Cian Uijtdebroeks: de Belgische toekomst van etappekoersen

Getalenteerd, charismatisch, babyface en bijna perfect tweetalig. Cian Uijtdebroeks heeft het allemaal. Als winnaar van de Tour de l’Avenir in 2022, de Tour de France voor jonge renners, wordt de 20-jarige Henegouwer al van jongs af aan vergeleken met Remco. Na een jaar acclimatiseren in de profcategorie maakt de renner van Bora-Hansgrohe zijn comeback in 2023. Met drie top 10 finishes in WorldTour-wedstrijden van een week (9e in de Ronde van Catalonië, 6e in de Ronde van Romandië, 7e in de Tour de Suisse), waren veel waarnemers benieuwd hoe hij zou presteren in zijn eerste Grand Tour.

Cian Uijtdebroeks: wat heeft de toekomst in petto voor hem?

De jongen uit Abolens voldeed met vlag en wimpel aan de verwachtingen. Hij was de eerste van het Belgische contingent met een 8e plaats in het algemeen klassement in de Vuelta. “Ik ben erg blij om in de top 10 te eindigen. Dat was mijn ambitie. Ik wilde laten zien dat ik consistent kan zijn in een drie weken durende wedstrijd.”

Met zijn 20 jaar en 201 dagen werd hij de op één na jongste renner die de Ronde van Spanje in de Top 10 finishte na Juan Ayuso het jaar daarvoor. Vanaf het begin van de Vuelta was het duidelijk hoe goed Cian in vorm was. Bij de eerste topfinish in Arinsal kwam hij over de streep in de groep der favorieten. In Javalambre had de Belgische klimmer het genoegen om te finishen voor Remco Evenepoel en Enric Mas, de twee koplopers in de Vuelta 2022.

Hoewel hij wat tijd verloor in Xorret de Cati, schitterde hij in Collado de la Cruz de Caravaca. Ondanks zadelpijn in de tweede helft van de Vuelta, bleef hij positief. Dankzij deze mentaliteit toonde hij zijn natuurlijke klasse op de legendarische passen Tourmalet en Angliru. Oogverblindende prestaties, bijna net zo indrukwekkend als de show van de Jumbo-Visma.

Zwakke punten verbeteren

De renner die ervan droomt om ooit de Tour de France te winnen, weet echter dat hij nog moet werken aan zijn zwakke punten: tijdrijden en explosiviteit. Twee essentiële eigenschappen als hij wil streven naar het podium, of zelfs de hoogste trede in een Grote Ronde. Terug in België ging Cian Uijtdebroeks meteen aan de slag. Hij stapte meteen op zijn tijdritfiets.

“Wacht niet om aan je zwakke punten te werken, begin vandaag,” postte hij op Instagram. Cian kijkt al vooruit naar 2024. Ondanks de ergernis van sommigen zal hij volgend jaar niet aan de start staan van de Tour de France. “De Tour de France is nog te vroeg voor mij.” In 2024 staan dus de Giro en/of de Vuelta op het programma, met als doel het net zo goed of beter te doen, strevend naar een top 5 om de zaken niet te overhaasten. Een laatste podiumplaats in een WorldTour-koers van een week zoals Parijs-Nice of de Ronde van Catalonië is ook een reële mogelijkheid.

Nummer 1-leider van Bora in 2024?

Daarnaast zullen de kopmannen tijdens de winterstop de interne competitie moeten oplossen om een herhaling van het tafereel in etappe 20 te voorkomen, toen Alexander Vlasov zijn ploeggenoot Cian Uijtdebroeks aanviel. De Rus, die op achterstand stond in deze Vuelta, maakte het onze landgenoot moeilijk in de laatste dagen. “Ik vond zijn verlangen om mij aan te vallen belachelijk. Ik denk dat hij voor me wilde eindigen. Dat was zijn doel voor deze Vuelta…”, zei Cian aan de finish, even openhartig als altijd in zijn interviews.

Deze voelbare spanning zal moeten verdwijnen als ze vooruitgang willen boeken in 2024. Zonder een hecht team is het onmogelijk om goede resultaten te behalen. Is Bora-Hansgrohe, met de prestaties van Cian in 2023, klaar om een compleet team (Sergio Higuita, Daniel Felipe Martinez, Lennard Kamna, Emmanuel Buchmann, etc.) in te zetten? Het belooft een hete winter te worden voor de Duitse ploeg. In ieder geval is Cian Uijtdebroeks samen met Remco Evenepoel en in mindere mate Lennert Van Eetvelt de komende jaren het speerpunt van de Belgische rittenkoersen.