Jupiler Pro League – Team van het moment (1): RWDM

Een overzicht van de verschillende clubs waar het momenteel goed gaat. Als eerste het verrassende 9e team in de Jupiler Pro League: RWDM. Nog maar een paar weken geleden beloofde iedereen hen een kwellend seizoen. Met een onrustig management, een dunne kern van spelers en een gebrek aan kwaliteit waren de voortekenen niet bepaald rooskleurig. De geruststellende mededelingen van de club waren alleen overtuigend voor de mensen die er het dichtst bij stonden. En toch. Na zeven wedstrijden hebben de Brusselaars elf punten. De laatste, tegen Antwerp, is een bewijs van de capaciteiten van een ploeg die misschien wel een veel rustiger seizoen tegemoet gaat dan verwacht.

Caçapa, de wondercoach van RWDM: een stijl die meteen werkt

De belangrijkste reden dat RWDM zoveel zorgen baarde, was dat hun vorige coach, Vincent Euvrard, een paar dagen voor de competitie hervat werd ontslagen. In termen van stabiliteit hebben we beter gezien van een gepromoveerd team. Claudio Caçapa, die werd gepromoveerd naar de hoogste klasse, arriveerde met weinig ervaring als hoofdtrainer. De Braziliaan werkte echter zeven jaar bij Olympique Lyonnais. Dit alles geeft hem een zekere bagage die hij snel zal proberen uit te buiten.

De speelstijl is duidelijk. Een blok dat heel snel sluit bij balverlies en de bal netjes probeert terug te winnen. Als fan van goed geoliede balbezit moet de tacticus zijn woorden een beetje inslikken. Maar de hoofdzaak ligt elders. Want als het oorspronkelijke plan wordt gevolgd, volgen de resultaten vaak. Met uitzondering van hun twee nederlagen tegen Genk en Brugge (0-4 en 7-1). De ploeggenoten van Xavier Mercier zijn vaak consistent geweest. In het gelijkspel van zaterdag op de Great Old, bijvoorbeeld, hadden ze slechts 27% balbezit. De kunst van de grote back.

De Camargo: een T2 met Pro League-ervaring voor RWDM

Om Caçapa te begeleiden in zijn missie, heeft de club gekozen voor een bekend figuur in onze competitie. Igor De Camargo bracht een half seizoen door bij de club om zijn carrière af te sluiten en is nu teruggekeerd naar zijn oude stek. Met 330 wedstrijden gespeeld in de Belgische competitie is de voormalige spits een luxe adviseur. De Camargo is een echte link tussen de spelers, de coach en de club en zijn rol als moderator lijkt wonderen te doen.

Gueye en Biron: moordende spitsen voor RWDM

Het is onvermijdelijk dat je in een team, dat meer op omschakeling dan op balbezit vertrouwt, goede spitsen nodig hebt. Mickaël Biron en Makhtar Gueye vullen die rol perfect in. Met respectievelijk drie en twee doelpunten scoorden de twee aanvallers meer dan de helft van de doelpunten van hun team. Gesteund door de altijd inspirerende Xavier Mercier (noot voor de redactie: drie assists dit seizoen), is het aanvalsduo essentieel voor de synergie van Molenbeek.

John Textor: een zwavelhoudende voorzitter met een lange arm

Lange tijd wakkerde hij de haat aan in de buurt van het Stade Machtens. Maar het moet gezegd worden dat John Textor zijn machtsovername heeft gevalideerd. De lokale wortels mogen dan zo goed als onbestaande zijn, de doeltreffendheid is voor iedereen zichtbaar. Met het aantrekken van Claudio Caçapa is de zwavelachtige Amerikaan al geslaagd in zijn eerste gok.

Met zeven transfers aan het einde van de mercato heeft hij niet geaarzeld om de portemonnee open te trekken, maar ook om zijn netwerk aan het werk te zetten. Als gevolg daarvan zijn er verschillende spelers overgekomen van Olympique Lyonnais. De club waarvan hij voorzitter is. Jeff Reine-Adélaïde, een voormalige grote naam in de Rhône, heeft een zeker cachet gegeven aan de mercato van deze zomer. Hoewel hij nog steeds tempo mist, is er geen twijfel dat de middenvelder zijn nieuwe club snel zal helpen. Een andere nieuwkomer is Botafago. Een Braziliaanse eersteklasclub waarvan Textor meerderheidsaandeelhouder is. Zijn lang bekritiseerde melkweg heeft waarschijnlijk bijgedragen aan RWDMs succesvolle start van het seizoen.

Wat als RWDM morgenavond tot ieders verrassing Union Saint-Gilloise verslaat? Ontdek de sportweddenschappen op deze wedstrijd bij Ladbrokes.be!