. De Portugezen blijven jojoën.

Geen geweldige dag voor Remco

15:00: Joao Almeida en Remco Evenepoel worden aangekondigd op RadioTour. Het duurde niet lang voordat de foto’s verschenen en de witte trui van beste jonge renner werd gegrepen. Omringd door het Wofpack lijkt Remco Evenepoel geen geweldige dag te hebben.

15:05: Het nieuws liet niet lang op zich wachten en het koptelefoonspel deed zijn werk. Robert Gesink heeft duidelijk de toon gezet vooraan in het peloton. Jumbo-Visma heeft besloten om alle hoop op de kopman van Soudal Quick Step, wiens groep 30 seconden achter ligt, de grond in te boren. Het wordt een grote dag voor de Belgische kampioen.

Moeite voor Remco

15:08: Remco Evenepoel heeft moeite om zijn ploegmaats bij te houden. Zo erg zelfs dat de achtervolgende groep in tweeën splitst. Joao Almeida laat hem achter, terwijl de Wolfpack een bal rond zijn leider vormt. Het gat bleef groeien. Met nog één kilometer te gaan tot de top heeft de Belg nu een voorsprong van één minuut.

15:21: Op het korte stuk bergop in de afdaling van de Aubisque heeft Bahrain-Victorious besloten om de leiding over te nemen van Jumbo-Visma. Dylan van Baarle is gevallen en zit nu achter Joao Almeida. De ploeg van Mikel Landa heeft besloten om de afdaling te maken.

15:28: Het peloton is in wanorde. Mikel Landa, Damiano Caruso, Sepp Kuss en Jonas Vingegaard zijn ontsnapt. Remco Evenepoel zit 1’40” achter hen.

15:38: De renners beginnen aan de Col de Spandelles, waarbij de UAE Emirates het peloton bij de nekvel pakken.

15:43: Het kwartet wordt gegrepen door het peloton. Mikel Landa besluit om te counteren met Jonas Vingegaard in zijn wiel. Marc Soler, Sepp Kuss, Primoz Roglic en Enric Mas laten zich niet pakken.

15:45: Jonas Vingegaard gaat in de aanval, opnieuw vergezeld door Mikel Landa. Het belooft een explosieve dag te worden. Het duo opent een kleine kloof. De Emiraten moeten Finn Fisher-Black laten rijden.

15:48: Het peloton van leiders is geïmplodeerd. Een groep bestaande uit Marc Soler, Enric Mas, Sepp Kuss en Primoz Roglic maken de sprong. Voordat de rest van het peloton van leiders iets te laat komt. De renners druppelen binnen.

15:54: Robert Gesink herneemt zijn plaats vooraan in het peloton, om de druk van Wilco Kelderman af te nemen.

De laatste sprint

16:05: Michael Storer valt aan met nog 1,5 kilometer te gaan. Tegelijkertijd ontstaat er een gat tussen het peloton en de groep Remco Evenepoel. Het is een klap in het gezicht! 5’25”, het wordt een grote. De medische wagen klimt langs de Belg omhoog.

16:52: Na de vallei komt het peloton aan bij de voet van de Col du Tourmalet in Luz Saint-Sauveur.

17:02: Wilco Kelderman neemt over van Robert Gesink, die net voor Barèges is gefinisht. De renners springen als popcorn.

17:22: Net voor het laatste spandoek van 8 kilometer plaatst Jonas Vingegaard zijn eerste aanval. Juan Ayuso springt in het wiel met Sepp Kuss. De aanval is niet de scherpste. 300 meter later valt de Deen opnieuw aan. Deze keer probeert Enric Mas de sprong te maken.

17:24: Op 7 kilometer van de finish heeft Jonas Vingegaard een voorsprong van slechts enkele meters. De kopgroep vertraagt en kan elkaar niet meer horen. De aanwezigheid van Sepp Kuss en Primoz Roglic is een zegen voor de Deen, die snel een voorsprong van 34 seconden neemt.

¿Algo más?

