Postecoglou, Tottenhams beschermengel

Na een vergeetbaar seizoen waarin ze voor het eerst sinds 2009-2010 Europa misliepen, koos Tottenham voor een minder glamoureuze coach dan hun voorgangers. Maar tot nu toe is Ange Postecoglou de messias waarop ze hadden gehoopt. Hij is de man die Celtic twee seizoenen lang betoverde. Hier is zijn verhaal.

Tottenham op 1 dankzij Postecoglou

Tottenham, ongeslagen aan de top van de Premier League na negen speelronden, kan zichzelf alleen maar feliciteren. En zeker met het feit dat ze hun coach van Celtic hebben gehaald, gezien hun huidige succes. Zeven overwinningen en slechts twee gelijke spelen! Hij versloeg Liverpool eind september met 2-1. Dit nadat hij had opgebiecht dat hij in zijn jeugd in Australië een fervent supporter van de ‘Reds’ was. Terwijl veel van zijn vrienden voor Manchester United hadden gekozen. Dat waren de twee clubs die mensen destijds deden dromen.

In de afgelopen seizoenen hadden de directeurs van de Spurs altijd de neiging om zich te verzekeren van de diensten van spraakmakende namen. Namen als José Mourinho, Nuno Espírito Santo en Antonio Conte. Maar deze gewoonte had niet de gewenste resultaten opgeleverd. Spurs eindigde na een teleurstellende campagne als achtste in de Engelse Premier League en miste voor het eerst sinds het seizoen 2009-10 de Europese competitie. Dus toen afgelopen juni de naam van Ange Postecoglou (58) bekend werd gemaakt, kwam dat als een verrassing. Maar hoewel de in Athene geboren coach niet de bekendheid had van sommige van zijn voorgangers, namen de directeurs ook geen kat in de zak.

Celtic aan de top in Schotland

De afgelopen twee seizoenen waren Glasgow Celtic en hun fetisjcoach de nachtmerrie van buurman Rangers. Ange Postecoglou won de landstitel in 2021-2022 en 2022-2023. Die laatste was zelfs historisch, want Celtic voegde daar de nationale beker en de League Cup aan toe. Het maakte zo een ongelooflijke treble compleet.

Een aanvallende filosofie

Ange Postecoglou is een fan van showvoetbal. Zijn teams staan bekend om hun aanvallende filosofie, met altijd hoge druk en zeer intens. Met een 4-3-3-opstelling scoorde zijn Celtic-team vorig seizoen een indrukwekkende 114 doelpunten en stond het er slechts 34 toe. In slechts twee jaar tijd heeft Ange Postecoglou Glasgow Celtic, dat 25 punten achter Rangers eindigde toen hij naar Schotland kwam, volledig getransformeerd.

“Fans willen zien dat hun team doelpunten maakt, spannend is, geen tegengoals incasseert, agressief is in hun aanpak, al die dingen die iedereen in zijn eigen voetbalteam wil. Dat is wat ik wil proberen te bieden. De basis daarvan zal zijn dat we een team willen zijn dat dingen wint en, aan het eind van de dag, onze fans vermaakt,” verklaarde hij bij zijn aankomst in Londen afgelopen juli. Eisen zijn nooit ver verwijderd van ambitie. Afgelopen weekend was Ange Postecoglou, ondanks de 2-0 overwinning op Fulham, niet tevreden over de manier waarop de overwinning tot stand was gekomen. Dit was de manier van de Spurs-coach om te voorkomen dat zijn spelers euforisch zouden worden en dingen te gemakkelijk zouden nemen, gezien het feit dat er nog steeds een aantal amateurs in de race zijn voor de toppositie die ze afgelopen weekend wonnen.

Voormalig coach van Australië

Voordat hij Celtic Park betoverde, was Ange Postecoglou begonnen met het opbouwen van zijn legende in Australië, het land waar hij op vijfjarige leeftijd kwam voordat hij daar opgroeide en de stap naar het profvoetbal maakte. Hij was tien jaar lang speler bij South Melbourne en Australisch international (4 caps). In de jaren 90 werd hij coach, voornamelijk bij clubs in Australië, met een korte periode in Griekenland. Hij leidde de club South Melbourne, waar hij twee keer de National Soccer League en het Oceania Club Championship won.

Daarna was hij manager van de Australische nationale teams U-17 en U-20 voordat hij A-League coach werd. Hij won de Premiership in 2011 en de Grand Final van het Championship in 2011 en 2012 met Brisbane Roar, waarmee hij de eerste coach werd die back-to-back A-League titels won. Uiteindelijk werd hij van 2013 tot 2017 aangesteld als coach van het Australische team. Hij kwalificeerde Australië voor het WK van 2014 en won de Asian Cup in 2015!

Op vrijdagavond reist Tottenham af naar Crystal Palace. Plaats je weddenschappen bij Ladbrokes.be!