Brighton: de goede indruk van Tony Bloom

Tony Bloom, Brits miljardair, lijkt in Roberto De Zerbi dé coach te hebben gevonden voor Premier League-succes met Brighton. Trainers zijn hetzelfde als met spelers. Wanneer je denkt dat ze schitteren tijdens een wedstrijd, maken ze een blunder. En wanneer je denkt dat ze een slechte wedstrijd spelen, scoren ze een wereldgoal.

Brighton: zo goed begonnen in de Premier League

Brighton het seizoen enorm sterk. Maar afgelopen week bevindt het zich in een dipje. Een overwinning tegen Bournemouth in de Premier League werd door de Seagulls opgevolgd met een nipte nederlaag tegen Chelsea in de League Cup. En vervolgens, deze zaterdag, verloor Brighton met 6-1 tegen Aston Villa. Brighton zakt nu naar de zesde plaats. Een plaats waar ze eerder op het voorlopige podium stonden (met overwinningen tegen Manchester United en Newcastle in het bijzonder). Deze resultaten zijn niet bepaald geruststellend in de aanloop naar de Europa League-trip naar Marseille. En dan volgt het bezoek van Liverpool op zondag.

Brighton vs Liverpool

De mannen van Jürgen Klopp hebben wraakgevoelens na het ongeluk van de scheidsrechter tegen Tottenham in het weekend. In drie dagen tijd staat Liverpool tegenover de twee favoriete clubs van Tony Bloom. Dat zijn Union Saint-Gilloise en Brighton.

Het valt nog te bezien of dit vroege seizoenssucces kan worden toegeschreven aan de ‘recepten van Dr. Tony’. Hij is beroemd om zijn data en algoritmes. Of ligt het aan die van de Italiaanse coach Roberto De Zerbi. De Zerbi is sinds september 2022 in dienst bij Brighton. We zullen je niet beledigen door erop te wijzen dat Bloom zijn fortuin heeft gemaakt met algoritmes voor weddenschappen, die hij vervolgens verkocht aan de belangrijkste Engelse bookmakers.

Poker met Brighton

Na de aankoop van Brighton, zijn thuisclub die op dat moment in ernstige financiële problemen verkeerde, maakte deze uitstekende pokerspeler (en onverbeterlijke gokker met een neus voor wiskunde) naam onder de sportweddenschappenbedrijven met ‘StarLizard’. Dat richtte hij in 2006 op. Vandaar zijn bijnaam ‘The Lizard’. Om zijn klanten tevreden te stellen, kan hij rekenen op een eskader van statistici, analisten en onderzoekers. Specialisten in elke club en vrijwel elke speler.

In de voetbalwereld passen hij en zijn volgelingen dezelfde recepten toe om spelers op te sporen die totaal onbekend zijn, vergeten, naar de achtergrond gedrongen. Maar spelers die erop gebrand zijn om wraak te nemen op het leven of het voetbal. De beste of meest directe onder hen zullen rechtstreeks naar Brighton gaan, terwijl de anderen via Union Saint-Gilloise zullen gaan.

De brug tussen Brighton en Sint-Gillis

Hoewel Tony Bloom geen voorzitter is van de Brusselse club, blijft hij in de schaduw en kan hij rekenen op mannen als Alex Muzio. De huidige voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van de club, Chris O’Loughlin uit Noord-Ierland en Philippe Bormans, de CEO van Union. Dankzij deze banden zijn de Apaches heel snel gegroeid. Tot het punt waarop ze in slechts drie seizoenen zijn uitgegroeid tot een van de topclubs in de Jupiler Pro League. Percy Tau, die daar terecht kwam omdat hij niet de papieren had om in Engeland te spelen, was de eerste klomp die bij USG verscheen en werd uitgeleend door Brighton.

Dennis Undav, die net door de Engelsen is uitgeleend aan Stuttgart en naam begint te maken in de Bundesliga, volgde. De Japanner Kaoru Mitoma bevestigt in de Premier League al het potentieel dat waarnemers in het Marienstadion hadden kunnen waarderen. Andere voormalige USG-spelers maken nu furore in de grote competities, zoals Teddy Teuma in Frankrijk en Victor Boniface in Duitsland. Beiden waren onbekend toen ze in België aankwamen, maar werden opgemerkt door de algoritmes.

De Zerbi, het meesterbrein van Brighton

Hoewel het meteen goed ging op Sint-Gillis, dankzij coaches die in het project geloofden – Felice Mazzù, Karel Geraerts en nu Alexander Blessin – en ongetwijfeld ook omdat de Belgische competitie minder competitief is dan de Premier League, was de komst van Roberto De Zerbi naar de Seagulls in september 2022 de katalysator voor de opleving van het team, dat zesde werd en zich kwalificeerde voor de Europa League.

De Zerbi is een kopie van de spelers die hij coacht, met een eerlijke carrière als voetballer die gewend was om in de Italiaanse lagere competities te spelen voordat hij twee Roemeense titels won met Cluj in 2010 en 2012, en vervolgens als coach (vanaf 2013) een Italiaanse Serie C Cup in 2016 met Foggia en een Oekraïense Supercup met Shakhtar Donetsk. Geen grote namen dus (in de Serie A coachte hij Palermo, Benevento en Sassuolo zonder veel succes), maar hij nam de tijd om een tactiek op te zetten die hem geschikt maakte voor ‘Brightons Data’.

Met een verstandige zomerse transfercampagne en de komst van jongens, zoals doelman Bart Verbruggen van RSCA en de Ivoriaanse vleugelspeler Simon Adingra van RUSG, hebben de Seagulls de ambitie om hoog te vliegen in de Premier League.