Wedden op boksen: titanenstrijd tussen Fury en Ngannou!

Het is een van de meest besproken en langverwachte boksgevechten van het jaar. Aanstaande zaterdag 28 oktober neemt WBC-wereldkampioen zwaargewicht Tyson Fury het op tegen voormalig UFC zwaargewicht kampioen Francis Ngannou in Riyad, Saudi-Arabië. Het is een clash die de bokswereld overstijgt. Waarbij de beste bokser van zijn generatie het opneemt tegen een van de gezichten van de MMA. Dit is de grootste cross-over-clash tussen de twee sporten sinds het beroemde duel tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor.

Wedden op boksen: het ontstaan van hybridegevechten

Maar hoe is zo’n evenement tot stand gekomen? Terwijl de bokswereld vooral zat te wachten op één gevecht. Dat tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk, de ‘andere’ wereldkampioen zwaargewicht. De twee mannen delen alle gordels in de categorie. En een gevecht tussen Fury en Usyk zou het voor het eerst in de geschiedenis van het boksen mogelijk hebben gemaakt om een verenigd kampioen zwaargewicht te hebben.

Fury-Ngannou: het ontstaan van een titanenstrijd

In april 2022, na Fury’s monumentale overwinning op Dillian White in een volgepakt Wembley, stapte Francis Ngannou de ring in voor een confrontatie. Hij was toen UFC zwaargewicht kampioen. Hij had nooit zijn verlangen verborgen om zichzelf te testen in het boksen. Probleem? UFC-CEO Dana White was niet van plan om Ngannou te laten boksen. En dat was slechts een van de vele meningsverschillen tussen de organisatie en zijn Frans-Kameroense kampioen. Na maanden van geruchten stapte de zwaargewichtkampioen in januari 2023 op.

‘The Predator’ sloot zich vervolgens aan bij de PFL (Professional Fighters League). Dit is een van de grote rivalen van de UFC. Hij verwierf zelfs aandelen en een zetel in de raad van bestuur. Maar niemand geloofde in zijn kansen om de maan te landen – namelijk een gevecht met Tyson Fury. Maar Tyson Fury, de ‘Gypsy King’, doet wat hij wil en dit is niet zijn eerste schijnbeweging. Terwijl de besprekingen met Usyk stil lagen en het Fury-kamp gretig was, verraste de Engelsman afgelopen juli iedereen. In afwachting van zijn rivaal zou hij Ngannou uitdagen voor een 10-ronde partij op 28 oktober 2023 in Riyad. In het geval van een nederlaag zal Fury zijn titel niet verliezen. Dit bevestigt de WBC, die hem speciale toestemming heeft gegeven.

Dus dat is de achtergrond, plus een pikant detail. In de tussentijd is er een overeenkomst bereikt tussen Tyson Fury… en Oleksandr Usy! De zwaargewichtgordels zullen worden verenigd in december 2023 of januari 2024. Een gebrek aan respect voor Francis Ngannou? Het is duidelijk dat de ‘Gypsy King’ niet denkt dat hij kort na de oefenwedstrijd van zaterdag niet meer in actie zal komen…

Wedden op boksen: Ngannou heeft een berg te beklimmen

Laten we overgaan tot de sportieve analyse en laten we over één ding duidelijk zijn. Francis Ngannou begint niet met de kansen in zijn voordeel, en dat is nog zacht uitgedrukt. Tyson Fury wordt door velen beschouwd als de beste bokser van zijn generatie. En een van de beste zwaargewichten in de geschiedenis. Hij is ongeslagen: 33 overwinningen, geen verliespartijen en een zeer controversieel gelijkspel met Deontay Wilder in 2018. Een achterstand die werd goedgemaakt door Wilder twee keer te verslaan.

Als de naam van Wilder vaak valt als we het hebben over het gevecht op 28 oktober, dan komt dat omdat Francis Ngannou hetzelfde profiel heeft. Hij is een vechter met weinig techniek, maar bovenmenselijke kracht. Twaalf overwinningen door knock-out, waarvan 8 in de eerste ronde – maar het is de manier waarop die het meest opvalt. “Ngannou wekt de indruk dat hij zijn tegenstanders vernietigt door ze alleen maar te raken. Ongeacht of de hoek optimaal is. Zijn uppercut op Alistair Overeem in 2017 wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende knock-outs uit de MMA-geschiedenis.”

Probleem: we hebben het hier over boksen. De handschoenen zijn zwaarder, de techniek is anders. Het boksen van Francis Ngannou is misschien goed voor een MMA-vechter, maar het zal altijd veel minder goed zijn dan dat van een professionele bokser. Zeer weinig voormalige UFC-vechters zijn geslaagd in het boksen. McGregor verloor van Mayweather, die op dat moment de beste ter wereld was, maar we moeten ook de recente nederlagen van Tyron Woodley, Anderson Silva (voormalige UFC-kampioenen) en de beroemde Nate Diaz noemen aan… Jake Paul, die nooit meer is dan een influencer die bokser is geworden. Nergens in de buurt van het niveau van Tyson Fury.

MMA?

Een ‘specialist’ zal altijd een groot voordeel hebben ten opzichte van een MMA-vechter, wiens kracht voortkomt uit het feit dat hij… vechtsporten mengt. Zelfs Ngannou, die zichzelf een bokser vindt, won zijn laatste MMA-gevecht dankzij zijn worstelen en controle op de grond. Dit nadat hij op de grond werd gedomineerd door Ciryl Gane.

En hij staat niet tegenover zomaar een tegenstander. Tyson Fury mag dan graag zijn imago oppoetsen als een atletische vechter met een ongewoon postuur (hij leed lange tijd aan obesitas en steekt schril af tegen het gespierde frame van Ngannou), maar hij is een meester in ontsnappen en erg moeilijk te raken. De WBC-kampioen heeft een onuitputtelijke cardio, terwijl dit het eerste gevecht van zijn tegenstander in 10 ronden zal zijn. En zelfs als Ngannou toeslaat, heeft Fury de stoten van Deontay Wilder overleefd. Dit ondanks één of twee (zeer) grote schokken.

Wedden op boksen: en voor de gokkers?

De noteringen op Fury vs Ngannou weerspiegelen dit David vs Goliath-aspect: de WBC-kampioen is de overweldigende favoriet tegen de voormalig UFC-kampioen. Op het moment van schrijven staat Tyson Fury op 1.08 tegen een Francis Ngannou die met 6.20 een enorme underdog is. Met andere woorden, wedden op Fury kan vooral gebruikt worden als een gecombineerde odds-booster, want zijn odds alleen zullen je niet veel opleveren.

Francis Ngannou heeft een duidelijke weg naar de overwinning: de knock-out en het lijdt geen twijfel dat Tyson Fury goed zal moeten opletten in de openingsronden. Als de ‘Gypsy King’ zijn tegenstander niet serieus neemt en de Kameroener aansluiting vindt, zullen bookmakers over de hele wereld beven. Ngannou heeft immers de noteringen al getrotseerd door tegen Fury in de ring te stappen: is er iets onmogelijk voor hem?

Bekijk hier de Ladbrokes.be-odds voor deze clash of the Titans!