Wie is Adriano Bertaccini, de seriedoelpuntenmaker van RFC Luik?

Hij is momenteel de nachtmerrie van de Challenger Pro League-verdedigingen. Adriano Bertaccini is de revelatie van het vroege D1B-seizoen. De aanvaller van RFC Luik heeft al zeven doelpunten op zijn naam staan en is de topscorer van de reeks. “Het is een goede druk, die me een boost geeft,” vertelde hij Sudinfo. De inwoner van Charleroi is er zelfs in geslaagd om in zes opeenvolgende wedstrijden te scoren, waarmee hij het record van Leonardo Rocha, Igor De Camargo en Dante Vanzeir verslaat.

Rocha (toen bij Lommel) en De Camargo (toen bij KV Mechelen) scoorden in 2018/2019 in vijf opeenvolgende wedstrijden en Vanzeir deed het tweemaal bij Union in 2020/2021. De Italiaans-Belg zag aan die reeks een einde komen tegen Patro Eisden, de andere gepromoveerde ploeg in de reeks waartegen hij niet kon spelen door een blessure. “Als ik niet speel, ben ik een supporter. Het maakt niet uit wie er op het veld staat. Het belangrijkste is dat de club drie punten wint. Het getuigt van de gemoedstoestand bij Matricule 4.

27 DOELPUNTEN IN DE SPORT

Waar komt Adriano Bertaccini vandaan? Adriano Bertaccini, opgeleid bij Club Brugge en Genk, vertrok in de zomer van België naar Oostenrijk met A. Lustenau. Lustenau in de zomer van 2020. “Ik heb het geluk gehad een uitstekende opleiding te hebben genoten, vooral bij Genk. Ik heb er zeven mooie jaren doorgebracht en werd zelfs opgenomen in de seniorenselectie. Maar ik moest mezelf bewijzen en groeien. Deze ervaring in het buitenland was geen groot succes. Een jaar later keerde hij terug naar België bij Thes Sport (Nationaal 1). Zijn keuze loonde, want hij plantte 27 rozen.

De man die het shirt van de Rode Duivels droeg op elk jeugdniveau tot U19 had dus keuze te over (Lierse, Oostende, Francs Borains, enz.). Na een proefperiode bij Angers koos hij uiteindelijk voor RFC Luik om zijn profdebuut te maken. “Als de hervorming van de competities, met de introductie van de U23-teams, eerder had plaatsgevonden, was ik misschien bij Genk gebleven en had mijn carrière er anders uitgezien. Nu kan ik eindelijk de profwereld ontdekken en ik ben niet van plan om op te geven.

IN DE VOETSPOREN VAN JÉRÉMY PERBET

Het was een riskante beslissing, aangezien hij Jérémy Perbet zijn 31 goals in 2022-2023 moest laten vergeten. Hij vindt zichzelf anders dan de voormalige spits van Tubize en Charleroi. “Ik ben een andere 9 dan Perbet. Ik ben meer in beweging. Ik ren graag naar links en rechts en vraag de bal diep”, vertelde hij aan RTC. Nadat hij moeite had om zijn draai te vinden in de vriendschappelijke wedstrijden, ontgrendelde Adriano Berttacini zijn scoringspotentieel op speeldag 2 tegen SL16.

“Ik wil Jérémy Perbet bedanken, die me verschillende aanmoedigingsberichten stuurde en me ervan verzekerde dat ik kwaliteiten had en dat RFC Luik me niet voor niets had gekozen. Zijn coach, Gaëtan Englebert, is al even gecharmeerd. “Adriano heeft vaardigheden en een aanwezigheid in het strafschopgebied die hij goed kan gebruiken voor het team, maar bovenal wordt hij gedreven door een grote vastberadenheid: hij wil koste wat het kost scoren. Het is een karaktereigenschap die je op elk moment van de wedstrijd terugvindt bij centrumspelers.

AC MILAN’S DROOM

Gezien hun recente prestaties en die van hun team lijkt een top 6-notering geen onbereikbaar doel voor de Sang et Marines. RFC Luik deelt momenteel de 3e plaats met Club Nxt. De trip naar Zulte-Waregem, 2e in de reeks, belooft een thriller te worden. Kunnen ze het net weer vinden? Het lijdt geen twijfel dat de motivatie in de aanloop naar deze 9e ronde enorm hoog zal zijn.

Als hij slaagt, moet de volgende stap de Jupiler Pro League zijn. En wat als de club van zijn hart, Sporting Charleroi, bij hem aanklopt? Het is een veilige gok dat er weer genoeg gegadigden klaarstaan om de nieuwe lieveling van de Rostock-ketel te verleiden, en misschien ooit de club van zijn dromen, AC Milan.