Lamine Yamal, het nieuwe goudklompje van Barcelona 

Lamine Yamal, de jonge vleugelspeler van Barça is pas 16 jaar oud en is nu al het gesprek van de dag. Zijn stijl doet denken aan die van een zekere Lionel Messi. We nemen een kijkje bij deze toekomstige ster van het Spaanse- en internationale voetbal…

De origine van Lamine Yamal

Lamine Yamal, een product van La Masia, werd op 5-jarige leeftijd opgemerkt door de scouts van Barça. Hij sloot zich meteen aan bij de academie. Als zoon van een Marokkaanse vader en een Guinese moeder groeide hij op in de buitenwijken van Barcelona. Zijn talent was al snel duidelijk voor de coaches van de club. Deze aarzelden niet om hem op te stellen naast spelers die soms drie of vier jaar ouder waren.

Als vleugelspeler met een uitzonderlijke linkervoet doet hij denken aan een zekere Lionel Messi. Hij was pas dertien toen hij bij Barça’s U16 kwam, waar hij zich met onthutsend gemak vestigde. In de zomer van 2022 werd het jonge wonderkind opgenomen in de U19-selectie van Barça. Hij was meteen een groot succes en trok alle ogen naar zich toe. Lamine Yamal werd ook de jongste speler van de club die een doelpunt bij de ‘Jeugd A’ maakte. En zo overschaduwde hij het record van een zekere Ansu Fati.

De kiem van een Barcelona-ster

Meer was er niet nodig om Xavi ervan te overtuigen hem op te roepen voor zijn eerste training. Hij tekende met Barça onlangs ook een nieuw contract tot 2026. Lamine Yamal koos om voor Spanje te spelen, terwijl hij ook voor zijn vaders geboorteland Marokko had kunnen spelen. Nadat hij zich onderscheidde tijdens de Euro U17 in mei, waar hij vier doelpunten maakte en twee assists gaf, werd hij geselecteerd voor het seniorenteam voor een Euro 2024-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië.

Hij kwam op het veld in de 44e minuut. En zo werd de jonge vleugelspeler van Barça (met 16 jaar en 57 dagen) de jongste speler ooit die voor het nationale team speelde. Het vorige record was gevestigd door Gavi, 17 jaar en 62 dagen oud. En alsof dat nog niet genoeg was, werd hij ook nog eens de jongste Spaanse speler die een doelpunt voor La Roja maakte. Lamine Yamal maakte een van de zeven doelpunten van zijn team tegen Georgië.

Lionel Messi’s opvolger bij Barça?

Lamine Yamal is een pure linksvoetige speler die als spits en als vleugelspeler kan spelen. Bij Barcelona overtuigde hij tijdens de verschillende tests het meest als vleugelspeler. Als het nodig is, kan hij op het middenveld spelen. Maar zijn sterke punten zijn zijn dribbelvaardigheid en snelheid van uitvoering. Zijn visie op het spel en zijn oog voor doel zijn ook pluspunten.

Het wonderkind van Barcelona is 1.65m lang en hoewel hij nog wat moet groeien, zal het belangrijk zijn om te zien hoe hij zich fysiek ontwikkelt als hij op het hoogste niveau wil spelen. Zijn stijl doet in ieder geval denken aan een zekere Lionel Messi. Hij lijkt erg op hem in zijn vermogen om ruimte te vinden en die te benutten, maar ook in zijn schijnbewegingen en loopstijl.

De toekomstige lieveling van de Barcelona-fans

Zijn eerste paar optredens voor Barça hebben de fans, die elke beweging van hem volgen, enthousiast gemaakt. Zodra hij aan zijn warming-up begint, zorgt de jonge speler voor opschudding in de stadions, waar iedereen zijn adem inhoudt voordat hij zijn technische kunnen bewondert. Yamal zet overal waar hij komt een reeks goede prestaties neer. Onlangs nog, tijdens de 3-4 overwinning van de Blaugrana tegen Villarreal, werd hij de jongste assistgever van de eeuw in LaLiga.

Wat zeker is, is dat zijn coach hem niet wil ‘opbranden’ en Xavi wil deze jonge speler, die zal moeten leren omgaan met de druk, behouden, maar ongetwijfeld ook beschermen. Barça heeft de juiste beslissing genomen en zal er alles aan doen om een speler die klaar is om nieuwe glorieuze pagina’s in de geschiedenis van de Blaugrana te schrijven, zo lang mogelijk te behouden.