Rugby World Cup: Gebroken kaak voor Dupont

De derde dag van de Rugby World Cup bracht zijn deel aan lessen, verrassingen en drama. Ierland won de clash met Zuid-Afrika. Dat Zuid-Afrika zal meer dan waarschijnlijk het Franse team ontmoeten in de kwartfinales.

Rugby World Cup – Poule A

In Poule A gebeurde er veel. Italië was eindelijk opgestaan in de tweede helft tegen de taaie Uruguayanen (38-17). De Fransen scoorden een reeks geconverteerde tries en penalties tegen de zwijgzame Namibiërs (96-0). En de aanvoerder, Johan Deysel, verwondde de aanvoerder van het Franse team, Antoine Dupont, ernstig tijdens head-to-head-contact. De gebroken kaak had het einde van de competitie kunnen betekenen voor Dupont. Maar na de operatie kan hij terug zijn voor de kwartfinales.

In deze groep zal het Franse team op de volgende speeldag rust krijgen. Trwijl Uruguay en Namibië zullen strijden om de laatste plaats. Italië en Nieuw-Zeeland spelen hun derde wedstrijd. Hoewel het moeilijk voor te stellen is dat de All Blacks verslagen worden door de Transalps, zou een Italiaanse overwinning hen bovenaan de groep plaatsen. Het zou een verrassing zijn. Maar dat is de charme van een wedstrijd als deze. Als de Italianen het goed doen tegen de All Blacks, zou de eindstrijd tussen de Italianen en de Fransen wel eens het gewicht in pinda’s waard kunnen zijn. Desondanks is het moeilijk voor te stellen dat de Franse XV zou struikelen op de laatste trede.

Rugby World Cup – Poule B

In poule B waren er echter geen verrassingen. Ondanks een 45-17 overwinning op Tonga kunnen de Schotten nu al het ergste verwachten aan het einde van een eerste ronde. Een ronde die werd gedomineerd door Ierland en Zuid-Afrika. In de topwedstrijd van de hele eerste ronde, tussen de nummer één van de wereld en de regerend wereldkampioenen, lieten de Shamrock zich niet opvreten door de Springboks (13-8). De verdediging werd op de proef gesteld. Het was de Groene verdediging die het beste stand hield.

De Ierse scorers, Hansen en Sexton, misten geen try. Dit in tegenstelling tot De Klerk en Libbok die, met nauwkeuriger trappen tussen de palen, elf punten, en dus de overwinning, hadden kunnen toevoegen aan de Zuid-Afrikanen die, door als tweede te eindigen in de groep, meer dan waarschijnlijk tegenover de Franse XV zullen staan in de kwartfinales van dit WK 2023. Schotland-Roemenië en Zuid-Afrika-Tonga zijn de volgende twee wedstrijden in deze groep komend weekend. De enige kans voor de Thistle’s in deze groep is dat hun Shamrock-tegenhangers het rustiger aan doen in hun laatste wedstrijd. Maar in rugby speel je zelden om te houden…

Rugby World Cup – Poule C

Eerder hadden we het over de verrassingen in de eerste rondes van de World Cup. En die vinden we deze keer in poule C. Ook al is Australië niet meer zo’n veroveraar als in het verleden. Nadat ze in het stof hadden gebeten tegen Fiji, bereikten de Wallabies het dieptepunt tegen Wales (40-6). Maar ze redden hun eer dankzij twee strafschoppen van Donaldson. Gareth Davies, met zijn eerste try in de 3e minuut, had de aanval ingezet voor de Dragons. In de andere wedstrijd op dag 3 konden de Portugezen en Georgiërs de impasse niet doorbreken en gingen door met 18-18 om hun hoop levend te houden.

Rugby World Cup – Poule D

Poule D begon met Argentinië dat zwetend Samoa versloeg (19-10) voordat Engeland Chili versloeg. De XV de la Rose zal hoogstwaarschijnlijk bovenaan eindigen in de poule, terwijl Argentinië hard zal moeten werken om een tweede ticket naar de kwartfinales te bemachtigen. Alle punten lijken in handen te zijn van de Puma’s, die momenteel slechts vierde staan, in hun volgende duel met hun Chileense buren, terwijl Japan en Samoa zullen strijden om de voorlopige tweede plaats. De laatste dag belooft beslissend te worden in deze groep, met Japan tegen Argentinië en Engeland tegen Samoa.