Europese Kampioenschappen in Drenthe: Een gouden kans voor Wout van Aert

Na de tijdritten worden dit weekend de wegwedstrijden voor de elite van de Europese kampioenschappen verreden. De beklimming van de top van de VAM-pas belooft een aantal spannende gevechten tussen de sprinters en hardlopers. Het parcours voor de mannen bestaat uit een lus van 115 kilometer voor zes ronden van een circuit van 14 kilometer rond de VAM-pas. Deze klim, hoewel kort, is onregelmatig en steil, met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 6,7% over bijna 600 meter, inclusief een asfaltgedeelte met een maximaal stijgingspercentage van 14%.

Na een vlak gedeelte gemarkeerd door de rode vlam, krijgen de renners te maken met 200 meter kasseien (4,6%), gevolgd door een korte afdaling van 320 meter. Tot slot eindigt de Vamberg met een 220 meter lange helling van bijna 9%, op een wegdek in perfecte staat. Het totale hoogteverschil voor de race is 676 meter. Deze race is dus bedoeld voor sprinters die de herhaalde inspanning van de VAM-pas aankunnen.

BELGISCH DUO FAVORIET

Door de afwezigheid van de Nederlandse wereldkampioen Mathieu Van der Poel, zal België zijn favorietenstatus moeten aannemen in zowel de vrouwen- als mannenrace, zoals het deed in Glasgow. Wint Wout van Aert eindelijk een internationale titel op de weg? Getroffen door de pensionering van zijn ploegmaat en vriend Nathan Van Hooydonck (slachtoffer van een verkeersongeval vorige week als gevolg van een hartaanval, hij heeft een defibrillator geïmplanteerd gekregen, waardoor hij de sport niet op hoog niveau kan beoefenen), zal zijn motivatie vertienvoudigd zijn om de overwinning aan hem op te dragen. Als tweede op de wereldkampioenschappen in Glasgow vond de inwoner van Herentals een parcours naar zijn smaak. Zijn teamgenoot Arnaud De Lie wordt ook als favoriet beschouwd door de bookmakers. Beiden staan geprijsd op 4,5.

MADS PEDERSEN EN FILIPPO GANNA, GEDUCHTE TEGENSTANDERS

De nummer één zal ongetwijfeld Mads Pedersen zijn. De Deen beleeft het beste seizoen uit zijn carrière. Zijn indrukwekkende overwinning in de Hamburg Classic getuigt van zijn veerkracht na de Tour de France. Hij werd een paar dagen geleden tweede in de Grand Prix d’Isbergues en vormt een grote bedreiging. Zijn quotering van 7,5 zou de interesse van sommige gokkers kunnen wekken.

Dit Europees Kampioenschap is een test voor Olav Kooij. Van alle deelnemers is de Nederlander degene met de meeste snelheid. Zal hij in staat zijn om bij de kopgroep te blijven tot het einde van de race? De Jumbo-Visma renner heeft nog steeds twijfels over zijn vermogen om te schitteren in de klassiekers en dit is zijn kans om te laten zien dat hij veel meer is dan alleen een sprinter.

Wat als de verrassing van Filippo Ganna komt? De Italiaan heeft er bewust voor gekozen om af te zien van de tijdrit, zijn specialiteit, om zich te concentreren op de wegwedstrijd. Er is geen twijfel mogelijk dat hij een plan in gedachten heeft. Zijn recente sprintprestaties (ritwinst in de Ronde van Wallonië en drie tweede plaatsen in de Vuelta) hebben hem vertrouwen gegeven. Hij wordt door Ladbrokes geschat op 3 podiumplaatsen. Frankrijk heeft geen favorieten aan de start, maar kan wel bogen op een overvloed aan outsiders. Arnaud Démare, Axel Zingle, Anthony Turgis en Florian Sénéchal kunnen allemaal schitteren op dit parcours. Als Christophe Laporte de vorm kan hervinden die hij liet zien in de Dauphiné, zal hij een serieuze kanshebber zijn voor de overwinning.

LOTTE KOPECKY VOOR EEN DUBBEL?

Bij de vrouwen zal regerend Europees kampioene Lorena Wiebes haar titel verdedigen. Samen met haar landgenote Demi Vollering is ze een van de kanshebbers voor de overwinning over de 129,6 km lange Col de VAM, naast de Zwitserse Marlen Reusser en de grote favoriet, de Belgische Lotte Kopecky. Liane Lippert, Katarzyna Niewiadoma, Marta Lach, Elisa Balsamo en Silvia Persico zijn ook outsiders om rekening mee te houden. Toch is het redelijk om te geloven in een dubbele wereld- en Europese titel voor Lotte Kopecky, met een prijs van 3.50. Als België het weekend afsluit zonder titel, zou dat een grote teleurstelling zijn.