De Carabao Cup 2023/24: Voorspellingen, verrassingen en topfavorieten

De EFL Cup 2023-2024, ook wel bekend als de Carabao Cup, is in volle gang. Dit jaarlijkse knock-outtoernooi, georganiseerd door de English Football League (EFL), staat open voor alle clubs in de top vier niveaus van het Engelse voetbalcompetitiesysteem, wat neerkomt op 92 clubs uit de Premier League, de Championship, de League One en League Two. Laten we eens nader kijken naar de kanshebbers, de outsiders en de factoren die dit toernooi een onvoorspelbare uitdaging maken voor journalisten… en gokliefhebbers.

Vroege verrassingen

De Carabao Cup heeft dit seizoen al voor de nodige verrassingen gezorgd. In de eerste twee rondes zagen we de onverwachte uitschakeling van drie Premier League-teams: Sheffield United verloor van Lincoln, Burnley versloeg Nottingham Forest nipt en Tottenham leed een schokkende nederlaag tegen Fulham. Deze vroege verrassingen benadrukken de onvoorspelbaarheid van het toernooi.

Favorieten om te ontwijken

Als favorieten voor de Carabao Cup van dit seizoen is het moeilijk om Manchester City te negeren. Ze zijn de favorieten met noteringen van 7/2, maar hun weg naar de glorie is bezaaid met obstakels. Een blessure- en schorsingscrisis, met belangrijke spelers als Kevin De Bruyne en John Stones buiten spel, en een lastige uitwedstrijd tegen Newcastle in de derde ronde roepen twijfels op over hun kansen.

Het ’thuisvoordeel’ van Manchester United

Manchester United, onder leiding van Erik ten Hag, beginnen hun titelverdediging met een thuismatch tegen Crystal Palace. Deze schijnbaar eindeloze reeks thuiswedstrijden – 11 op rij in nationale bekerwedstrijden – maakt hen toch tot opmerkelijk geduchte tegenstanders. Maar kan deze reeks aanhouden, of zullen ze worden uitgedaagd door een uitwedstrijd in latere rondes?

De diepgang van Liverpool

Liverpool, genoteerd aan 6/1, trekt ook de aandacht. Ondanks een wisselvallige recente staat van dienst in de Carabao Cup, beschikken ze over een diepe selectie die de vroege rondes kan overleven en tegelijkertijd hun andere verplichtingen kan beheren. Hun volgende thuiswedstrijd tegen Leicester lijkt gunstig en met een selectie die sterker wordt naarmate ze vorderen, zou Liverpool een geduchte tegenstander kunnen worden in het toernooi.

Brighton: een outsider om in de gaten te houden

Onder de outsiders komt Brighton naar voren als een intrigerende kanshebber tegen noteringen van 20/1. De effectieve rotatiestrategie van manager Roberto De Zerbi en de diepe selectie bieden stabiliteit, zelfs onder de extra druk van Europees voetbal. Een overwinning tegen Arsenal in de derde ronde vorig seizoen toonde hun potentieel. Een team dat bekend staat om het verstoren van de grote jongens, zou Brighton een serieuze bedreiging kunnen vormen.

Meer outsiders?

Verder dan Brighton is het lastig om een echte outsider te vinden in de Carabao Cup. Teams genoteerd op 50/1 en hoger ontberen de consistentie en diepte om ver te komen. Bournemouth, dat Stoke in de derde ronde ontvangt, heeft potentieel getoond maar blijft inconsistent. Ipswich, genoteerd op 150/1, heeft een indrukwekkend competitie record, maar staat voor een lastige derde ronde tegen Wolves.

Het verdict?

In een competitie zo grillig als de Carabao Cup zijn voorspellingen vaak een nutteloze exercitie. Desalniettemin houdt de aantrekkingskracht van onverwachte triomfen, schokkende nederlagen en opkomende outsiders fans in spanning bij elke ronde. Terwijl we beginnen aan de reis door het seizoen 2023/24, verwacht het onverwachte, en onthoud dat de ware magie van de Carabao Cup ligt in zijn vermogen om ons allemaal te verrassen.