17:28: Enric Mas versnelt, maar als hij omkijkt ziet hij een klein gat. De Mallorcaan besluit om aan te vallen en Sepp Kuss volgt hem in een mum van tijd.

17:31: Sepp Kuss countert met nog iets meer dan 4 kilometer te gaan. De Amerikaan heeft 25 seconden achterstand op zijn ploegmaat.

17:33: Enric Mas keert terug naar de trein in de rode trui. De groep vormt zich en kijkt elkaar aan. De Movistar-leider heeft een adempauze nodig, net als de Emirati-leider die hard heeft gewerkt. Cian Uijtdebroeks wordt gedwongen om te rijden. De jonge Belg is geweldig. Wie had gedacht dat de kopman van Bora Hansgrohe in zulk gezelschap zou verkeren?

17u38: De winnaar van de Tour de France zit in de laatste twee kilometer, met een voorsprong van 59 seconden.

17u39 : Uijtdebroeks valt aan en ziet Mikel Landa terugkomen.

Een gestoorde aanval

17:40: Thermonucleaire aanval van Sepp Kuss in de kopgroep. De Amerikaan heeft het verschil gemaakt. Jumbo-Visma stevent af op minstens een een-tweetje. Primoz Roglic lijkt de zwakste van de drie.

17:41: Primoz Roglic valt aan, net voor de Flamme Rouge. Sepp Kuss heeft 40 seconden voorsprong op Vingegaard. De Sloveen wordt echter snel teruggehaald.

17:44: Jonas Vingegaard wint op de verjaardag van zijn kleindochter. Sepp Kuss finisht op 29 seconden, Primoz Roglic op 31. De vernedering was compleet en Jumbo-Visma voltooide een historische treble. De drie koplopers van de Nederlandse ploeg bezetten nu de bovenste drie plaatsen.

18:11: Aankomst van Remco Evenepoel, de leider van Soudal Quick Step is volledig teruggevallen. De Belg staat nu 27’50” achter Sepp Kuss. De uittredende winnaar zal de dubbel niet rijden.

Dagboek van Remco 4: een ware nachtmerrie

Zal hij de volgende dag starten? De reden van zijn uitval is nog onbekend. De wielerwereld is in rep en roer nu Jumbo-Visma’s nummer 1 concurrent er niet meer is. Wat kun je doen tegen een gevestigd trio? De Vuelta a España heeft zijn ziel en zaligheid verloren, zowel voorin als achterin. Als Evenepoel, net als Tadej Pogacar, zijn benen terugvindt, is het een veilige gok dat hij een vogelverschrikker zal zijn in toekomstige ontsnappingen. Maar zal hij er dan nog zijn?

Zaterdag 9 augustus 2023: Sauveterre-de-Béarn – Larra-Belagua of de verlossing van Evenepoel

13:15: De echte start wordt gegeven en Remco Evenepoel zit bij de eerste aanvallers van de dag. De Belg, die gisteren zijn revanche had, lijkt energie te over te hebben. Hij valt constant aan, zoveel dat we de tel kwijt zijn. Toekomstige vluchters zijn gewaarschuwd: de kopgroep zal niet zonder hem vertrekken.

13:53: Op zo’n twintig kilometer van de eerste klim van de dag rijdt een groep van 28 renners weg uit het peloton. Onder hen natuurlijk Remco Evenepoel.

14:00: De groep heeft een voorsprong van ongeveer vijftig seconden op het peloton onder leiding van Rui Oliveira. De UAE Emirates zijn niet vertegenwoordigd op kop en zijn van plan om het gat dicht bij een minuut te houden om de sprong te maken op de Col d’Hourcère. Onderweg zullen ze steun vinden van AG2R Citroën.

14:15: De renners van Jumbo-Visma proberen een barrière op te werpen na de vele pogingen om opnieuw te starten en te springen. Voor degenen die de goede trein hebben gemist, is het nu of nooit.

