RasenBallsport Leipzig: kan concurreren met Bayern en Dortmund

De Duitse club is in een paar jaar tijd opgeklommen van de vijfde divisie naar de elite van het Duitse voetbal. Dit dankzij gerichte investeringen en een zeer succesvolle mercato. Met de zesde plaats in de Bundesliga na zeven speelronden en vijf punten achterstand op de huidige koplopers, heeft Leipzig ongetwijfeld zijn laatste woord in de titelrace nog niet gezegd.

RasenBallsport Leipzig: een overname met vleugels

RB Leipzig werd in 2009 overgenomen door de Oostenrijkse energiedrankgigant Red Bull. Dankzij een innovatief bedrijfsmodel is het een belangrijke speler in de voetbalwereld geworden. Onder de financiële leiding van Red Bull-medeoprichter en voetballiefhebber Dietrich Mateschitz (die in 2022 overleed), heeft de club een opmerkelijke stijging doorgemaakt van de vijfde klasse van het Duitse voetbal naar de laatste vier van de Champions League in een tijdsbestek van tien jaar.

Een ongelooflijke opkomst in de Bundesliga van RasenBallsport Leipzig

De Duitse club veranderde radicaal na de overname, met een nieuwe naam, kleuren en shirtsponsor – Red Bull. Het stadion van Leipzig werd ook omgedoopt tot Red Bull Arena. De ploeg is in slechts zeven jaar tijd opgeklommen van de vijfde divisie naar de hoogste afdeling. Het is nu een van de beste teams in Europa. RasenBallsport Leipzig heeft nauwe banden met andere clubs die gelieerd zijn aan het Red Bull-imperium, zoals Salzburg. Hiermee worden spelers aan hen verkocht of uitgeleend, wat veel voetbalfans in Duitsland achterdochtig heeft gemaakt.

De oudere clubs in de Bundesliga stonden ook afwijzend tegenover het team. Leipzig werd omschreven als de ‘nouveau riche’ die de gevestigde orde verstoorde. De ambitie van de club was duidelijk: zich snel vestigen als een van de topploegen in de Bundesliga. Hoewel de komst van de club door sommigen in het Duitse voetbal met scepsis werd begroet. Desondanks schudde RB Leipzig de hiërarchie door elkaar door het klassement van de Bundesliga aan te voeren en als tweede te eindigen in hun eerste seizoen in de hoogste afdeling.

Een van de langetermijnleiders in de Bundesliga

Sinds de overgang naar de Bundesliga in 2009-2010 heeft RB Leipzig een gestage opmars doorgemaakt. Zo won het twee keer de Duitse beker en bereikte het in 2020 de halve finale van de Champions League. Ondanks hun consistente prestaties in de Bundesliga is de club echter niet in staat geweest om de dominantie van Bayern München te doorbreken. Bayern won elf opeenvolgende titels. Sinds Leipzig is toegetreden tot de Bundesliga, heeft de club de afgelopen zeven seizoenen constant tussen de 2e en 6e plaats geëindigd.

Ondanks een aantal solide prestaties is de club er niet in geslaagd om de kampioenstitel te veroveren. De Duitse club heeft gemengde fortuinen gekend in zijn eerste optredens in de Champions League. Leipzig heeft zich stevig verankerd in de Bundesliga. Het is meerdere keren derde geworden achter het machtige Bayern München en Borussia Dortmund. De leiders van het Duitse voetbal hebben erkend dat RasenBallsport Leipzig een geduchte kracht is geworden op de binnenlandse scène.

Grote investeringen en eersteklas transfers om de Bundesliga op te schudden

Voor het seizoen 2023-2024 heeft Leipzig €126 miljoen geïnvesteerd in een ambitieus, recordbrekend transferprogramma. Onder de nieuwe aanwinsten bevinden zich Lois Openda, El Chadaille Bitshiabu en Xavi Simons. Maar ook spelers van de Oostenrijkse tak van Salzburg, zoals Benjamin Sesko en Nicolas Seiwald. De toevoeging van de getalenteerde spelmaker Christoph Baumgartner versterkt de selectie nog verder. Met deze nieuwe aanwinsten hoopt Leipzig eindelijk het glazen plafond te doorbreken dat hen scheidt van de competitietitel en Bayern München uit te dagen.

Ondanks het verlies van belangrijke spelers als Christopher Nkunku en Dominik Szoboszlai, die werden verkocht aan Chelsea en Liverpool, heeft Leipzig een indrukwekkende mercato afgerond. De transfer van de Kroatische international Joško Gvardiol naar Manchester City voor 90 miljoen euro gaf het management van Leipzig extra middelen om hun selectie te versterken. RB Leipzig wil een einde maken aan de suprematie van Bayern München in de Bundesliga en nieuwe hoogten bereiken in het Duitse voetbal.

Dit weekend reist RB Leipzig af naar Darmstadt, 11e in de Bundesliga. Wij zien een overwinning van Leipzig met meer dan twee doelpunten (2.25).