UEFA Champions League 2023-2024: prijzengeldverdeling

Deelnemen aan de UEFA Champions League 2023-2024 kan bijzonder lucratief zijn voor een voetbalclub. Het is dan ook de ultieme competitie voor de eliteclubs van Europa. Bereikt een club de latere fases van dit prestigieuze toernooi? Dan is de jackpot al snel ronduit indrukwekkend!

Voor de UEFA Champions League 2023-2024 is de totale prijzenpot voor dit seizoen hetzelfde gebleven als vorig seizoen. Dit is namelijk 2,03 miljard euro (1,74 miljard pond/2,19 miljard dollar). Ladbrokes.be brengt je een volledige uiteenzetting van alle prijzengeld-toewijzingen voor deelnemers aan de groeps- en knockout-fases in de UEFA Champions League 2023-2024.

UEFA Champions League 2023-2024: prijzengeld

Vorig seizoen pakte Manchester City, dat voor het eerst won, ongeveer 80 miljoen euro aan prijzengeld tijdens het hele toernooi. Dit keer kan de winnaar van de UEFA Champions League 2023-2024 een maximumbedrag van 85,14 miljoen euro ontvangen. Alles hangt af van een perfect verloop van de campagne van begin tot eind.

Er zijn verschillende manieren waarop deelnemende clubs in de competitie prijzengeld kunnen verdienen. Het grootste deel (55%) van de totale prijzenpot wordt verdeeld onder de clubs als beloning voor hun prestaties in de competitie, zoals hieronder vermeld in de tabel. De overige 45% van de pot wordt op twee verschillende manieren verdeeld over de 32 deelnemers aan de groepsfase.

Prestatiegericht prijzengeld (55% van het totaal)

  • Winnaar: 20 miljoen euro;
  • Runner-up: 15,5 miljoen euro;
  • Halvefinalisten: 12,5 miljoen euro;
  • Kwartfinalisten: 10,6 miljoen euro;
  • Achtste finalisten: 9,6 miljoen euro;
  • Overwinningen in de groepsfase: 2,8 miljoen euro;
  • Gelijkspel in de groepsfase: 930.000 euro;
  • Bereiken van de groepsfase: 15,64 miljoen euro.

Verdeling op basis van de coëfficiënt (30% van het totaal)

Ongeveer 30% van het prijzengeld (600 miljoen euro) wordt uitbetaald aan alle 32 clubs in de groepsfase van de UEFA Champions League op basis van een coëfficiëntalgoritme dat hun Europese prestaties over een periode van 10 jaar rangschikt.

De teams worden vervolgens gerangschikt volgens dit algoritme van 1 tot 32, waarbij bonuspunten worden toegekend voor het winnen van Europese trofeeën, voordat het geld wordt uitbetaald in aandelen op basis van de rangorde van het team. Het laagst gerangschikte team verdient één aandeel (1,137 miljoen euro), terwijl het best gerangschikte team 32 aandelen verdient (36,38 miljoen euro).

Verdeling van de uitzendrechten (15% van het totaal)

Een extra bedrag van 300 miljoen euro (15% van de totale prijzenpot) is beschikbaar als onderdeel van de uitzendrechten, zodra alle uitzenddeals zijn afgerond op het continent voor het toernooi. De nationale federatie van elk land dat vertegenwoordigd is in de UEFA Champions League krijgt een deel van dit geld op basis van de proportionele waarde van elke tv-markt. Elke nationale federatie verdeelt dit geld vervolgens onder de deelnemende clubs van de UEFA Champions League op basis van:

  • 50% van de toewijzing aan een nationale federatie wordt verdeeld onder de deelnemende clubs van die natie op basis van vaste percentages die zijn bepaald door de UEFA;
  • De overige 50% wordt uitbetaald in verhouding tot het aantal gespeelde wedstrijden door elke club in de competitie van 2023-24.