Nederland – Frankrijk: zege en Les Bleus plaatsen zich voor het EK

Sportweddenschappen zijn in volle gang in de aanloop naar de wedstrijd Nederland-Frankrijk op vrijdagavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De twee best geëindigde ploegen in Groep B van de Euro 2024 kwalificatiewedstrijden zullen gebrand zijn op een overwinning. Die kan een finaleplaats opleveren voor de ‘Bleus’. ‘Oranje’ zou wel eens heel dichtbij kunnen komen… Wat is jouw voorspelling?

Nederland – Frankrijk: Een strijd in Groep B

In groep B heeft Frankrijk tot nu toe foutloos gespeeld (5 wedstrijden, 5 overwinningen). Hierdoor gaan ze de wedstrijd van vrijdagavond (20:45) in Nederland in met de hoop – nu al – hun plaats op het EK veilig te stellen. Het EK wordt volgende zomer in Duitsland gehouden (14 juni-14 juli).

Dit zal het belangrijkste punt zijn in deze wedstrijd, die de ‘Bataven’ zullen benaderen in een geest van revanche. Na met 4-0 te zijn verslagen in het Stade de France op de openingsdag van deze kwalificatiewedstrijden op 24 maart. Dit was trouwens hun enige nederlaag. Na een comfortabele 3-0 overwinning tegen Gibraltar drie dagen na de tegenslag in Frankrijk, boekte ‘Oranje’ twee belangrijke overwinningen in september. Eerst tegen Griekenland (3-0), hun grootste rivalen in de race om kwalificatie, voordat ze Ierland versloegen (2-1).

Oranje vindt zijn kleuren terug

Ronald Koeman heeft echter te maken met een groot aantal afwezigen voor de wedstrijd van vrijdagavond in de Johan Cruijff Arena. De Nederlandse coach moest het stellen zonder Cody Gakpo (Liverpool), Memphis Depay (Atlético Madrid), Matthijs de Ligt (Bayern München) en Frenkie de Jong (Barcelona). Koeman is genoodzaakt om Calvin Stengs (Feyenoord) op te roepen, doelman Andries Noppert (Heerenveen) en de opkomende linksback Ian Maatsen (Chelsea), voor het eerst opgeroepen ter vervanging van de geblesseerden Noa Lang (PSV Eindhoven), Mark Flekken (Brentford) en Steven Berghuis (Ajax).

Oranje werd op het laatste WK in Qatar in de kwartfinales uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar, Argentinië van Lionel Messi. Nederland staat weer in de schijnwerpers na het missen van Euro 2016 en het WK 2018. Oranje is thuis altijd geducht en wil profiteren van het Amsterdamse stadion om de Fransen aan het twijfelen te brengen. Want Ronald Koeman weet dat een positief resultaat beslissend kan zijn voor de rest van deze campagne. Zelfs met minder spelers zal Oranje ambitieus zijn.

Giroud terug aan de slag?

Les Bleus zijn ook niet gespaard gebleven van pech. Didier Deschamps moet het stellen zonder verschillende verdedigers. William Saliba (Arsenal), Jules Koundé (FC Barcelona/blessure aan de linkerknie), Dayot Upamecano (Bayern München/linker hamstringblessure) en Axel Disasi (Chelsea/kwadriceps). Na het terugroepen van Castello Lukeba (RB Leipzig) en Malo Gusto (Chelsea), waarvan normaal gesproken wordt verwacht dat ze voor het U-21 team van Thierry Henry zullen spelen, zal de Franse coach waarschijnlijk kiezen voor een 4-3-3 formatie. In de defensieve sector zou Ibrahima Konaté een nieuw scharnier kunnen vormen met Lucas Hernandez. Dit in afwezigheid van zijn gebruikelijke sidekick Dayot Upamecano. Op rechts zou Jonathan Clauss, terug na een jaar afwezigheid, moeten starten. Op links blijft Théo Hernandez de steunpilaar.

Terwijl Griezmann, Tchouaméni en Rabiot verrassend genoeg op het middenveld staan, zijn er nog twee vragen te beantwoorden in de aanval. Naast de onbetwistbare Mbappé, ook al is hij uit vorm, die, als hij het net vindt, Michel Platini in de recordboeken kan bijschrijven (41 goals). Speelt Coman of Dembélé en Giroud of Kolo Muani? Met zijn 37 jaar blijft de topscorer aller tijden van Frankrijk onmisbaar voor het Franse team. Girouds plaats in de basis is niet gegarandeerd. Toch kan zijn invalbeurt op het moment dat de Nederlandse defensie moe is toch het verschil maken.

Onze voorspellingen voor Nederland – Frankrijk

Na vijf van hun laatste zes ontmoetingen met Oranje sinds 2016 te hebben gewonnen, zijn de ‘Bleus’ van Didier Deschamps zich er terdege van bewust dat ze een zware tijd tegemoet gaan in het huis van een tegenstander die nooit makkelijk te verslaan is. Bij een gelijkspel zou Griekenland moeten hopen op een nederlaag tegen Ierland. De meer ervaren Franse ploeg speelt al jaren op het hoogste niveau. Les Bleus lijken ons beter uitgerust dan hun Nederlandse tegenhangers. Ook al zullen ze hard moeten vechten voor de overwinning.

We zien Frankrijk deze wedstrijd winnen met een quotering van 2.20 op Ladbrokes.be.

Nieuwe spelers op Ladbrokes.be kunnen profiteren van een geweldige promotie: je kunt tot €80 winnen als er meer dan één doelpunt wordt gescoord in de wedstrijd. Profiteer ervan!