Weddenschappen op darts en snooker

Darts en snooker wordt steeds populairder in België. Mede dankzij de uitstekende prestaties van Luca Brecel (snooker) en Dimitri Van Den Bergh (darts). Laten we eens kijken hoe deze fascinerende sporten zowel spelers als wedders de mogelijkheid bieden om geld te verdienen. We geven je weddenschappen en tips.

Hoeveel verdienen dartspelers?

Het professionele darts is uitgegroeid tot een zeer lucratieve sport. Topdarters vergaren aanzienlijke rijkdom uit verschillende bronnen. Michael van Gerwen, de bestbetaalde speler in de Professional Darts Corporation (PDC) Premier League, verdiende $1,9 miljoen (£1,6 miljoen) aan prijzengeld tijdens het seizoen 2019. Met een geschat vermogen van ongeveer $6,5 miljoen (£5,3 miljoen) als rekening wordt gehouden met sponsoring en reclame.

Naast prijzengeld sluiten professionele dartspelers lucratieve sponsordeals, vooral met fabrikanten van dartuitrusting zoals Winmau, Target en Unicorn. Collecties met op maat gemaakte darts en contracten met verschillende bedrijven verhogen hun inkomsten verder. Deze combinatie van prijzengeld en sponsordeals heeft professioneel darten omgetoverd tot een financieel lonende onderneming, althans voor topspelers.

Wat verdient een snookerspeler?

De verdiensten van professionele snookerspelers kunnen stevig variëren, maar de top 16 spelers wereldwijd verdienen doorgaans gemiddeld zo’n $300.000 (£247.437) per jaar. Het Wereldkampioenschap Snooker, bood in 2022 een prijzenpot van £2.395.000, waarbij de kampioen £500.000 ontving.

Tijdens de Snooker Masters 2023 won de kampioen £250.000, verdiende de runner-up £100.000 en ontvingen halvefinalisten elk £60.000. Kwartfinalisten kregen £30.000, terwijl spelers in de Laatste 16 £15.000 ontvingen. De speler met de hoogste break ontving ook £15.000.

Professionele snookerspelers dragen doorgaans hun eigen reis- en hotelkosten tijdens internationale wedstrijden, wat van invloed is op hun inkomsten. Daarnaast betalen spelers een vast inschrijfgeld voor play-off-evenementen, waarbij geen prijzengeld wordt toegekend.

Weddenschappen op darts

Weddenschappen op darts wint aan populariteit vanwege de snelle aard van het spel en de vele wedmogelijkheden. Of je nu al een trouwe fan bent of wilt beginnen; wedden op darten is eenvoudig. Dartswedstrijden omvatten twee spelers in verschillende lengtes van wedstrijden. Het begrijpen van het format is essentieel, omdat sommige spelers bijvoorbeeld uitblinken in kortere games en andere in langere.

Belangrijke dartsevenementen zijn onder meer de prestigieuze World Darts Championships en de Premier League of Darts, die het hele seizoen spannende actie bieden. Ladbrokes biedt nu diverse weddenschapsopties naast eenvoudige winstkansen. Je kunt wedden op het aantal 180s (maximale scores) in een wedstrijd, zowel het totaal als welke speler de meeste scoort. Live in-play wedden is ook beschikbaar, wat je betrokkenheid bij het spel vergroot. Handicapweddenschappen kunnen worden gebruikt wanneer een sterke favoriet wordt verwacht te winnen met een aanzienlijke marge.

Om geïnformeerde weddenschappen te plaatsen, moet je rekening houden met de recente vorm van de spelers en hun onderlinge statistieken.

Wedden op snooker

Wedden op snooker omvat het voorspellen van de uitkomsten van snookerwedstrijden, zowel pre-match als live weddenschappen. Belangrijke evenementen in snookerweddenschappen komen voort uit prestigieuze competities zoals het Wereldkampioenschap Snooker, de Invitational Masters en het UK Championship, met andere toernooien zoals het German Masters en het China Open die extra mogelijkheden bieden.

Gemeenschappelijke snookerweddenschappen omvatten:

Outright (winnaar) weddenschappen: Het voorspellen van de winnaar van een specifieke wedstrijd of toernooi, waardoor het een eenvoudige optie is, ideaal voor beginners.

Handicap wedden: Een complexere optie waarbij de exploitant de kansen aanpast om het speelveld gelijk te trekken, vooral wanneer een favoriet aanzienlijk lagere kansen heeft.

Over/onder markten: Wedden op het totale aantal gespeelde frames dat boven of onder een bepaald aantal zal liggen.

Sessie wedden: Het voorspellen van de sessiewinnaar van een evenement, wat mogelijkheden biedt om te wedden op specifieke game-segmenten.

Totaal wedden op het aantal frames dat wordt gespeeld voordat het evenement eindigt.

Match wedden: Het voorspellen van verschillende resultaten binnen één wedstrijd, waaronder de winnaar van de wedstrijd, de juiste score, de winstmarge en het totale aantal frames.

Frame Wedden: Weddenschappen plaatsen op verschillende aspecten met betrekking tot individuele frames, zoals het totale aantal frames of de winnaars van frames.

Lange termijn snookerweddenschappen bieden betere kansen en houden verband met het voorspellen van gebeurtenissen die later zullen eindigen. Live wedden op snookerwedstrijden stelt je in staat om te wedden terwijl het spel bezig is.