Roberto Martínez bij Portugal: perfect record, maar kritiek blijft

Voormalig België-trainer Roberto Martínez heeft een vliegende start gemaakt aan het roer van de Seleçao. Maar hij is niet immuun voor kritiek. Als ze vrijdag winnen, is kwalificatie voor Euro 2024 al binnen. Roberto Martínez is een uitstekende manager van de groepsfase. Hij is er misschien niet in geslaagd om de gouden generatie van België naar het dak van de wereld of zelfs van Europa te brengen. Maar de Spanjaard heeft ze altijd geholpen om zich gemakkelijk te kwalificeren voor grote toernooien. Of het nu gaat om het WK 2018 (28/30, +37) of Euro 2020 (30/30, +37). De Rode Duivels hebben onder zijn leiding altijd hun groep gedomineerd, de doelpunten opgestapeld en tegelijkertijd de kleinste nederlaag vermeden.

Martínez niet de eerste keuze

Nu hij aan het roer staat van een Portugese ploeg van even hoge kwaliteit, lijkt de inwoner van Balaguer terug te zijn op dezelfde stratosferische basis. Die van een gemakkelijke kwalificatie, die meer weg heeft van een wandeling in het park dan van een echte strijd. En toch wordt hij af en toe bekritiseerd door analisten en het Lausitaanse publiek voor een spel dat soms wordt bestempeld als ‘saai’ of ‘zonder ideeën’. De reden voor deze scepsis kan liggen in het feit dat hij niet vanaf het begin de eerste keuze van de FA was. Om Fernando Santos op te volgen, had de FA graag José Mourinho teruggehaald. Santos nam ontslag na de uitschakeling in de kwartfinales van het WK. Mourinho had het aanbod echter vriendelijk doch resoluut afgeslagen en concentreerde zich liever op zijn club.

Als gevolg daarvan is Martínez ingestapt om de leemte op te vullen. Dit nadat hij hem duidelijk voor zich had gewonnen met zijn gepolijste, verenigende stijl. De Spanjaard is een vlotte prater en bedreven in het opzetten van een ambitieus plan. Een plan dat verder gaat dan alleen de belangen van het nationale team. Roberto is bezig om de meeste critici het zwijgen op te leggen. De spelers overtuigen van zijn vermogen om hen naar de hoogten te brengen waar ze op gehoopt hadden. En de basis leggen voor wat hij hoopt een nieuw succesverhaal voor de lange termijn te worden. Mogelijk met een gunstiger afloop dan die hij bij ons heeft meegemaakt. In ieder geval is hij pas de 3e buitenlander die het Portugese nationale team coacht, na twee Brazilianen. Otto Gloria (1964-1966 en 1982-1983) en Luiz Felipe Scolari (2003-2008).

6 overwinningen, 24 doelpunten gescoord, 0 tegendoelpunten!

Het is heel eenvoudig: sinds Portugal de teugels heeft overgenomen, heeft het een onberispelijk record. Hoewel hun rivalen in de groep geen doetjes zijn, hebben zijn spelers zes overwinningen behaald in evenveel wedstrijden. Ook 24 doelpunten gescoord zonder ook maar één doelpunt tegen te krijgen! Nooit eerder in hun geschiedenis hebben de Europese kampioenen van 2016 zo’n record behaald. En nooit eerder in de geschiedenis van het spel is een land erin geslaagd om zo’n clean sheet te behouden zonder een doelpunt tegen te krijgen in de loop van een kwalificatiecampagne.

De ambitie is dus duidelijk. “Het is een doel dat we onszelf kunnen stellen, ook al geven we er de voorkeur aan om stap voor stap te gaan en eerst snel kwalificatie veilig te stellen”, legde de voormalige Belgische coach deze week uit. Portugals 9-0 nederlaag tegen het Luxemburg van Unionist Anthony Moris in september was de grootste score in hun geschiedenis! Als ze aanstaande vrijdag in Porto tegen Slowakije een 7e overwinning boeken, hebben de Seleçao hun ticket voor Euro 2024 al op zak.

Cristiano Ronaldo managen: een hele uitdaging

Afgezien van de indrukwekkende cijfers, is er nog de meer nefaste kwestie van zijn management. In Portugal vertrouwt Martínez op een ploeg die jonge talenten als Leão (AC Milan), Vitinha (PSG) en Goncalo Ramos (PSG) combineert met oude rotten als João Cancelo (Barcelona), Bernardo Silva (Manchester City) en Bruno Fernandes (Manchester United).

Maar de beroemdste van allemaal is niemand minder dan Cristiano Ronaldo. Op 38-jarige leeftijd, met 201 caps op zijn naam (en 123 doelpunten!), is de nieuwe speler van Al-Nassr in Saoedi-Arabië nog niet klaar met het nationale team. Hoewel hij werd geschorst voor gele kaarten tegen Luxemburg, speelde hij in de andere 5 kwalificatiewedstrijden en voegde hij nog 5 doelpunten toe aan zijn record: 2 tegen Liechtenstein, 2 in Luxemburg en één in IJsland. Een fenomeen als CR7 managen zonder hem richting pensioen te duwen, is een van de grootste uitdagingen voor Roberto Martínez.

Wed op een doelpunt van Cristiano Ronaldo (1.50) tegen Slowakije deze vrijdagavond bij Ladbrokes.be!