14:27: Remco Evenepoel wacht op Mattia Cattaneo voordat hij versnelt naar de kop van de kopgroep. In het peloton lijken de VAE een plan te hebben. Finn Fisher-Black en Rui Costa zijn naar voren gegaan, terwijl Domen Novak het tempo opvoert aan de kop van het peloton.

15:00: Het gat is kleiner geworden. Maar Remco Evenepoel en Romain Bardet hebben de leiding in de afdaling van La Hourcère. De voorsprong op het peloton en de achtervolgende groep wordt groter.

15:30: Het leidende duo rijdt de Puerto de Larrau binnen met bijna een minuut voorsprong op de achtervolgende groep.

Storer in de achtervolging

15:44: In de eerder genoemde groep heeft Michael Storer besloten om de achtervolging in te zetten op de twee vluchters. De Australiër van Groupama-FDJ heeft bijna anderhalve minuut goed te maken. Maar zal op 52 seconden stilvallen.

16:02: Juan Ayuso valt aan in het peloton, met het Jumbo-Visma trio helaas op de streep. De Spanjaard zal twee slagen in het water hebben geprobeerd.

16:18: Remco Evenepoel en Romain Bardet gaan aan de leiding in Port de Larrau. Het is voorbij voor Storer, die nu twee minuten achterstand heeft. Het peloton is geneutraliseerd en het gat is opgelopen tot meer dan zes minuten.

17:05: Het duo gaat de slotklim op. Gedurende de hele etappe leek Remco Evenepoel Romain Bardet mee te sleuren op de bagagedrager.

17:22: Met nog 4 kilometer te gaan gaat Evenepoel, die op Bardet leek te wachten, er vandoor onder het groene licht van de Fransman. De twee leken te hebben afgesproken dat ze samen naar de finish zouden rijden. Maar de Fransman van DSM kwam kracht te kort op deze klim naar Belagua.

17:29: Remco Evenepoel wint in tranen. Van de schaduw van gisteren naar het licht van morgen, de uittredende winnaar vindt een vorm van verlossing. De Belg heeft zijn knieën gebogen en zal niet worden gekroond in deze 78e editie van de race. Maar vindt een kleine troostprijs in het zijn van koning van het bergklassement. De trots van de gevallen kampioen. Hoeveel overwinningen kan hij pakken tot Madrid? Zijn ambities zijn duidelijk en de nieuwe drager van de bolletjestrui is vastbesloten om hem terug te brengen naar Madrid.

Zondag 10 augustus 2023: Pamplona – Lekunberri of het pokerspel van de misleiding

13:35: De start wordt gegeven. Net als de dag ervoor opent Remco Evenepoel de vijandelijkheden. Zijn bedoelingen zijn duidelijk: de Belg gaat achter elke kans aan.

14:07: En dat zijn er twee.

14:10: En dat is drie.

14:50: Aan de voet van de eerste klim van de dag, de Puerto de Lizarraga, versnelt Remco Evenepoel opnieuw. Het peloton implodeert onder het tempo van de Belg en een groep begint te ontsnappen.

15:00: Marc Soler gaat in de aanval in het peloton. De Emiraten denken duidelijk vooruit. Dit dwingt Jumbo-Visma om onmiddellijk te reageren. Joao Almeida neemt de aanval over van zijn ploegmaat.

Spektakel

15:03: Onwaarschijnlijk gezicht op een overgangsetappe. Marc Soler, 6e in het algemeen klassement, 3’10” achter de leider, valt aan met Jonas Vingegaard in zijn wiel. De Deen is op dreef. Verrassend genoeg was het de Jumbo-Visma-ploeg die in het peloton reed. Geleid door Dylan van Baarle, om deze mooie renners terug in het gareel te brengen. Betekent dit dat Sepp Kuss nu de Vuelta wil winnen? De manier waarop de Jumbo-renners koersen lijkt daarop te wijzen, net als een aantal niet onbelangrijke details.

