Noord-Londense derby, Franse clásico en Madrileense derby

Voetbal draait om duels en rivaliteit. Dit weekend staan er in heel Europa een aantal wedstrijden op het programma. Niet één derby, maar drie derby’s! In de sportwereld is passie vaak belangrijker dan verstand. Een idee dat vertienvoudigd lijkt te worden als het gaat om de 22 spelers op het veld. Wat kun je zeggen als deze spelers, aangemoedigd door hun trouwe supporters, het opnemen tegen een vijandige club? Hoewel de term ‘derby’ vaak misbruikt wordt (noot van de redactie: normaal gesproken moeten de twee clubs geografische buren zijn), zal het de komende uren zijn volle betekenis krijgen. Een week nadat Inter Milan de buren van AC domineerde, staan er nog meer spannende ontmoetingen op het programma.

De derby van Noord-Londen: een rivaliteit die meer historisch dan sportief is

Engeland, de bakermat van het voetbal op het Oude Continent, heeft zijn deel aan hoogspanningswedstrijden. Daaronder neemt de derby van Noord-Londen een speciale plaats in. Deze clash tussen Arsenal en Tottenham groeide in aanzien na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de Spurs op het punt stonden om hun plaats in de Premier League te behouden, deden de directeurs van de Gunners er alles aan om hun buren naar de onderste regionen te zien zakken.

Sindsdien is de rivaliteit alleen maar toegenomen. Arsenal heeft zelfs een duidelijk sportief voordeel ten opzichte van Tottenham. Zowel in hun duels als in de prijzenkast. 13 kampioenschappen tegen 2, 14 FA Cups tegen 8, 17 Community Shields tegen 7. Alleen in de League Cup hebben de Whites and Blues een licht voordeel, met 4 overwinningen tegen 2 voor hun rivalen.

Dit weekend kan het duel echter nog scherper worden. Met gelijke punten en beiden nog ongeslagen, zullen de clubs erop gebrand zijn om hun tegenstanders een eerste nederlaag toe te brengen. Het is ook moeilijk te zeggen wat de trend zal zijn. In de laatste tien ontmoetingen was het een perfect gelijkspel. Vier overwinningen en twee gelijke spelen. In de competitie heeft Arsenal sinds 2010 niet meer thuis verloren van Tottenham. Bale, van der Vaart en Kaboul gaven antwoord op doelpunten van Nasri en Chamakh. Een ander tijdperk.

De Madrileense derby: een duel tussen supporters over sociale klasse

Een botsing van stijl. Zo kun je het duel tussen Los Colchoneros en Los Blancos samenvatten. Historisch gezien is Atlético de club van arbeiders en proletariërs. Real daarentegen heeft de Spaanse hoofdstad altijd in het middelpunt van het Europees voetbal geplaatst. Het is dus moeilijk voor hun rivalen om te concurreren. En de cijfers bewijzen hun ongelijk niet.

Naast hun indrukwekkende prijzenkast hebben de protegés van Florentino Perez bijna altijd de overhand gehad op de spelers van Atlético. Dat was ook de afgelopen jaren het geval. Met slechts twee overwinningen in vijf jaar heeft de ploeg van Oblak zelden (of nooit) problemen gehad met de ploeg van Courtois.

Gemotiveerd door Diego Simeone, zullen de ploeggenoten van Axel Witsel geen andere keuze hebben dan alles te geven op het veld. Een overwinning in de derby zou ongetwijfeld een einde maken aan de moeizame start van het seizoen. Het zou ook een einde maken aan een goed geoliede rivalenmachine die ongeslagen blijft over alle competities heen.

De Klassieker PSG – OM: alleen rivaliteit in het stadion?

Maak nooit de fout om in de Vieux Port rond te lopen in een Parijse jas. In het zuiden van Frankrijk wordt het idee dat een club uit de hoofdstad het spel domineert al van jongs af aan weerlegd. Hogerop in Frankrijk lachen de Parijzenaars graag om deze confrontatie, die volgens hen voor iedereen geldt. Aan de oppervlakte tenminste. Want ja, dit duel maakt de hartstochten los. Maar de rivaliteit is van recente datum. Hoewel ze geografisch niet dicht bij elkaar liggen, zijn de twee clubs lang hun eigen weg gegaan zonder zich ook maar iets van elkaar aan te trekken.

Begin jaren negentig werden Parijs en Marseille echter de twee trouwe vertegenwoordigers van Frankrijk op het Europees toneel. Het was genoeg om de clubdirecteurs op ideeën te brengen en ze creëerden een rivaliteit die uit de botsingen groeide. Zelden strijdend om de titel, genieten de twee partijen meer van elkaars wendingen. De Olympiërs, die in elke wedstrijd voor liggen, wijzen er graag op dat zij de enige ploeg zijn die de Champions League voor de Tricolores hebben gewonnen. “Voor altijd de eersten”.

Door een speling van het lot hebben ze in de afgelopen tien jaar maar één keer de competitie gewonnen tegen PSG. En dat was in het Parc des Princes. Net als deze zondag. Mbappé en consorten zijn dus gewaarschuwd.