Kwalificatie voor EURO 2024: Geen Haaland en Odegaard?

Euro 2024 vindt plaats van 14 juni tot 14 juli in Duitsland. Het is een kans om de beste landen en spelers van het Europese continent in actie te zien, mits ze zich weten te kwalificeren. Noorwegen en zijn sterren hopen erbij te zijn. Maar de kwalificatie voor EURO 2024 is niet zo simpel voor Noorwegen…

Kwalificatie voor EURO 2024

Wordt Herling Haaland de grote attractie op het volgende EK? De Noorse aanvaller van Manchester City zal een van de favorieten zijn om de prijs voor topscorer te winnen. Dit gezien zijn vermogen om doelpunten te maken. Maar Noorwegen zal zich eerst moeten kwalificeren. Het Scandinavische land is betrokken bij de kwalificatie voor EURO 2024 en is nog helemaal niet zeker van een plaats op het EK.

Als derde in Groep A achter het ongenaakbare Schotland (15/15) en Spanje (9/12), zullen de Scandinaviërs (7/15) hard moeten vechten voor een van de bovenste twee kwalificatieplaatsen. De volgende wedstrijd van Noorwegen is tegen Cyprus. Dit is een tegenstander waar Haaland, Odegaard (Arsenal), Ostigard (Napoli) en hun teamgenoten van zullen moeten winnen.

Noorwegen heeft sinds 2000 niet meer meegedaan aan een groot Europese toernooi. Een eeuwigheid. Maar als ze Duitsland willen behalen, moet Noorwegen voorbij de tweede ronde zien te komen. Haaland zal dus (veel) moeten scoren in deze EURO 2024-kwalificatiewedstrijden.

Scandinavisch voetbal komt van de grond

De opkomst van deze spelers suggereert dat Noorwegen, net als België, in de nabije toekomst een van de nieuwe sterren van het Europese voetbal kan worden. Dit in navolging van andere Scandinavische landen zoals IJsland, Zweden en Denemarken, het andere noordelijke land dat het momenteel erg goed doet.

De Denen zijn momenteel goed geplaatst om zich te kwalificeren voor het volgende Europees Kampioenschap. Ze staan samen met Slovenië bovenaan in Groep H, met slechts één punt voorsprong op… Finland. De volgende wedstrijd van Denemarken is tegen Kazachstan, een verrassende kwalificatiewedstrijd voor EURO 2024, en zou het land een stap dichter bij Duitsland moeten brengen.

De ontwikkeling van het Scandinavische voetbal op grotere schaal is ook merkbaar op clubniveau. FC Kopenhagen neemt al enkele jaren regelmatig deel aan Europese bekers, met de UEFA Champions League als koploper. Daarnaast zijn er Bodo/Glimt, Molde en Nordsjaelland.

Europese competities kijken naar het noorden

Hoewel deze clubs niet bepaald uitblinken in hun prestaties, komen ze regelmatig uit in de Europese competities en staan ze bekend om de kwaliteit van hun trainingen en scouting. Het was bijvoorbeeld bij Bodo/Glimt dat Union Saint-Gilloise Victor Boniface ontdekte. En Scandinavische spelers exporteren goed, omdat ze zich makkelijk aanpassen aan een nieuwe omgeving.

In de Jupiler Pro League kun je de Scandinavische kolonies bij Anderlecht en Brugge moeilijk missen. De Mauves hebben 4 Denen (waaronder Dolberg en Schmeichel), 1 Noor en 1 Zweed. Bij Club zijn er naast de Noorse coach Ronny Deila maar liefst 3 Denen en 2 Noren. En als je de hele selectie bekijkt, zijn er 10 Denen, 7 Noren, 5 Zweden, 3 IJslanders en 1 Fin. Scandinavische spelers exporteren goed naar de Jupiler Pro League en clubs vinden het een zeer aantrekkelijke optie vanwege de kwaliteit en de over het algemeen lage kosten van de speler, met het potentieel voor aanzienlijke financiële winsten.

Maar het is natuurlijk in de Premier League dat de grootste sterren van het Scandinavische voetbal te vinden zijn. Naast Haaland bij Manchester City en Odegaard bij Arsenal zijn er spelers als Hojlund en Ericksen bij Manchester United, Hojbjerg bij Tottenham en Isak bij Newcastle. Dit zijn spelers die hun respectievelijke nationale teams leiden, de Scandinavische locomotief trekken en helpen ontwikkelen. De Bundesliga en Serie A hebben ook een aantal goede spelers, in tegenstelling tot de andere twee leden van Europa’s Big-5, LaLiga en Ligue 1, twee competities die minder aantrekkelijk zijn voor Scandinavische spelers.