15:11: De vluchters fulmineren tegen Marc Soler, het peloton heeft de splitsing gemaakt. Het zit er weer op voor veel renners die in de kopgroep hadden weten te komen. Wie beter dan Remco Evenepoel om de koers te herstarten? De drager van de beste klimmerstrui gaat in de aanval met de ondeugende Rui Costa en Cristian Rodriguez, die moeite heeft om af te lossen.

15:35: 15 mannen zijn nu aan de leiding, in een groep geleid door de gulle Remco Evenepoel, die zijn inspanningen niet telt. Maar Jumbo-Visma houdt het gat op ongeveer 3 minuten. Dit nodigt Alpecin-Deceuninck uit om voor Kaden Groves te rijden.

Beklimming 1

16:00: De eerste van de twee beklimmingen naar Puerto de Zuarrate wordt ingezet door de kopgroep. Het peloton heeft een achterstand van 2’30.

16:05: Chris Hamilton zet als eerste de aanval in. Remco Evenepoel is alert. Santiago Buitrago countert echter meteen. Maar opnieuw laat Remco niets van zich horen. Het gat naar de kop van het peloton wordt groter. Alpecin Deceuninck kan het risico niet nemen om Kaden Groves van hun wielen te laten springen.

16:17: Remco is op jacht naar erwten en incasseert de 5 punten die worden aangeboden aan degene die vooraan in de GPM passeert. De Belg vergroot zijn voorsprong.

16:43: Drie renners hebben besloten om de laatste klim van de dag voor te zijn. Dat zijn Kimmy Janssens, Nico Denz en Rui Costa.

16:44: Aan de voet van de klim countert Santiago Buitrago. Tot ieders verbazing houdt Remco Evenepoel het tempo hoog en springt hij niet in het wiel. Staat de Belg op het punt om weg te rijden? De inspanningen van gisteren moeten hem parten spelen.

Kämna countert

16:54: Lennard Kämna besluit om in de tegengroep in de aanval te gaan. Evenepoel reageert niet en gaat door met zijn inzet. Het is officieel: de Belg doet de back-to-back niet.

16:56: De Duitser van Bora Hansgrohe heeft de sprong gewaagd op het leidende duo (Santiago Buitrago en Rui Costa). De groep schiet niet erg op. Costa speelde slim, Kamna moest alleen komen en Buitrago leek de sterkste op de klim. De drie renners brachten hun tijd door met naar elkaar kijken en aanvallen. Op de top was het Buitrago die een kleine voorsprong nam. Maar in de afdaling leek de wedstrijd te kantelen in het voordeel van de Duitser.

17:03: Lennard Kämna komt ten val nadat hij te veel risico’s nam in een bocht. De winnaar van de Collado de la Cruz de Caravaca had een kleine voorsprong, maar het leek erop dat hij er beter van zou worden.

17:05: Bizar scenario. Net toen het erop leek dat de overwinning beslist zou worden tussen een duo, was het een trio dat het uitvocht. Lennard Kämna profiteerde van het misverstand tussen de twee koplopers om terug te keren naar het rode licht. Maar waarom counterde hij niet direct?

Een onwaarschijnlijk einde?

17u06 : Dus misschien? De groep Remco Evenepoel heeft nog een kans. De drie vooraan zijn surplat. Bij de tegenaanval bedenkt de bolletjestrui zich geen twee keer en drukt op de pedalen. Uiteindelijk was het Rui Costa die won voor Lennard Kämna en Santiago Buitrago. Remco Evenepoel had slechts twee seconden achterstand op de vierde plaats. Begraven op de top van de Puerto de Zuarrate, was de Soudal Quick Step-renner niet ver verwijderd van een remake van de finale van de 2019 Amstel Gold Race. Er wachten hem veel kansen in de derde week, dus de vraag is niet of de Belg opnieuw zal winnen. Maar hoeveel zal hij er nog winnen? Dinsdag lijkt een perfecte kans. Hij heeft echter gezegd dat hij tijd wil opgeven om een extra marge te hebben; en vooral de zegen van Jumbo-Visma. Bluf of geen bluf?